Gürsel Tekin’e Göre ‘Arz’ın Sonu Görünüyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürsel Tekin’e Göre ‘Arz’ın Sonu Görünüyor!
“Konutta Çöküş Devam Ediyor: Gürsel Tekin’e Göre ‘Arz’ın Sonu Görünüyor!”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak-Mart 2024 dönemi konut satış verilerini değerlendiren Gürsel Tekin, “Türkiye'nin karşı karşıya olduğu konut krizi, sadece bir ekonomik sorun değil, aynı zamanda halkın temel haklarına yapılmış bir saldırının somut bir örneğidir. TÜİK'in son açıkladığı konut satış istatistikleri, hükümetin ekonomik politikalarının ne kadar başarısız olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.” Dedi

Tekin, “TÜİK’in açıkladığı son konut satış istatistiklerini değerlendirirken, Türkiye genelindeki konut satışlarında mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1’lik bir azalma yaşandığını belirtti. Aynı zamanda, ocak-mart dönemindeki toplam konut satışlarının da yüzde 1,3 oranında azalış gösterdiğine dikkat çekti. Ancak en dikkat çekici veri, ipotekli konut satışlarında yaşanan yüzde 49’luk rekor düşüş oldu. İpotekli satışlardaki %49'luk rekor düşüş, sadece ranta dayalı politikaların sonucu değil, aynı zamanda insanların ev sahibi olma hayallerini çalan bir adaletsizlik öyküsüdür.

Bu sorunu sadece bir konut krizi olarak görmek, belki de en büyük hata olabilir. Çünkü insanların kalıcı ve güvenli bir barınmaya erişememeleri, temel ihtiyaçlarını karşılayamamaları anlamına gelmektedir. Bu durum, toplumsal istikrarı ve bireylerin güvenliğini tehlikeye atabilecek ciddi riskler doğurabilir.

Yüksek faiz politikaları, katı kredi koşulları ve kontrolsüz enflasyon, sadece beton lobilerini daha da zenginleştirmekle kalmamış, aynı zamanda milyonlarca insanı evsiz bırakmıştır.

İktidar acilen enflasyonu kontrol altına almalı, istikrar ve güven ortamı tesis etmeli, insanların yaşam standartlarını yükseltecek politikalara öncelik vermelidir. Aksi takdirde konut sektörü dahil tüm sektörlerde daha derin sorunlar kaçınılmaz hale gelecektir. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu felaket, sadece bir barınma sorunu değil, aynı zamanda toplumsal güvenliği ve bireylerin temel haklarını da tehdit eden ciddi bir meseledir. Hükümetin bu konuda acil ve kapsamlı önlemler alması, vatandaşların güvenli ve kalıcı bir barınma hakkını güvence altına alması hayati önem taşımaktadır”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Mart ayı konut satış istatistiklerinin illere göre sayıları:

Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 42 konut ile Bayburt ve 55 konut ile Hakkâri oldu.


ELLERİNE SAĞLIK, TEŞEKKÜRLER VAHAP SEÇERÖnceki Haber

ELLERİNE SAĞLIK, TEŞEKKÜRLER VAHAP SEÇER

Gergerlioğlu, “9. Yargı Paketi toplumun beklentilerini karşılamalı”Sonraki Haber

Gergerlioğlu, “9. Yargı Paketi toplumun...

Başka haber bulunmuyor!