Ahmet Özer hakkında tahliye kararı verildi

Esenyurt Belediye Başkanı iken 30 Ekim 2024'te tutuklanan Ahmet Özer, 14 Temmuz'da ikinci kez hakim karşısına çıktı. "Terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı davada, Özer hakkında tahliye kararı verildi.
Ancak başka bir davada "ihaleye fesat karıştırma" iddiasıyla da tutuklu bulunan Özer'in cezaevinde kalması bekleniyor.
Özer, duruşmada "düzmece bir dosya, boş iddia ve isnatlarla, yalan ve iftiralarla dolu bir iddianame ile yargılandığını" savunmuştu.
Özer'in 23 Mayıs'taki ilk duruşması sonrasında Silivri Cezaevi önünde bir açıklama yapan CHP lideri Özgür Özel, Ahmet Özer'in "suçunun" Kürt olmak ve Esenyurt Belediyesi'ni kazanmak olduğunu söylemişti.
Cezaevinde tutuklu bulunan ve bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki başkanlık görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu da "Seçimle alamadıkları Esenyurt'u kayyımla ele geçirmeye çalışanlar, Ahmet Özer başkanımızı terörle suçlayarak aylardır bir hukuk katliamı gerçekleştiriyor" demişti.
Duruşmada neler yaşandı?
Duruşmada dinlenen altı tanıktan biri CHP 38. Olağan Kurultayı davasında da tanık olarak adı geçen eski CHP Muş Gençlik Kolları Başkanı Erkan Çakır oldu.
Çakır, Özer'in İmamoğlu tarafından aday olarak gösterildiğini ve kendisinin de buna tepki gösterdiğini söyledi.
Çakır, "kamuoyu araştırmacısı" olduğunu ve Doğu illerinde halkla yaptığı konuşmalarda Özer'in örgüt üyesi olduğunun konuşulduğunu söyledi.
Çakır, "Bizim bölgede söyleyişte farklılık oluyor. Özer 'Pekeke' diyor, biz 'Pekaka' diyoruz. Örgüt üyeliği buradan yeterince belli oluyor" dedi.
Çakır'ın beyanlarının ardından Özer ve avukatları, Çakır'ın beyanlarını ciddiye almadıklarını ve cevap vermeyeceklerini belirtti.
Tanıkların dinlenmesinin ardından söz alan Ahmet Özer, Çakır ile ilgili "Aramızda husumet var. Erkan Çakır yalnızca bana değil İstanbul, Mersin, Adana Büyükşehir belediyeleri aleyhinde sosyal medya paylaşımı yapan biridir" dedi.
Savcı, Özer'in üzerine atılı "örgüt üyeliği" suçuyla tutukluluk halinin devamını istedi.
Özer, tahliye talebiyle ilgili şunları söyledi:
"[Abdullah] Öcalan'ın mektubu beş yıldızlı otelde yüzlerce yerli ve yabancı basın mensubu önünde okutulurken, iradem dışında İmralı'da Öcalan, Sırrı Süreyya ve Pervin Buldan ile yaptığı bir görüşmede benden bahsetti diye hapiste tutuluyorum.
"Ahmet Özer davası, barış süreci için bir samimiyet testidir. Bir taraftan süreç yürütülürken diğer tarafta benim bu şekilde çapsız iddialarla yargılanmam her şeyi açıklıyor. Toplum bu yaman çelişkiyi hayretle izliyor. Bu muameleyi hak etmiyorum."
Ahmet Özer, 23 Mayıs'taki savunmasında da "Van'dan gelmiş bir Kürt olarak yönetici olmamı hazmedemeyenler yüzünden buradayım" demişti.
Süreç nasıl gelişti?
64 yaşındaki Ahmet Özer'in evi 30 Ekim 2024'te sabaha karşı terörle mücadele polisleri tarafından kapı kırılarak basıldı. Makamı da arandı.
İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Özer'in, "Anayasa'nın 127'inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'inci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırıldığı" duyuruldu.
İçişleri Bakanlığı kararıyla Özer'in yerine İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy kayyum olarak atadı. Esenyurt Belediyesi'nin başkan yardımcıları da görevden alındı.
Esenyurt Belediyesi Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanıp görevden alınmasına tepki gösteren CHP'liler, DEM Partililer ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, çağrılar üzerine ertesi gün Esenyurt Meydanı'nda toplandı.
Bu mitingde CHP lideri Özgür Özel erken seçim çağrısı yaptı.
DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğlulları ise "İç barıştan söz edenler, iç barışın ta kendisi olan kent uzlaşısını hedef aldı" dedi.
Özer hakkındaki iddianamede "terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis ve siyasi yasak talep ediliyor.
BBC Türkçe'nin Kasım ayında yönelttiği soruları avukatı aracılığıyla yanıtlayan Özer, "PKK/KCK örgütü üyesi olmak suçlamasını" reddetti.
Cezaevindeki Özer, soruşturmayı "daha çok siyasi bir süreç" olarak yorumladı ve "masum olduğunu" savundu.
Suçlamalar ne?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ilk açıklamasında, Ahmet Özer için "terör örgütü mensuplarından ele geçirilen ve aynı zamanda örgütün Kuzey Irak - Kandil bölgesinde yer alan yönetici kadrosuna da ulaştırılan örgütsel dokümanlar (terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile İmralı adasında yapılan görüşmede sözde demokratik özerklik projesinde görevlendirilmesinin uygun görülmesi)" hakkında iletişimin dinlenmesi tedbiri uygulandığı belirtildi.
On yıllık süreçte, "Özer'in PKK mensuplarıyla çok kez iletişime geçtiği, 14 kez de Kongra-gel eş başkanı Remzi Kartal ile irtibat kurduğu" iddia edildi.
Özer ayrıca Ocak ayında, Aziz İhsan Aktaş'ın elebaşılığını yaptığı öne sürülen suç örgütünün belediye başkanları ile belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri organize ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında da tutuklandı.
Özer, soruşturmaya konu iki ihale sürecinde belediye başkanının sorumluluğu olmadığını, kendisinin de bu sürece "en ufak bir dahli olmadığını" söylüyor.
Ahmet Özer kimdir?
Prof. Dr. Ahmet Özer, 1960'da Van'da doğdu.
1986'da Hacettepe Üniversitesi felsefe bölümünden mezun oldu; sosyoloji bölümünde yan dal yaptı.
1995'te Hacettepe Üniversitesi'nde "GAP'ın Sosyoekonomik ve Politik Boyutları" çalışması ile doktor unvanını aldı; yüksek lisans ve doktora tezleri kitap olarak yayımlandı.
1980'li yılların sonunda DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) bünyesinde sürdürülen ve merkezi Şanlıurfa'da bulunan GAP Projesi'nde uzman sosyolog olarak çalıştı.
Kürtlerin siyasi kimliği ile ilgili sosyolojik ve kamusal çalışmalarda yer aldı.
Sonraki yıllarda çok sayıda üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı, idari görevlerde de yer aldı.
Dördü roman, biri göç konusunu işleyen film senaryosu olmak üzere 38 kitabı bulunuyor.
2024'te Esenyurt Belediye Başkanı seçildi.
haber içerik ve kaynak: bbc.türkçe