Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Hem Derin Hem Serin ihaleler

KHB çatısı altında yapılan ihaleleri zaman zaman gündeme taşıyoruz. Tabi işi bozulan, kurduğu tezgâh ve yaptığı plan programı bozulan da bize olur olmadık laf söz söylüyor. Söylesinler.

Bakınız HBYS dedikleri ihale iptal edildi. İl geneli bir ihale idi.  Sonra çatır çatır pazarlıklı alımlar yapıldı. Ardın ardına yapılan pazarlıklı alımlar ne hikmet ise hep aynı firmaya gitti (!) Bazen tek tük başka firmaya gittiği oluyor. Ama şu pazarlıklı alımların hep aynı firmada kalması çok büyük dikkat çekici husus…

Mesela 2014/41982 nolu ihale, 2014/41089 nolu ihale, 2014/68339 nolu ihale..  Ne hikmet ise iş, hep aynı firmada kalmış, hep aynı firma işleri almış (!) Bakıyorsunuz açık ihalede aynı firmada kalıyor, benzer pazarlıklı alımlarda hep aynı firmada kalıyor (!)

2014/47202 nolu ihale ise yapıldı. Teklif değerlendirmesi tamamlandı, sonucu açıklanmadı. Sanırım o da yine aynı firmanın uhdesinde kalmıştır (!)

Bilgi işlem, HBYS, her ne ise, bu işin teknik şartnamesini neden hep aynı isimler ve aynı adamlar hazırlıyorlar? Siz KHB çatısında bilgi işlem yazılım mühendisi bulamıyor musunuz, yâda bu işin ehli uzmanı birini bulamıyor musunuz da sürekli bu işin teknik şartnamesi için Mersin üniversitesindeki bir ismi görevlendiriyorsunuz? Bu kişinin bu işlerdeki rolü ve önemi ne?

Mesela MDH müdür yardımcısı, eski Kadın Doğumun kurucu müdürü Mehmet Ali Gök’ün bu işte rolü, önemi ne? Niçin yıllardır bu işin alt yapı ve teknik kısmı bu isimlerden soruluyor?(!) Bu isimler bu işin bulunmaz Hint kumaşları mı? (!) İşin ehli, uzmanı, bilirkişisi mi?(!) Bunlarsız, bu iş olmaz mı, Üniversiteden gelen hep aynı isim ve içinizdeki M.Ali Gök’süz düzene girmez mi, başarı sağlanamaz mı? İşiniz eksik gedik mi olur, aksama mı olur, sistem mi bozulur, ne olur? Yıllardır hep aynı isimler etrafında dönüp duruyor bu işinizin alt yapısı ve teknik işleri? (!)

Bu hususla ilgili yazılarımı önceden yazmış olduğum yazıların linklerini de vererek ve ayrıca önemli bilgiler aktararak sürdüreceğim.

Ancak bu gün için iki duyurum olacak. KHB çatısı altında MDH’ye Klima alınıyor, Kazan dairesi kazan değişimi yapılıyor. Birinci ihale nosu 2014/86507 (klima) diğerinin ki 2014/85962 (Kazan)

Klimanın ihalesi 24.7.2014 günü saat 10’da. Yani yarın. Bizim bu gün haberimiz oldu. Pazarlıklı alım olduğu için (21/B) bakalım yarın bu iş kimde kalacak, kimden alınacak. Bu arada hangi klimalar, hangi özellikteki klimalar alınacak ve nereye monte edilecek, piyasa değerleri nedir, kuruma kaç paraya alınmıştır,  buna da ayrıca ileride bakacağız. Şimdilik yorum yapmak yanlış olur, belki de çok kaliteli, özellikli, markalı bir malı çok ucuza alacaklardır (!) Yarın ihale yapılsın, ondan sonra devam ederiz.

Kazan dairesindeki kazan değişimi ve yapımı işi için ise ihalenin günü 11.8.2014 günü saat 10. İlgilenenlere, bu işin erbaplarına duyurulur. Açık ihale. Daha zaman var, katılımın artması, ihalelerde SERBESTLİK- REKABET- AÇIKLIK ilkesi gereği herkese duyuruyorum.

Aslında bu tür ihalelerin AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK gereği, kurumun kendi web sitesine konması, teknik şartnamelerinin yerleştirilmesinde fayda var. Ama ne hikmet ise bunu defalarca dile getirmemize rağmen bir türlü yapmadılar. KHB genel sekterinin bu işte dayatması ve diretmesi olacağını sanmıyorum. Bu işlerin alt yapısını yapan, ihalelerin hazırlığını yapanların sn. Genel sekreteri yanılttıklarını düşünüyorum. Yapılacak ihalelerin teknik şartname ve bilgilerinin Kurumun kendi web sayfasında olmasının ne gibi bir sakıncası vardır, kamu zararı mı söz konusudur, kamu yararı mı söz konusudur?  sn. genel sekreter bunu o kişilerden bir sorgulasın.

Sn. Genel Sekreter, illa birini gönderip fotoğraf ile tespit mi yapalım. Bakın KHB çatısı altında bulunan tüm hastanelerin bahçesi çok kirli. Özellikle demir parmaklık ve bahçe duvarlarının dilberinde sigara izmaritleri, peçete, naylon poşet, pet şişe, havlu, aklınızın almayacağı çer çöp atılı vaziyet de. Bu işe bakın kişi kim ise, sadece hastanenin içindeki koridor ve hizmet odalarını değil, hastanelerin bahçelerinin içi, duvar ve çit kenarlarını da sık sık kontrol etsinler. Sağlık dağıtan kuruluşlara hiç yakışmıyor.  Bu yazımı okur okumaz, lütfen bulunduğunuz binadaki MDH çatısının etrafını bir gezin. Kendi gözünüzle görün. Hani belki diğerlerine gidecek vaktiniz ve zamanınız olamayabilir. Ama oturduğunuz katın merdivenlerden inip, tüm hastanenin etrafını, çitlerin kenarını, binaların aralarındaki boşlukları kontrol etmeniz, 25 dakikanızı alır. Kamu adına ricamdır. Bir inin bakın. Saygı ile.

Devam edeceğim.