İtalya, İspanya ile Schengen anlaşmasını askıya aldı, sınırları kapattı: Gerekçesi Ceuta krizi
SİYASETSchengen anlaşmasının geçici olarak askıya alınmasının nedeni, Ceuta'daki göçmen kriziyle ilgili endişeler.
İtalya İçişleri Bakanlığı, ülkenin İspanya ile olan deniz ve hava sınırlarının kapatılması talimatını vererek iki ülke arasındaki Schengen serbest dolaşım uygulamasını geçici olarak askıya aldı.
Bu adım; binlerce göçmenin İspanya'nın Kuzey Afrika'daki özerk bölgesi Ceuta'ya ulaşmasının ardından geldi.
Kararı Başbakan Giorgia Meloni ile Başbakan Yardımcıları Antonio Tajani ve Matteo Salvini perşembe akşamı duyurmuştu. Karar, İtalya Göç Analizi ve Sınır Güvenliği Komitesi'nin değerlendirmelerine dayanarak, cuma günü İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi başkanlığında İçişleri Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda resmen onaylandı.
Perşembe günü birkaç saat içinde Ceuta, Fas topraklarından binlerce göçmenin girişine sahne olmuştu. Bu durum, şehrin 2021 krizinden bu yana yaşadığı en büyük toplu geçiş olarak kayıtlara geçmişti.
Ceuta yetkilileri şehre yaklaşık 60 bin göçmenin girdiğini belirtiyor. İspanya İçişleri Bakanlığı'na göre cuma öğleden sonra itibarıyla ölü sayısının 34'e yükselmesiyle krizin insani bilançosu da ağır oldu.
Ceuta'nın Tarajal plajında çekilen videolar, dalgakıran ile sınır bölgesindeki yollar arasında koşan büyük kalabalıkları göstererek geçişlere eşlik eden kaosu gözler önüne serdi. Yeni gelenlerin çoğu gençlerden oluşuyor, ancak görüntülerde, boğulma ve bitkinlik riskiyle dolu bu yolculukta çocuklu kadınlar ve ailelerin de yer aldığı anlaşılıyor.
HABER İÇERİK KAYNAK:
https://tr.euronews.com/my-europe/2026/07/31/italya-ispanya-ile-schengen-anlasmasini-askiya-aldi-sinirlari-kapatti-gerekcesi-ceuta-kriz
İlginizi Çekebilir
Zaharova: İspanya’daki göçmen krizi üzerinden Rusya’yı suçlayan Kiev rejimi tam bir çürüme içinde
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İspanya’nın Kuzey Afrika'daki anklavı Ceuta’da yaşanan göçmen kriziyle ilgili Rusya'yı ‘propaganda kampanyası yürütmekle’ suçlayan Ukrayna yönetimine sert tepki göstererek, Kiev rejiminin “içler acısı bir çürüme içinde” olduğunu belirtti.
Peru, eski Devlet Başkanı Humala'ya verilen 15 yıllık hapis cezasını iptal etti
Peru Anayasa Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Ollanta Humala'nın kara para aklama suçundan aldığı 15 yıllık hapis cezasını ve davaya ilişkin tüm yargı sürecini geçersiz saydı. Kararın ardından Humala'nın tahliye edilmesi bekleniyor.
Egemenlik tartışması, ironi ve suçlamalar: Kuzey Afrika, Ceuta krizine nasıl tepki verdi?
Fas basını Ceuta’yı egemenlik sorunu olarak değerlendirdi; Cezayir medyası Rabat’ı göçü silah olarak kullanmakla suçladı; Tunuslular ise sosyal medyada kara mizaha başvurdu.
Demirtaş'tan Narin Güran'ın tutuklu anne ve amcasına destek
Narin Güran cinayeti davasını incelediğini söyleyen Selahattin Demirtaş, küçük kızın annesi, ağabeyi ve amcasına verilen müebbet hapis cezasının haksız olduğunu savundu.
Çavak TOKİ'de tapu ve anahtar teslimine başlanıyor
AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Yenişehir ilçesine bağlı Çavak Mahallesi'nde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımı tamamlanan 1. ve 2. etap konutlarda tapu ve anahtar teslimlerinin 3 Ağustos 2026 tarihi itibarıyla gerçekleştirileceğini müjdeledi.
FETİ YILDIZ: Siyasi Parti Kapatma nedenlerine 'rüşvet ve yolsuzlukların odağı olmak' da eklenmelidir.
MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi FETİ YILDIZ YAZIP PAYLAŞTI: Siyasi Parti Kapatma nedenlerine 'rüşvet ve yolsuzlukların odağı olmak' da eklenmelidir.