İsrail Savunma Bakanı: Lübnan'ın güneyini işgal edeceğiz
GÜNDEMİsrail Savunma Bakanı Katz, bir süredir süren tehditlerin ardından Lübnan'ın güneyini işgal edeceklerini ve bölgedeki evlerin hepsini yıkacaklarını dile getirdi.
İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz, Lübnan'ın, İsrail-Lübnan sınırından Litani Nehri'ne kadar uzanan bölgesini işgal edeceklerini bildirdi. Söz konusu kısım Lübnan topraklarının yaklaşık yüzde 10'una denk geliyor.
İsrail, ABD'yle İran'a karşı başlattığı savaş sonrası Lübnan'dan gelen Hizbullah saldırılarını gerekçe göstererek ülkeye yoğun hava saldırıları başlatmıştı. Katz da bir süredir Lübnan'ı, Hizbullah'ın saldırılarını engelleyememesi durumunda işgalle tehdit ediyordu. Savunma Bakanı Katz, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'le görüşmesinin ardından, ordunun "Litani Nehri'ne kadar olan kısımları kontrol edeceğini" ve bir "tampon bölge" oluşturacağını duyurdu.
Litani Nehri, İsrail-Lübnan sınırının yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde Akdeniz'e dökülüyor.
Bakana göre köylerdeki evler "terörist karakolu"
İsrail ordusu, 13 Mart'tan bu yana nehir üzerindeki beş köprüyü ve sınıra yakın Lübnan köylerindeki evleri yıktı. Evler ve köprüler gibi sivil altyapıya saldırılar uluslararası hukuka aykırı eylemler.
Bakan Katz ise güney Lübnan'da "terörün hüküm sürdüğünü" savunarak bu bölgede "ev veya yerleşim yeri olamayacağını" savunuyor. Katz'a göre "sivil altyapı Hizbullah tarafından kulllanılıyor" ve evler "terörist karakolu" olarak işlev görüyor.
Hizbullah'tan yanıt
Hizbullah'ın Lübnan Temsilciler Meclisi'ndeki siyasi kanadından milletvekili Hasan Fadlallah, Reuters'e verdiği demeçte, "örgütün güney Lübnan'ın işgalini önlemek için savaşacağını" dile getirdi. Fadlallah, "böyle bir işgalin Lübnan devleti için varoluşsal bir tehdit oluşturacağını" da ekledi.
İsrail daha önce de Lübnan'ın başkenti Beyrut'u "Gazze'ye çevirme" tehdidinde bulunmuştu. Ülkenin aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Hizbullah'ın kalesi" olarak nitelendirdiği Beyrut'un güneyinin, "Gazze'ye benzer bir yıkıma maruz kalacağını" ifade etmişti. Smotrich ayrıca bu hafta başlarında İsrail'in Lübnan'ı "Litani Nehri'ne kadar ilhak etmesi gerektiğini" savunmuştu.
Lübnan'da insani kriz derinleşiyor
İsrail'in yoğun saldırılarına hedef olan Lübnan'da insani kriz de ağırlaşıyor. Lübnanlı yetkililer, çatışmaların geride kalan üç haftasında ülkede 120'si çocuk binden fazla kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) yayımladığı son rapora göre, İsrail saldırılarında Lübnan'da hayatını kaybedenler arasında 31 sağlık çalışanı da bulunuyor.
BM, İsrail'in devam eden tahliye emirlerinin Lübnan halkının "tekrar tekrar yer değiştirmesine yol açtığına" da dikkat çekiyor. Ülke içinde şu ana dek yaklaşık 1 milyon 200 binden fazla insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.
DW,AFP,Reuters / SÇ,ET
haber içerik kaynak.
https://www.dw.com/tr/i%CC%87srail-savunma-bakan%C4%B1-l%C3%BCbnan%C4%B1n-g%C3%BCneyini-i%C5%9Fgal-edece%C4%9Fiz/a-76508947
İlginizi Çekebilir
Dizilere ayar geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 'Ekran temizliği' talimatı
Türkiye’nin dünya genelinde milyonlarca izleyiciye ulaşan dizi ve sinema sektörü, Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle tarafından duyurulan radikal kararlarla dönüşüyor! Sektördeki "tekelleşme" iddialarını bitirmek amacıyla menajerlik ve cast ajanslığı faaliyetleri birbirinden koparılırken; RTÜK ve MGK el ele vererek ekranlardaki "şiddet ve yozlaşma" sorununa karşı Milli Güvenlik düzeyinde bir eylem planı hazırladı. Peki, dizilere gelecek olan "değer yerleştirmesi" nedir? Hangi ajanslar mercek altında?
İÇİŞLERİNDE YÖNETİM DEĞİŞİMLERİ YAPILDI
GECE YARISI RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN LİSTE İLE BAZI İLLERİN EMNİYET İL MÜDÜRÜ VE VALİLERİ DEĞİŞTİ. EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ DE DEĞİŞTİ. İŞTE O LİSTELER:
MUSTAFA GÖKTAŞ YAZDI: AYM BAŞKANI VE BUGÜNKÜ KÜRSÜ KONUŞMASI
Gazeteci Yazar ve iktisatçı, Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı, haber sitemiz kurucusu ve genel yönetmeni Mustafa Göktaş şimdi kaleme aldı: AYM BAŞKANI VE BUGÜNKÜ KÜRSÜ KONUŞMASI
Malta Başbakanı Robert Abela Mayıs ayında erken seçim çağrısında bulundu
Maltalı lider, yeni bir yetki arayışına gerekçe olarak, Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle artan enerji maliyetlerini ve ithalata bağımlı bir ülkede enflasyonun artacağı endişesini gösterdi.