Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

KHB’ye bağlı Sağlık kuruluşlarının Web siteleri ve eksiklikleri…

Uzun süredir yazıyorum. Mersin Kamu Hastaneler Birliği’nin Genel Sekreteri olan Dr. Yavuz Gözükara ve çalışma arkadaşlarının pek de umurunda değil. Ben yinede yazayım. Onlar önemsemesinler. Devlet açısından, kamu açısından, halkın sağlıklı bilgilenmesi açısından, hizmetlerin kaliteli olması açısından, ben içimden geçenleri aktarayım.  Onlar ister yapsınlar, ister yapmasınlar. Ben görevimi yapayım da, gerisi onların bileceği iş.

Bugün KHB ye bağlı sağlık kuruluşlarının kurumsal resmi web sitelerini internet ortamında gezip inceledim. Benim gördüklerim ve eksiklikler olarak tabir edeceğim hususları buradan ilgili ve yetkilisine duyurmak amaçlı yazıyorum.MERSİN DEVLET HASTANESİ, TOROS DEVLET HASTANESİ, MERSİN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ, TARSUS DEVLET HASTANESİ, ERDEMLİ DEVLET HASTANESİ, SİLİFKE DEVLET HASTANESİ, GÜLNAR DEVLET HASTANESİ, MUT DEVLET HASTANESİ, BOZYAZI DEVLET HASTANESİ, AYDINCIK DEVLET HASTANESİ, ANAMUR DEVLET HASTANESİ ve Mersin ADSM….  / Burada yapacağım tüm uyarı ve anlatımlarım, RESMİ KURUM OLAN KHB YE BAĞLI BİRİMLERDE SERBESTLİK- REKABET- AÇIKLIK ilkelerinin tam ve sağlıklı oluşması, kamunun sağlıklı bilgilendirilmesi, kurumların hizmetlerinden faydalanan tüketicilerin sağlıklı bilgilendirmesi içindir.

MERSİN DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu mevcut. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar burada birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü halen kurumun web sitesinde yayında değil. Sözde liste konmuş, sadece personel görüyormuş. Anlaşılan Vatandaşın ve kamunun görmesine tahammülleri yok. HERKES SİVİL DENETİMDEN, ŞEFFAFLIKTAN kaçınıyor… Acep niye ki? Ayrıca halen yemek minicik kaplar içinde veriliyor. Tabakları bir kontrol edin gülersiniz. Bu tabak ebatları bebek tabak ebadı, çocuk tabak ebadı gibi… Sanki Pamuk Prenses ve 7 cüceler dönemi yaşanıyor (!) Kocaman insanların ellerinde minicik tabaklar. Ne imiş? Eski tabaklar imiş, yenisi alınmış mış, depoda imiş… Kullanın o zaman. Bu şartnameyi uygulamak ve uygulattırmak kimin işi? Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için yer verilmiş. Ama ihalelerle ilgili hiçbir güncelleme yok. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Ayrıca Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok.

TOROS DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu mevcut. Fakat güncel değil. Halen Aralık /2013 ü kapsıyor. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü halen kurumun web sitesinde yayında değil. Oradaki liste hatalı, eksik ve bir öğün gösteren, teknik şartnamede olan liste değil.  Üstelik de Ocak/2014’e ait uydurma bir liste. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için yer verilmiş. Ama ihalelerle ilgili hiçbir güncelleme yok. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Ayrıca Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok.

MERSİN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu mevcut. Üstelik güncellenmiş halde. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü kurumun web sitesinde güncel olarak yayında… Satın alma, ihale işlemlerine bakıyorsunuz. Çok güzel bir şekilde teknik şartnamelerin görüntüleri oraya konmuş. Fakat yemek işinin teknik şartnamesini göremedim. Bu arada ihale gün ve saatlerini gösterir idari şartnameler de yok. Ayrıca firmalar ile yapılan sözleşme bilgileri yok. Ayrıca Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok.

TARSUS DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü halen kurumun web sitesinde yayında değil. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için ihale ilanları diye bir yer verilmiş. Ama ihalelerle ilgili hiçbir güncelleme yok. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Ayrıca Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok.

ERDEMLİ DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü kurumun web sitesinde güncellenmiş olarak yayında. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için ihaleler diye bir yer verilmiş. Ama ihalelerle ilgili hiçbir güncelleme yok. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Ayrıca Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok.

SİLİFKE DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü kurumun web sitesinde halen yok. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için ayrılan bir yer yok. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Burada Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir “hastane telefon listesi” başlıklı bir bölüm oluşturulmuş.Kurumun sitesinde her ne kadar Başlıkta T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) yazıyor ise de, Bakanlık logosunda T.C ibaresi görünmüyor. Oysa bu çok yerde düzeltildi.

GÜLNAR DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü kurumun web sitesinde halen yok. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için ayrılan bir yer yok. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendi işlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Ayrıca Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok. Kurumun sitesinde her ne kadar Başlıkta T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) yazıyor ise de, Bakanlık logosunda T.C ibaresi görünmüyor. Oysa bu çok yerde düzeltildi. Buradaki logo sürekli de kendi etrafında dönüyor. Sitedeki bilgiler, haberlerde çok eski.

MUT DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü kurumun web sitesinde bir yıllık olarak var. Konmuş. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için ayrılan İhaleler başlıklı bir yer var. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır.Ayrıca Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bölüm oluşturulmuş.

BOZYAZI DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü kurumun web sitesine konmuş.  Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için herhangi bir yer yok. Birimler başlığı altında tüm birimler bir yerde yazılmış ama içi boş. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Ayrıca Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bölüm yok. Kurumun sitesinde her ne kadar Başlıkta T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) yazıyor ise de, Bakanlık logosu hiç yok.  Oysa bu çok yerde düzeltildi. Sitedeki bilgiler, haberlerde çok eski.

AYDINCIK DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü kurumun web sitesinde halen yok. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için ayrılan bir yer yok. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Burada Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok.Kurumun sitesinde her ne kadar Başlıkta T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) yazıyor ise de, Bakanlık logosunda T.C ibaresi görünmüyor. Oysa bu çok yerde düzeltildi. Ayrıca site güncel değil, eski haber ve içerikler içeriyor.

ANAMUR DEVLET HASTANESİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Personelin, Hastanın, refakatçinin, taşeron işçilerinin hepsinin yemek durumunda olduğu ve teknik şartnamede yazılı olan AYLIK YEMEK menüsü kurumun web sitesinde halen yok. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için ayrılan bir yer yok. Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Burada Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok.Ayrıca site güncel değil, eski haber ve içerikler içeriyor.

MERSİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ: Kurumun borç ödeme tablosu yok. Biliyorsunuz bu işte çok büyük hileler dönüyordu. Firmalar arasında ayrımcılık, ödemede kolaylıklar gibi. Bu borç tablolarının sitelerde güncel olarak konmasının faydaları çok… Firmalar birbirini kontrol ediyor ve ödemelerdeki keyfiyet son bulmuş oluyor. Ayrıca suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor. Yalnız borç ödeme tablosunun sürekli güncellenmesi gerekir. Satın alma birimine bakıyorsunuz. Sitede bunun için ayrılan bir yer var. İhaleler başlıklı bir yer.  Hiçbir ihalenin teknik ve idari şartnamesi dediğimiz ihale dokümanları burada yer almıyor. Ayrıca kurum ile iş yapan firmaların sözleşmelerinin metinleri de yok. Bunlar olmuş olsa, Bir yerde, Taşeron çalışanları da kendiişlerinin takipçisi denetçisi olurlar. Bu işin denetim ve takibinden devlet kazanır. Burada Kurumun kendi iç dâhili telefonlarını gösterir, servislerin ve birimlerin telefonlarını belirtir bir bölüm yok. Ayrıca site güncel değil, eski haber ve içerikler içeriyor. SAĞLIK KURULUŞLARININ MERSİN İLİNDEKİ KURUMSAL WEB SİTELERİNİN DURUMLARI BÖYLE… Çağdaş ve modern bir kurumda olması gereken ise, Hepsinde ayrı ayrı, her ay güncellenmiş olarak:1-KURUM BORÇ ÖDEME TABLOSU, 2-AYLIK YEMEK LİSTESİ, KURUMUN DÂHİLİ İÇ HATLARIN TELEFON REHBERİ, 3-SATIN ALMA, YÂDA İHALE BİRİMLERİ, BU BİRİMLERİN YAPMIŞ OLDUĞU İHALELERİN İDARİ VE TEKNİK ŞARTNAMELERİNİN İÇERİKLERİ, 4-KURUMLA İŞ YAPAN FİRMALARIN SÖZLEŞME BAŞLANGIÇ VE BİTİM SÜRELERİ, 5-LOGOLARDA T.C İBARELERİ, 6-ÇOK ESKİ DUYURU VE HABERLERİN ARŞİVE KALDIRILMASI, YENİLERİN KONARAK GÜNCELLENMESİ…..

Unutmayın ki, yemek yiyen, her personel, her hasta ve refakatçi bir Tüketicidir. 4077 ve 6502 sayılı tüketiciyi koruma kanununa göre ne yediğini, ne yiyeceğini, ne miktarda ve gramajda yiyeceğini bilmek, en tabi yasal hakkıdır. Türkiye artık eski Türkiye değil. Yasalar kurallar AB normlarında. O yüzden aylık menülerin yatan hastaların odalarına, servislere görünür yere asılması kanunen gerekir. Bilecek, hak arayacak. Bu bir Tüketici hakkıdır. Kimse sizden bunu talep etmek zorunda değildir. Hizmeti sunanın, hizmeti satın alanın bunu Tüketiciye kendiliğinden sunması kanun hükmü gereğidir. Hizmetin kalite standardı açısından da önemlidir. Yazıyoruz tınlamıyorlar. Kara düzen götürüyorlar. Kimsenin umurunda değil. Orada tüyü bitmedik yetimin hakkı var. O paraları siz cebinizden ödemiyorsunuz, yatan hastaların ve milletin cebinden çıkıyor. Daha çok şey yazılır da, hangi yetkilinin, hangi ilgilinin, hangi sorumlunun bu işler umurunda (!) Kim kime, dum duma…  ÖNEMLLİ BİR HUSUS DA, mutfak personellerinin giyinme soyunma odaları. Rezil halde. Koku içinde, hijyenik değil, derme çatma, ilkel halde. Ayrıca tuvaletler berbat halde. Çoğunda personelin duş ve banyo alacak yeri yok. Tümünde böyle.

ÜNİVERSİTE YEMEK İŞE HAKKINDA: Biliyorsunuz bu hususta  “MÜ Tıp Fakültesi yemek işi…” başlıklı bir yazıyı  kaleme aldım.  okursanız, neler yazmışım görürsünüz. Bu işe itiraz eden oldu. KİK’ e. 27.12.2013 günü yapılan itiraza, KİK red kararı verdi. Ancak halen RED gerekçelerini içeren karar içeriği EKAP’ da yayında değil. Ne için red edilmiş belli değil yani. Önemli değil. Oradaki işin durumu ne idi? İhaleye katılan Firmalardan; Ceyaş, 3.670.235 fiyat telifi yapar, Kahramanmaraş firması, sorgulamada sorgusunu vermemişti. Fatih Temizlik firması,(Mersin KHB nin son yaptığı işi ortak olarak alan üç firmadan biri) 4.131.550 fiyat verir, sorgulamaya alınmamıştı. Karanfil yemek,Ankara firması, 4.249.500 fiyat vermişti. Ünisaş, Mersin firması, 5.378.355 fiyat vermişti. Öksel firması, 5.550.350 fiyat vermişti.Harput, (Mersin KHB nin son yapılan ihalesinde işi alan üç firmadan diğeri) 5.610.425 fiyat vermişti. Yemekhane yemekçilik firması, İstanbul firması, Mersindeki yeni yurdu alan firma, 6.809.105 fiyat vermişti. Şimdi karar red çıktığına göre bu iş de Fatih firması uhdesinde kalmış oluyor. Rakam belli. Fatih firması KHB’nin işini toplu olarak alan üç firmadan biri. (Üç firma; Harput- SFK- Fatih) Mersin KHB’ nin işinde ortak girişim olan Üç firmanın ikisi, Harput ve Fatih Üniversitenin işine de ayrı ayrı teklif atmışlar, teklifleri ortada. Acaba gerek KHB çatısında gerek Diğer kurumlarda bu işler ile ilgili olan YETKİLİ VE ETKİLİ MAKAMDAKİ ARAŞTIRMACI, SORUŞTURMACILAR BU HUSUSLARI tahkik ediyorlar mı?  Kim nerede, ne kadar fiyat vermiş, benzer işleri kaç paradan yapıyor? Geçen yıl 4,5 a verilen iş bu yıl 3,5’a yâda 3,9’a nasıl yapılıyor? Teknik şartnamede istenen araç ve gereçler, malzemeler eksiksiz ve tam yerli yerinde mi kontrol eden var mı? Kim neden, niçin idare ediyor?..

GELEYİM MERSİN KHB’NİN BİR BAŞKA İŞİNE… ARAÇKİRALAMA…. Burada da yanlışlıklar çok. İhale kayıt numarası 2013/159947. KHB yaptı. İdari Şartnamesi 20 sayfa. Teknik Şartnamesi ise, 27 sayfa. Teknik şartname, her zaman olduğu gibi çok önem arz ediyor. İtiraz edenler olmuş, birde 13.11.2013 günü 18976sayılı ihaleden önce birde zeyilname yapmışlar. Düzeltme yani. Bu şartnamenin altında 5 imza var. Anlaşılan 5 kişi hazırlamış görünüyor. Bunların dördü uzman sıfatını taşıyor, birisi ise Baş şoför. Uzmanların, uzmanlıkları, ihtisasları, hangi dalda uzman oldukları, her zaman olduğu gibi orada yazmıyor. Ali Aytekin Kaan, Mustafa Sarı, Sıraç Çalık, Umut Bulut (uzmanlar), Mustafa Ayhan (Şoför) Bunların imzası var. Bir ihbar aldım. İlk mail elektronik posta adresime, 10 Şubat 2013 günü 09.10 da geldi. Ardı ardına 4 farklı mail. Bakın aşağıda tırnak içine aldığım bölümde ihbarcı ne diyor:  “…. Size araç kiralama işinde çalışan personelin fazla çalışma konusu hakkında şikâyetimi dile getirmek istiyorum. Sıraç Çalık’ın hazırladığı şartnamede Mersin devlet Hastanesi araç kiralama işinde çalışacak olan 3 personel istemektedir ve bu personelleri 24 saat mesai 48 saat istirahat usulüne göre çalışacağı ekte bulunan teknik şartnamenin 20. sayfada bulunan 28. maddede belirtilmiştir. Şartnameye göre; Pazartesi çalışan personel salı çarşamba istirahat etmiş perşembe günü tekrar mesai yapmış olup cuma cumartesi istirahatın ardından tekrar pazar günü mesaiye gelmiştir. Yani haftada 3 gün 24 saat çalışmıştır. Buda 3x24=72 saat etmektedir. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Bu 72 saatlik çalışma karşılığında herhangi bir fazla çalışma ödeneği alınmamaktadır. Aylık olarak hesaplandığında ise ayda 10 gün mesai yapılmaktadır. Buda 10x24=240 saat etmektedir. Buda aylık çalışma saati olan 225 saati aykırıdır. Bu konuda yardımlarınızı beklemekteyiz…….

Şimdi ben teknik şartnameye baktım. Orada 28’nci madde de: “ikinci araçta 3 sürücü çalıştırılacak olup vardiyalı olarak 24 saat mesai yapacaklardır” demekte olduğunu gördüm. İhbarcının ve yakınanın bahsettiği 4857 sayılı iş kanununu internetten indirdim. Dördüncü bölümde, işin düzenlenmesi başlıklı ve çalışma süresi alt başlıklı yerde bahsedilen 63’ncü maddesi aynen şöyle: “MADDE 63. - Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.” Elinizi vicdanınıza koyup bu olayı siz değerlendirin şimdi.