Putin'in Pekin ziyareti: 'Bağımsız ve egemen bir dış politika izliyoruz'
SİYASETRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Mayıs Çarşamba günü Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile iş birliği anlaşmaları imzalarken iki ülkenin "bağımsız ve egemen" bir dış politika izleyeceğini söyledi.
Rus medyasının yayımladığı görüntülerde Putin, "En önemlisi, Rusya ve Çin bağımsız ve egemen bir dış politikaya bağlı, yakın stratejik iş birliği için birlikte çalışıyorlar ve küresel sahnede önemli bir istikrar rolü oynuyorlar" dedi.
İki ülke arasında ekonomi, enerji, ulaşım ve küresel işbirliği gibi konularda 20 anlaşma imzalandı.
Putin ayrıca Rusya'nın Çin'e enerji tedarik etmeyi sürdürmeye hazır olduğunu söyledi ve Şi ile yaptığı görüşmeleri "dostane ve yapıcı" olarak nitelendirdi.
Şi Jinping ise Çin-Rusya ilişkilerinin "yeni bir zirveye ulaştığını" ve "yeni bir döneme girdiğini" söyledi.
İki lider ayrıca bu yıl 25'inci yılını dolduran dostluk anlaşmasını güçlendirme konusunda taahhütte bulundu.
Ancak Putin'in yüksek profilli Pekin ziyaretine rağmen, Sibirya'dan Çin'e doğal gaz taşıması planlanan büyük boru hattı anlaşması hâlâ sonuçlandırılamadı.
Reuters'ın aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Rusya ile Çin arasında "Sibirya'nın Gücü 2" doğal gaz boru hattı konusunda genel bir anlayış bulunduğunu ancak ayrıntılar üzerinde hâlâ anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.
Peskov, proje için net bir takvimin ise henüz belirlenmediğini ifade etti.
Bu hat Rusya'dan başlayıp Moğolistan üzerinden Çin'e uzanıyor ve Ortadoğu'dan deniz yoluyla ithal edilen ham petrole kara yolu alternatifi olarak görülüyor.
Putin'in ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaretinden birkaç gün sonraya denk geldi.
2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Putin, ülkesinin dünya sahnesinde diplomatik olarak izole olması nedeniyle her yıl Pekin'i ziyaret ediyor.
Çin, yaptırım uygulanan Rus petrolünün ana alıcısı konumunda. Bu durum Moskova'nın ekonomik olarak Pekin'e büyük ölçüde bağımlı olması anlamına geliyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Guo Jiakun salı günü "Çin ile Rusya arasındaki kalıcı dostluğu" övdü.
haber içerik kaynak:
https://www.bbc.com/turkce/articles/czx2pq9l9q8o
İlginizi Çekebilir
Cezaevleri neden dolup taşıyor, sevkler neden artıyor?
PELİN ÜLKER'İN HABERİDİR: Türkiye'de cezaevlerinin doluluk oranı resmi kapasitenin yüzde 40 üzerinde. Aşırı doluluk sağlık hizmetlerine erişimden temel hijyen eksikliğine birçok soruna yol açarken zorunlu sevkleri de tetikliyor.
Yeni Parti kuruldu, Meclis aritmetiği nasıl değişti?
Yeni Parti resmen kuruldu. Bu adımla Meclis aritmetiği de değişti. 91 vekilin istifa ettiği CHP parlamentoda beşinciliğe geriledi, Yeni Parti ana muhalefet sırasını aldı.
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet tutuklandı
CHP'li İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve eşi tutuklandı. "İhale usulsüzlüğü" ve "rüşvet" iddiasıyla hafta başında belediyeye operasyon düzenlenmişti.
İngiltere'nin yeni başbakanı Burnham, 10 yıllık istikrar planını açıkladı
Andy Burnham, Birleşik Krallık’ın yeni başbakanı ilan edilmesinden dakikalar sonra Downing Street’te Ukrayna’ya destek, evsizliğin bitirilmesi ve ekonominin istikrara kavuşması hakkında konuştu.
AB'nin Rusya yaptırımlarında Yunanistan çıkmazı: Masadaki üç seçenek
Brüksel'in Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi Yunanistan'ın sert itirazıyla karşılaştı. Euronews, çıkmazı aşmak için gündemde olan seçenekleri inceledi.
İsrailli Bakan: ABD-İran çatışmasına dahil olmak istemiyoruz
İsrail Maliye Bakanı Smotrich, ABD ve İran arasındaki çatışmaların içine çekilmek istemediklerini söyledi.