Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

9 Eylül’ün çamaşır işi…

Biz yazıyoruz, birileri bu işi bizim yazdığımız içeriğe uygun ve ayrıca vicdana uyuyor mu, uymuyor mu diyerek araştırması ve incelemesi gerekirken, bunları yapmıyor, aksine, bizi sorguluyorlar.

Değerli insanlar, değerli idareciler, bırakın bizi sorgulamayı da, işinizi görevinizin gereklerine uygun, yasa- kanun- yönetmelik- genelge- tebliğ hükümleri çerçevesinde ve vicdanlara uygun şekilde yapmaya azim gösterin.

Bizim yazdığımız her yerde yetimlerin, şehitlerin hakkı var.

Bakın 9 Eylül üniversitesi ile ilgili yazdım. 

Her taraftan ses geldi.

2013/170029 ihale kayıt nolu işinizde teknik ve idari şartnamenizi elime aldım. İnceledim.

Daha sonra ben kendimce, bu şartname içeriğinden dolayı kendi kendime sorular sordum ve yine kendimce cevaplar verdim.

ALLAH RIZASI İÇİN, DEVLETİN HAKKI, MİLLETİN HAKKI İÇİN, YETİMLERİN- ŞEHİTLERİN HAKKI İÇİN bir kez de ilgili ve yetkili makamlarda oturan bu işin asıl sorumluları okuyup, sorgulasınlar.

Ne var bunda?

Daha bu ihaleye günler var.

Buyurun benim burada soru ve cevaplarımı okuduktan sonra sizde dikkatlice inceleyin.

SORU-1

TEKNİK ŞARTNAME DE SİZCE GÖRDÜĞÜNÜZ HATALAR NELERDİR?

Dokuz Eylül Üniversitesinin teknik şartnamesi 16 sayfa  olarak görülsede aslında sade ve net talepler içeren kısa bir şartname.Kirli ve temiz bölümünün kesinlikle ayrı olması gerekliliği,teslim saatleri ve son durulama suyundaki pH değerinin belirtilmesi güzel.

Ancak bu maddelerde belirtilen kirli çamaşır tesliminde ''idarenin temin edeceği naylon poşetlerle veya bez torbalarla ağzı kapalı olarak yapılacaktır'' ibaresini tek kullanımlık naylon torbalarla yapılacaktır olarak değiştirilmesi gerekir.Zira bez torbaları her defasında yıkamak ve sürtünme lekelerini almak naylon torba maliyetinden fazla ve daha az güvenilir.

Teslim ve kirli alım saatleri ideal ancak iki araçla yapılması bir araç ve üç personel artışı demek.Bunun yerine ''Kolay dezenfekte edilebilir yapıda kapalı kasa kamyonetle yapılacak ve temiz teslimi yapan araç kirli alımını yapacaktır.Yeniden temiz çamaşır yüklenmeden önce aracın dezenfeksiyon işlemi yapılacak ve bu kayıt altına alınacaktır''denilebilirdi.İstekli sizin her talebinizi maliyete ekleyecektir,onun için mantıklı olan istenmeli.

Batikon, pas, bant izi, bazı boyalar ve sürtünme izi gibi çıkmayan lekeliler idareye tutanakla teslim edilecektir derseniz yükleniciyi iyi yıkama sorumluluğundan kurtarırsınız.Pas lekesi çıkmaz ama saydamlaştırılarak görünmez hale getirilir,diğerleri de %80 çıkacak lekeler.

Yukarı da bahsettiğim konular zeyilname ile düzeltilebilir, ancak;

Israrla hastane çamaşırı yıkayamaz dediğimiz Tünel makine bu ihalenin iptalini gerektirir…

İstekli 27 Aralıkta ihaleye girecek 1 Ocakta sözleşme imzalamadan işe başlayacak derseniz istekli bellidir.

İhale yeterli rekabet koşulları oluşamayacağı anlaşıldığından iptal edilmelidir.

İhaleye girerken kapasite raporu, 3.sınıf GSM ruhsatı ve TSE Hizmet Yeri Yeterlilik belgesi dosyasında olacaktır derseniz rekabet şartlarını ortadan kaldırmış olursunuz.

Önce yerini kur, işe başla sonra gel demek bu.

Kayırma  olduğundan ihale iptal edilmelidir.

Kurulu yeri olan firmalardan sadece tünel makinası olanlar yarışsın demiş olursunuz…

Bedelini de devlete ödetirsiniz, gerçi umurlarında mı? diye sormak lazım...

Ha bide bu teknik şartnamede Enfeksiyon Komitesi,Başhekim veya Hemşirelik Hizmetleri Müdürünün imzası yok.

Oysa adı üstünde;Teknik Şartname...

Gerçi hastane müdürünün sayfalardaki imzalarına bakarsanız bu hali ile 2,000,000 Tl ödenecek ihaleye verdiği önemi görürsünüz, müdür yardımcısı daha azimli :))

16 sayfalık teknik şartnameyi tek madde ile berbat etmişler...

Hastane çıktığı ihalede 12 ayda 1,100,000 kg çamaşır yıkatacağım diyor.

Sabah alınan çamaşır akşam teslim edilecek, akşam alınan sabah teslim edilecek diyor.

Yani 2 vardiya çalışacaksın diyor…

Sonra saatte 500 kg/saat kapasiteli tünel yıkaman olacak ve arıza durumlarında kullanılmak üzere 500 kg/saat kapasiteli hijyen bariyerli yıkama makinaların veya 2.bir tünel yıkaman bulunacak ve sen bunu ihale dosyanda belgeleyeceksin diyor.

Dilin kemiği yok, aklına bir fikir gelmiş yazmış…

Beyni olmayanın fikri olur mu diye soranda yok nasılsa, allamış pullamış teknik şartname olarak milletin önüne koymuş işte.

Bu çamaşır tünel makinede yıkanabilirmi, acaba beni aldattılarmı diye sorgulamamış hiç.

Ah Hacettepe ahh, bu iş hep senin başının altından çıktı.

HASTANE ÇAMAŞIRI TÜNEL YIKAMA SİSTEMİ İLE YI- KA- NA- MAZ anlayın artık…

İhalesine çıkılan 1,100,000 kg çamaşır, aylık yaklaşık 90,000 kg. Hastane çamaşırında yoğunluk hesabı şu şekilde yapılır;

Yıllık çamaşır 12 aya bölünür,yaz dönemi olan 6 aylık miktar %10 eksik, kış dönemi %10 fazla hesaplanır ve ay 25 güne bölünür.

Bu hesap kurulacak çamaşırhanenin kapasite hesabıdır.

Bu hesapla 9 Eylül Üniversitesinin yıkanacak tekstili için 400 kg/sefer yani 250 kg/saat yıkama ve 400 kg/saat kurutmaya ihtiyacı olduğunu görüyoruz.

Hastane çamaşırında %40 oranında silindir ütü gerektiren tekstil vardır;

 Buda konusunu işlediğimiz hastanede full günlerde 1,600 kg/gün yani 100 kg/saat tir.

Ütü protein kalıntılarının önemli olduğu hastane çamaşırında aynı zamanda lekeli ayrım tezgahıdır.

Siz kullanılacak silindir ütü 8 bar buhar basıncı ile çalışacak dediğinizde burada saatte 300 kg ütüleyecek ütü önü açma ve en boy katlaması olan yataklı ütüden bahsediyorsunuz.

Bu cihazda gözle kontrol yapamaz ve lekeli ayıramazsınız.

Hastane çamaşırhanesinde doğru olan ütüyü besleyen iki personel ile ütüden alıp katlama yapan iki personelin gözle kontrol yapmasıdır.

Bazı lekeler tekstil ütüde kuruyunca görülür.

Katlaması makine tarafından yapıldıktan sonra lekeli ayrımı yapamazsınız ve katlama makinalarıda lekeli ayrımı yapacak tekniğe ulaşamadılar henüz…

Tünel makine, 8 bar buhar basıncı ile ütüleme, sözleşme imzalanmadan  işe başlama, ihale dosyasında istenen belgeler sadece şunu söylüyor; Yakınım işi alacak, ihaleye girmeyin...

İstenilen çamaşırhane hijyen bariyerli makinalarla desteklenecek ise 3,000,000 Tl, ikinci tünel makine kullanılacaksa 4,000,000 Tl yatırım gerektirmektedir ve kurulacak alan 1,000 m2 den  az olamayacağı gibi yüksekliği min.8 metre olmalıdır.

Kurulum süresi min.5 aydır.

Sadece makine koyarak bitmiyor çamaşırhane, bu makinaları besleyecek elektrik, buhar, su, drenaj tesisat ve ekipmanlarıda kurulu toplam kapasiteye göre düzenlenmek zorunda.

Doğru yıkamanın yapılacağı çamaşırhane akıllıca sorulmuş 2.nci sorunuzun cevabında.

SORU-2

BEN İDARİ ŞARTNAMEYE UYGUN BİR FİRMA OLARAK TÜNEL MAKİNENİN ŞART KOŞULMADIĞI BİR TEKNİK ŞARTNAME İLE BU İHALEYE GİRECEK İSTEKLİ OLSAM YAPMAM GEREKEN YATIRIM TUTARI NEDİR?

Bir önceki cevabımda belirtiğim gibi bu hastanenin çamaşırını yıkamak için 400 kg/sefer yıkama, 400 kg/saat kurutma ve 100-120 kg/saat ütü kapasitesine ve bu cihazları besleyecek tesisat, ekipman ve 1200 kg/saat kapasiteli buhar kazanına ihtiyaç vardır.

Ben size 2 adet 20 kg,1 adet 40 kg,1 adet 60 kg ve iki adet 135 kg hijyen bariyerli olmak üzere 410 kg/sefer yıkma,1 adet 40 kg ve 4 adet 100 kg/saat kapasiteli kurutma önerirdim.

750 x 3000 ve küçük parçalar ile arıza durumunda kullanılmak üzere 550 x 2000 ütü.

Bu tesis alan düzenlemesi, servis aracı ile size 750,000 Tl+KDV civarında mal olur ve düşük maliyetiniz ile bu ihaleye 1,25 Tl/Kg fiyatla girebilir, en doğru yıkamayı yapabilirdiniz.

Ancak ne siz ne de ben istekli olamayız, şartnamelerle bunu engellerler ve 2,00 liraya kötü bir şekilde yıkatırlar.

Bu günlük bu kadar devam edeceğim.