Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Bu çamaşır ihalesi enfeksiyon kapmış (!)

Enfeksiyonu niye mi kapmış? Anlatacağız, anlatmaya çalışacağız, belki ANLAMA ÖZÜRLÜ olanlar bu kez bir şey anlarlar (!)

Mersindeki KHB, aynı dakika ve saatlerde ardı ardına ihalelerin alt yapısını hazırlayıp ilana gönderip aceleyle ihaleye çıkıyor. Ve bu işlerde görevli insanlar bir bakıyorsunuz aynı insanlar. Ama inanın hepsi baştan savma, hepsi üstün körü, özensiz hazırlanmış şartnameler. Bir özenleri var içerdeki iş yapan firmalar ve taşeronlardan yana kılıç çekmeleri, bunun içinde açık açık değil gizli şekilde, sessiz sedasız hareketi geçmişten geri beri tercih etmeleri. O nedenle de şartnameler uyduruk, kaydırık, tarafgir ve adres tarifi yapan hale geliyor.

“MERSİN İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ BAĞLI SAĞLIK TESİSLERİ MERSİN DEVLET HASTANESİ, TARSUS DEVLET HASTANESİ VE KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ MALZEME DÂHİL ÇAMAŞIR YIKAMA, KURUTMA, ÜTÜLEME VE PAKETLEME HİZMETİ ALIMI” işini ihaleye çıkıyor.

İhale kayıt numarası: 2013/78563, İhale tarihi: 13.08.2013... İhale saati: 10:oo…

Fakat işin aslı, bu ihale, 24.7.2013 günü saat 10.oo da aynı yer ve saatte yapılmak üzere kamu ihale bülteninde 20.6.2013 günü ilan edilmişti.

Bakın buraya çok dikkat edin. Bu ihale, ilgili hastanelerde ve KHB genel sekreterliğinde kimseye çaktırılmadan (!) idari ve teknik şartnameleri hazırlanıp kamuya duyurmak üzere 20.6.2013 günü ilan edilmiş ve ihale günü için ise 24.7.2013 belirlenmişti.

Ne oldu ise oldu, bu landan hemen sonra, bir zeyilname yoluna gittiler. Yani düzenleyici tasarruf kullandılar. İlgili zeyilname Genel Sekreter Yavuz Gözükara imzalı.

Tarih kısmında ..../7/2013 yazıyor. Sayı kısmında matbu olarak hazır olan78826708.09-…  denmiş gerisi boş kalmış, oraya elle bir kayıt sayısı yazmaları birde günü yazmaları lazım konmamış.

Bu şekli ile KİK’ in ilan sayfasında ihale dokümanlarında mevcut.

Bir önceki yazımda zeyilnamede tarih ve sayılar eksiksiz yazılmışken, bunda alel acele yapıldığı için bu sayı ve tarihi tam atmayı bile unutmuşlar.

Bu acele neden ve niye acaba?

Zeyilnameyi okursanız şaşkınlık yaşarsınız. Çünkü bu hususlar unutulacak ve sonraya kalacak hususlar değil. Ayrıca bir konu ile ilgili detaylı açıklama yaparak zeyilnameye gerekçe gösterirken, başkaca farklı hususları da şartnamenin içine yerleştirme becerisini ve zekasını gösteriyorlar. Acaba niye ki?

Bu zeyilnamede Çamaşır taşıma aracının (kapalı kasa servis otosu) sayısını 2 ye çıkarmışlar. İlk şartnamede 1 idi.

Enfeksiyonlu, enfeksiyonsuz, birbirine karışmasın, sakınca olur düşüncesiyle sayıyı 2 ye arttırmışlar ve çamaşırlar enfeksiyonlu, enfeksiyonsuz diye taşınacaklar-mış (!) İşitin inanmayın, uygulaması burada yazdığı gibi değil. İş olsun diye kurulan muayene ve kontrol teşkilatları firmalarla haşır neşir işini yasal olarak yapan yok.

Aynı şekilde Teknik şartnamedeki 19 maddede düzeltmeye gitmişler.  İstedikleri makine ve ekipmanlarda değişiklik yapmışlar ve önceki şartnamedeki 21. Maddeyi tümden kaldırmışlar.

Bunları yaparken de ihale tarihini 24.7.2013 ten alıp bir önceki yazımda konu ettiğim “genel temizlik hizmet alımı” ile aynı güne denk getirmişler (!) Bunun ihale tarihini de 13.8.2013 günü aynı saate almışlar.Acaba niye ki? Aynı günde iki büyük ve geniş kapsamlı ihaleyi yapmanın kime ne getirisi olacaktır? Acaba firmalar birbirinin işine teklif atmasınlar diye mi bu tarih özellikle belirlendi? Aynı günde iki büyük ihaleyi yapmak ve sonuçlandırmak bunun için efor harcamak öyle kolay değil. Hayırdır! 2 yıldır ısrar ve inatla bu hususlarda yazıyorum, uyarıyorum. Bu çamaşır yıkama işi nereden çıktı, kim icat etti, neden ısrar ve inatla bu işi sürdürüyorsunuz diyorum. Tınlayan yok.

Bir gün gelir, tınlatırlar abi (!) Öncelikle ilgili ve yetkiliye, yazılarımın altına yapılan iki ayrı okuyucu yorumunu buradan aktarmak istiyorum

Bakın bu köşenin müdavim okuyucuları ne diyor?

ÇAMAŞIR DA KOKU VAR: SAYIN YAZAR, KAMU HASTANELERİNİN HİZMET ALIM YÖNTEMİ İLE İLGİLİ, HBYS, TEMZİLİK, YEMEK, ÖZEL GÜVENLİK VE BENZERİ GİBİ HİZMETLERİN PİYASADAN ALINMASI İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞININ GENELGELERİ DOĞRULTUSUNDA HİZMET ALIMI YAPMAKTADIRLAR. ANCAK ÇAMAŞIR YIKAMA HİZMET ALIM İŞİNİ HASTANELER NEYE GÖRE YAPMAKTADIRLAR? HANGİ YASAL DAYANA GÖRE HASTANELERİN KENDİ ÇAMAŞIR HANESİNİ BİLER YIKARAK HİZMET ALIMINA GİDİLMEKTEDİR? KAMU HASTANELERİNDE BÖYLE UYGULAMADAN VAZ GEÇİLSE İDİ SAĞLIK BAKANLIĞINCA YENİ YAPILAN HASTANELERİN PROJESİNE ÇAMAŞIRHANE KURULMAZ İDİ. BU KONUN ARAŞTIRILMASI GEREKMEZ Mİ? HANGİ KANUNA GÖRE BU ÇAMAŞIR YIKAMA İŞİNİ YAPMAKTADIRLAR? İHALEYİ NEYE GÖRE ÇIKMATADIRLAR?

ÖDEME KALEMİNİN BÜTÇESİNİ NEYE GÖRE UYGUNLUK ALINMAKTADIR? Ve siz ısrar ve inatla bu hususlarda yazmanıza rağmen ÇAMAŞIR ihalelerinin şartnameleri gizli saklı yapılıp, kimseye de çaktırmadan işi götürmeye alışmış bir kesim var. Bunlar kimlerdir devlet neden el satmaz?

Çamaşır işi siyasi destekle gidiyor. Yandaşlara pay veriliyor. MDH ısrarcı bu konuda, acaba neden? / 21 Temmuz 2013 00:36

* * * * *

GİZLİ ÇAMAŞIRLAR: MERSİN DE YAPILAN BU ÇAMAŞIR İHALELERİ HANGİ FİRMADA KALMAKTADIR. BU FİRMANIN ORTAĞI VEYA ORTAKLARI KİMLERDİR, ESKİDEN AKÇENİN GÖZÜNDE OLAN EMEKLİ BÜROKRAT VARMIDIR. NEDEN ARAŞTIRILMAZ Kİ. BU ÇAMAŞIR İHALESİNİN YAKLAŞIK MALİYETİ KAMU İHALE KANUNUN VEYA SAĞLIK BAKANLIĞININ HANGİ YÖNETMELİKLERİNE GÖRE BELİRLENMEKTEDİR./ 21 Temmuz 2013 17:35

* * * * *

Şimdi yukarıda yazdıklarımı ve aşağıda yazacaklarımı bu iki yorumu da göz önüne alarak ve ihbar kabul ederek değerlendirmeye alın.

 

Değerli okurlar, Hastanelerde ÇAMAŞIR eskiden beri kendi imkân ve olanakları ile kendi hizmet alanlarında ayırmış olduklara alanda, kendileri tarafından dışarı çıkmadan yıkanır tertemiz edilir ve kullanılırdı. Ne oldu ise oldu, bu düzen bir iki siyasinin ve işini bilen bürokratın baskısı ile 2 senedir bazı hastanelerde değişime uğradı (!) Eğer bakanlık gerçekten bu işin dışarı taşınmasını istese idi yeni yaptığı MERSİN TOROS DEVLET HASTANESİ binasına çamaşırhane oluşturmazdı. Pırıl pırıl bir çamaşırhane oluşturulmuş ve içi donanımlı halde. Demek ki, bu işin dışarı taşınmasını istemiyor.

Peki, bu kadar yazıp çizmemize rağmen neden ısrar ve inatla bu ÇAMAŞIR Mersin de bazı hastanelerde özellikle ve inatla özelleştiriliyor?

Bu işin ardında, önünde kim var, hangi siyasiler ve hangi uyanık bürokratlar bu işten nemalanıyorlar? Bunun çok ince bir şekilde takip ve izlenmesi gerekir ki biz takip edildiğini çok iyi biliyoruz. İnşallah siyaset, hamaset  bu araştırma ve tahkikatta da rol oynamaz, bu işte rol alanlara da bir an evvel PAMUĞU tıkarlar (!)

Enfeksiyon kapmış (!) bu çamaşır işi ihalesinin alt yapı ve ihale dosyasını hazırlayanlar olarak idari şartnamede bazı isimler geçiyor.

Bu işle İlgili personelinin adı, soyadı ve unvanı: Mustafa SARI Uzman ve Sıraç ÇALIK Uzman… demişler.. (Burada bir parantez açıyorum. Uzman dedikleri Mustafa Sarı Toros Devletteki çalışmaları esnasında çok sayıda dosyadan ağır suçlamalar ile yargıya intikal etti halen yargılanıyor ve aklanmış değil. Öte yandan onun amiri durumunda olan Daire Başkanı Atakan Kızılok’da yine aynı yerde çalışırken çok sayıda dosyadan yargıya intikal etti, aklanmış değil)

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi yine idari ve teknik şartname metinleri yazılırken cümleler arası boşluklar, satır arası boşluklar, paragraflar arası boşluklar o denli abartıla ve çok ki, sayfa tasarrufu diye bir çalışma özentisi yok. Baştan savma. İdari şartname 19 sayfadan ibaret, bir de ek taşıyor. Ek ise yapılacak hizmetin kilogramı ve miktarını kapsıyor. Şaşarsınız. 3.832.500 Kg lık bir iş.  Tüm Mersin ili değil ha, Sadece MERSİN DEVLET HASTANESİ,TARSUS DEVLET HASTANESİ VE KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ MALZEME DÂHİL ÇAMAŞIR YIKAMA, KURUTMA, ÜTÜLEME VE PAKETLEME HİZMETİ ALIMI işi. Miktara bakın, devlete maliyetine bakın, getirisi ne, götürüsü ne, yaklaşık bedeli neye göre nasıl tespit etmişler, doğru mu tespit edilmiş, varın siz iyi hesap edin.

İdari şartnamenin 7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler başlıklı bölümünü iyi okuyun. O belgelere haiz Mersin ve yöresinde kaç firma var araştırın.

Aynı şartnamenin 7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir başlıklı kısmında, “Kamu veya özel sektörde malzemeli çamaşır yıkama, ütüleme, kurutma hizmet alımları veya malzeme dâhil çamaşır yıkama hizmetleri benzer iş olarak kabul edilecektir” deniyor.

Şimdi adamın her tür makinesi, teçhizatı var ama kamu kurum ve kuruluşunda yada özel bir kuruluşta benzer işi yapmıyor ise bu işe teklif veremeyecek mi?

Böyle rekabeti engelleyici bir madde olur mu? Belki adam aynı işi, aynı özellikli makineler ile piyasaya yapıyor, iş sunuyor. Serbest rekabeti niye engelliyorsunuz? İdari şartnamede çok sayıda eksiklik var. İşin ehli olan denetmenler gelip ALLAH RIZASI İÇİN incelesinler. Bu şartnameyi kim hazırlamış, nasıl hazırlamış, niçin sayfalarda parafları ve son sayfada imzaları yok bilemiyorum. Koymamışlar. İdari şartnamedeki bu durum, Usul ve nizama aykırı bir durum… İyi incelesinler.

Ben şimdi TEKNİK ŞARTNAMEYE geçiyorum. Bu işin teknik şartnamesi de 5 sayfa. Her sayfası parafe edilmiş, son sayfası imza altına alınmış. Sayfa sonuna 7 kişinin imzası açılmış, ancak 3 kişi her sahifeyi parafe edip son sayfasına ise 4 kişi imza atmış.

İmzası açılanlar: SAKİNE ALTAN, ZEHRA TEZCAN, HASAN KIR, İLKAY SECERLİ, ZELİHA ŞİMŞEK, ARİFE ÜNİVAR, MUSTAFA DURUEL…

İMZA ATANLAR: ZEHRA TEZCAN, HASAN KIR, ZELİHA ŞİMŞEK, ARİFE ÜNÜVAR.

Bakınız burada yetkili ve ilgililere, siz saygıdeğer okuyucularıma bir hatırlatma yapmak istiyorum.

O yazıda konu olan HASTA VE HASTA YAKINLARINI KARŞILAMA VE YÖNLENDİRME HİZMETLERİ ALIM İHALESİ İŞİ (KİK ihale kayıt no: 2013/74734)  Teknik şartnamesini hazırlayan kişilerden 5’ i bu ihaledeki teknik şartnamede de aynen görevlendirilmişler. Ve imzaları bu şartnamede de açılmış. 2013/74734 ihale nolu teknik şartnamede de komisyon 7 kişi ve o şartnameyi hepsi imzalamış. Hiç eksik yok. O da sakat da, imzada eksiklik yok. Şimdi bu işte de teknik şartname komisyonu 7 kişi ama ora ile bura arasında 2 kişi farklı isim. Diğer 5 kişi aynı. Ne hikmet ise bu şartnamede 7 kişi var, 3 kişinin imzası yok, 4 kişinin var. 7 kişilik komisyondan 3 kişinin imzası yok. İmzalamamışlar.

Dikkat çeken husus, Kendi çamaşırını kendi yıkayacak olan TDH yetkilisi (Mustafa Duruel) buradaki yapılacak ihalenin kendi hastanelerini kapsamadığı halde niye komisyona yazılmış ve yazıldığı halde bu şartnameyi neden imzalamamış.

Sakine Altan (şimdi bu ihale ile ihalesi yapılan Kadın doğum yetkilisi) oda bu şartnameyi imzalamamış.

İlkay Secerli (Genel sekreterlik idari hizmetler) oda şartnameyi imzalamamış.

Niye imzalamamışlar, neden buraya isimleri açılmış, eğer imzadan imtina edilmiş ise neden edilmiş bunun açıkca izahı gerekir. Ve bu hali ile bu Teknik şartname metni yürürlükteki yasalara, mevzuatlara, usul ve nizama aykırılık teşkil etmektedir.

2013/74734 ihale kayıt nolu teknik şartnameyi hazırlayan kişilerden 5’i olan ve buradaki komisyonda da görevli üyelerine ve bu işle alakalı yetkililere AYRICA şu hususu soruyorum.

Orada,  2013/74734 ihale kayıt nolu ihalenin Teknik şartnamesinin başındaAMAÇ demiş, Bakanlığın 2006/103 sayılı genelgesinden atıf yaparak hizmet alımı için bir gerekçe göstermişsiniz. Şartnameyi hazırlamaya öyle başlamışsınız.

Bu şartnameyi de (2013/78563) siz hazırladığınıza göre ki, altında imzanız var, niye, AMAÇ başlığı adı altında yer açıp, hizmet için gerekçe gösterme-miş, yasal dayanak gösterme-mişsiniz? Önce bunu bir izah ederseniz kamuoyu sağlıklı bilgilenmiş olur. Dikkat ederseniz yukarıda verdiğim “okuyucu yorumları” da bu yönde size ve kamuya sual yapıyor. Bu çamaşır yıkama şartnamesini hazırlarken, geçmişte hazırlanan ve bizim sık sık uyararak yazdığımız fakat ısrar ile ihaleleri yapılan işlerdeki elinizdeki o uyduruk teknik şartnamelere bakarak hizmetin konusu demiş hemen ifa şekline geçerek hususları önceki şartnamelerden istifade ederek hızla yazdığınız anlaşılıyor. Özensiz, dikkatsiz, dostlar alışverişte görsün mantığı ile yapılmış bir şartname içeriği olduğu içinde en kısa sürede itirazlar olmuş ve zeyilname yapmak zorunda kalmışsınız. Demek ki ya işi bilmiyor, işin ehli ve uzmanı değilsiniz, ya da bilerek kasıtlı yapıyorsunuz!

Teknik şartnamenin “A” kısmında, 12- 13- 14- 15-16’ıncı maddeleri ne amaçla, niye istiyorsunuz? Size ne adamın su deposunun büyüklüğünden, size ne adamın fabrikasının zemin döşemesinin granit veya mermer olmasından, size ne adamın duvarlarının iki metre fayans olmasından, size ne taban ile tavanın yüksekliğinden, size ne adamın temiz su arıtma deposundan ve büyüklüğünden? (!) Bunları böyle yazarak kimi hangi firmayı tarif ediyorsunuz?

 

Şimdi geldik zurnanın ZIRTLADIĞI yere…

Şartnamenin zeyilnameye, düzeltmeye esas olan maddelerine... O maddelerin aslı (19.uncu madde) ilk ilanı yapılan, itiraza konu ve düzeltmeye konu olan içerik şartnamede şöyle;

Sanayi tipi otomatik çamaşır yıkama ve sıkma makinesi 60 kğ. Lık 5 adet,Sanayi tipi kurutma makinesi 60 kg lık 5 adet, Sanayi tipi buharlı ütü 1 adet,Kapalı kasa servis otosu 1 adet, Çamaşır paketleme makinesi 1 adet, DENMİŞ….

SIKI DURUN ŞİMDİ…. Zeyilname yapmışlar ya, hani yanlış yaptık, düzeltiyoruz anlamındaki düzenleyici işlemleri… Orada bu sayılar değiştiği gibi, rekabeti önleyecek başka makinelerde çaktırmadan ilave edilmiş (!)  Zeyilnamede gerekçe gösterilen hususların izahat kısmında bu ekipmandan bahsedilmezken bunlarda bu arada bu maddeye sıkıştırılmış. Öncelikle zeyilname yapmanın gereği olarak, Kapalı kasa servis otosu gerekçe gösterilmiş bunun sayısı bir iken 2 yapılmış. Bunu anladık. Kurutma makinesi ile yıkama makinesi sayısı 5 iken birer arttırılmış her ikisi de 6 yapılmış, İlk şartnamede olmayan zeyilname ile şartnameye giren bir ilave daha çaktırmadan yapılmış. Niye çaktırmadan diyorum? Çünkü şartnamenin ilk yapılanı esas olanında bu husus yok. Nedir o? Hijyen bariyerle makine 60 kiloluk 3 adet. Bu bölüm bu zeyilname ile şartnameye konarak düzeltmeye gidilmiş. Zeyilnameyi dikkatli okursanız zeyilname gerekçesinin izahatı üst kısmında yer alıyor. O düzeltmeyi yaparken bu maddelerin içine başkaca istemlerde koyuyorlar. Acaba niye? Bu makinelere haiz Mersin’de kaç firma var? Yada bu işe uygun kim ki, bu düzeltmeler ve şartlar ilave ediliyor? Bunun yetkili ve etkililerce incelenmesi ve araştırılması gerekir.  Ve tahkikatın çok sıkı bir şekilde yapılması gerekir. Ne oluyor burada? Birileri tarif mi ediliyor?

Geliyoruz Şartnamede ortadan kaldırılan bir başka maddeye. Zeyilname ile o madde kaldırılmış. (21.inci madde) Tümden o maddeyi çıkarmışlar. Aslında iyi de olmuş. Çünkü baştan sona yanlış bir madde...  Fakat o yanlışlığı orada giderirken, yukarıda bahsettiğim başkaca yanlışlığı zeyilname ile şartnameye koymak niye? Amaç üzüm mü yemek, bağcı mı dövmek (!)

21.nci madde içeriği aynen şöyle ;  “Yüklenici firma çamaşır yıkama merkezinde yukarı belirtilen sayıda makine ve ekipmana sahip olmalıdır. Makinelere ait firma amortisman defterini belgelemek zorundadır. Bunları ihale teklif dosyasında bulundurmalıdır. Makineler işe başlama tarihinde 5 yaşından büyük olmayacaktır.” CÜMLE BU…  Şimdi bu madde içeriği tamamen şartnameden çıkartılmış. Aynen oradaki ibareyi eksiksiz aldım. Tırnak içinde belirttiğim bölümdeki tek cümleyi koyulaştırdım. O cümleye bakın. Yukarıdemiş. Yukarıda diyecekken… Şartname için özentisiz hazırlanmış baştan savma diyorum ya, işte her halinden belli. Yazım hataları bolca. Ve gereksiz bir madde... Tarafgir bir madde… İtiraz ve söylemler olunca, Allahtan bu maddeyi çıkarmışlar.  Ama bunu çıkartırken yine başkaca özellikleri, yukarıda belirttiğim hususları ilave etmiş, kimini görmezden gelmişler. Niye ki? Madem zeyilname yapılıyor, tüm bu eksiklikler görülmüş olsa ve tarafsız, objektif, herkesin girebileceği, eşit şartlarda bir şartname olsa ne olur? Kıyamet mi kopar!

Altı üstü çamaşır yıkama ütüleme işi. Daha düne kadar kendi imkânlarınızla fevkalade güzel yapıyordunuz da, ne değişti de, taşeronlara veriyorsunuz? MDH yetkilileri bu işlerde neden bu kadar keyfi ve duyarsızlar?  Hastane yöneticisiMEMNUNE ÇAMSARI bu şartnameler hazırlanırken hiç mi bir fikir beyan etmiyor,  getirin bakalım bir okuyayım deme gereği görmüyor? Bana ne, benim işim değil, genel sekreterlik düşünsün mü diyor? Ama hizmet kendisinin başında bulunduğu hastanede orada sunulacak. İnsan başında bulunduğu hastanenin yöneticisi olarak bu işleri incelemez, araştırmaz mı? O da ayrı bir konu tabi. Bu DEVİRDE İşin ehli, uzmanı olmak, işi bilmek, makamda oturmak ayrı bir özellik tabi (!) ÖYLE HERKES HER İSTEDİĞİ MAKAMA GEÇİP OTURSAYDI, NE OLURDU BU MEMLEKETİN HALİ (!) Bugünlük de bu kadar.

Ramazan ayı, evrak okumaktan, şartname okumaktan, indirmekten, bıktım ama ne yapayım. Birilerinin bu işi yapması gerekiyor. Devam edeceğim.