ÇEVRECİLER BUGÜN ATATÜRK PARKINDA İDİ: “SİZ EVDE YATIN PARK ELDEN GİDİYOR”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÇEVRECİLER BUGÜN ATATÜRK PARKINDA İDİ: “SİZ EVDE YATIN PARK ELDEN GİDİYOR”
Bugün Mersin’in birbirinden değerli doğa ve çevre aşığı duyarlı insanları bir araya gelerek önce Özgür çocuk parkında eylemli basın açıklaması yaptılar. Ardından liman sahasına konteyner alanı olarak yapılmak istenen park içindeki alana yürüyerek, orada da eylemlerini sürdürdüler. Eylemleri olaysız biterken, hepsi birbirinden güzel ve iyi yürekli çevre dostu insanların sesini bakalım duyun olacak mı? Her şeyden önemlisi MERSİN halkı bu sese kulak verip, ATATÜRK PARKI muhteşem doğasına sahip çıkacak mı?

Öncelikle, konu ile ilgili Özgür çocuk parkı içinde yapılan açıklamanın tam metnini veriyoruz:                       

“ATATÜRK PARKINDA YENİ LİMAN İSTEMİYORUZ.” Basına ve Kamuoyuna, Bugün dünya, büyük felaketlerin yaşandığı küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu tehdit artık krize dönüşmüştür. İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. İklim krizinin risklerini azaltmak için Dünya Ülkeleri fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve yeşil alanların arttırılması için ciddi yatırımlar yapmaktadır.Bu karar ortada iken Kentimizde Dünyamızın ve Ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmek istenmesi kabul edilemez bir karardır. Mersinin simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersinde tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı halkın sürekli kullanımında olmuştur. MIP tarafından yapımı planlanan Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkınının halk tarafından kullanımını engelleyecek olup, mevcut yeşil alanı yok edecektir.

Atatürk Parkında yapılacak liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkının tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır. Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Mersin liman genişlemesi için yapılacak olan 176 bin m2 lik dolgu malzemesi Atatürk parkından denize dökülecektir. Dolgu malzemesinin taşınması ile artacak olan trafik yükü  ve oluşacak hava kirliliği, denizin dibinden çıkarılacak asbest zehiri, Ayrıca proje bitiminde artacak olan deniz ve kara trafiğinin  havamızı,denizimizi ve toprağımızı kirleterek kentimizin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Projenin dolgusunda kullanılacak malzemenin kent merkezine,yaşam alanlarına, su ve tarım alanlarına çok yakın olan taşocaklarından temin edilecek olması birçok soruna neden olacaktır. Ayrıca bu proje,kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak kullanım hakkını ihlal edeceğini, kamu yararı ilkesine aykırı olacağı ortadadır. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik  olan bu  projeye Mersin de herkes karşıdır. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını, Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz." Mersin Çevre Platformu.

ÇEVRECİLER SESLENDİ: “SAYIN MERSİNLİLER ATATÜRK PARKI LİMAN OLARAK BÜYÜTÜLMEYE BAŞLANMIŞ, SİZ EVDE YATIN, YATTIĞINIZ YERDE BURALAR DOLDURULACAK. 12 KATLI KONTEYNER KONACAK. SİZ UYUYUN, UYANDIĞINIZDA BURASI LİMAN OLACAK”

Havama, suyuma, toprağıma dokunma diyen Çevreciler,“Atatürk parkı halkındır halkın kalacak”, “Mersin uyuma parkını sahip çık” sloganları ve kadınların zılgıt eşliğinde protestoları devam ederken, Mersin’in en önemli sahil bandı olan Atatürk parkının da böylece yok edilmek istendiğini öğrenmiş oluyoruz. Mersin’in duyarlı kent yöneticileri, STK önderleri, siyaset ilmi ile uğraşan ve Mersin’e hizmet için var olduklarını söyleyenler neden orada yoklardı, o da merak konusu.

Bu arada kısa adı ÇETKODER olan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Gazeteci/ Yazar Mustafa Göktaş’da, “orada emeği geçen tüm kardeşlerimize selam olsun. Başta Sabahat Aslan hanım olmak üzere tüm çevreci gönül dostlarımıza teşekkür ederiz. İyiki varlar. Böyle bir eylem yapmasalardı, olaydan haberimiz yokdu. Kendilerini ve destek veren herkesi candan kutlarım. Olayın yakın takipçisi olacağız ve Atatürk parkını beton haline getirmemeleri içinde bu hareketi başlatan Sabahat Aslan ve orada hazır bulunan emekçi, dava insanı, çevre ve doğa aşığı gönüldaşlarının yanında olacağız” dedi. - haberanaliz.net/ ÖZEL

 

 


KDV de tebliğ Resmi Gazete'deÖnceki Haber

KDV de tebliğ Resmi Gazete'de

Birleşik Kamu-İş hesapladı: Son 1 yılda açlık sınırı 8 bin 258 lira arttıSonraki Haber

Birleşik Kamu-İş hesapladı: Son 1 yılda...

Başka haber bulunmuyor!