Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

MERSİN SAĞLIK’A EL ATACAK KİMSE YOK MU?

2 gün önce bir yazı kaleme aldım.

Dedim ki; Toros devlet hastanesine gittim baktım ki sağlık yönetimi çok kötü gidiyor dedim. (Bakınız link aşağıda)

https://www.haberanaliz.net/makale/hastanelerimizde-tantiritintin-isler-1682

Sayın Sağlık Bakanım, Sayın Mersin Valim; lütfen bu çarpıklığa artık bir son verin. Lütfen, bakın çember iyice daralıyor. Ben yazdım Toros devlet hastanesi yatak kapasitesi 400 iken şu anda covidli yatan sayısı 180 dedim. Ertesi gün sabahına bir 30 kişi daha yatırıldı, sayı 220 ye kadar çıktı. Keşke ben yazmadan önce bunu yapsaydınız da millet mağdur olmasaydı. Bu arada hala acilde oksijenle yoğun bakıma alınmak için sabaha kadar bekleyenler devam ediyor.

Niye geriye kalan 200 yatağa hasta yatırmıyorsunuz?

Bu pozitif hastaları evine gönderiyorsunuz daha sonra fenalaşarak geri geliyorlar. Ben gittiğimde cumartesi günü 7 kişi daha hayatını kaybetmişti. Maalesef birçoğu da artık genç insanlar. Ben yazdıktan sonra başhekim 2.katin kuzey bölümüne 17 kişilik daha yatak açmış. Ama yetmez, gerekirse amatemi de poliklinikleri de hasta takibi için kullanacaksınız. Malum kocası yönetici olan ya da bir yakını siyasi partide olan torpilli personeller hiç ortalarda yoklar, covid nöbeti tutmuyorlar, bir kısmı da semt polikliniklerine çulu sermiş ortada yok demiştim. Takip ediyorum bu durum devam ederse isim isim bunları yazacağım.

Yazıktır günahtır birileri can pazarında mücadele etsin, gece gündüz çalışsın birileri yatsın. Olmaz böyle şey. Kul hakkına girer. Yine yazımdan sonra başhekim doktorlar grubunda demiş ki arkadaşlar bundan sonra nöbetleri paylaşmayın, 1 Aralıktan sonra da 3 er kişi poliklinik yapacak demiş. Bir de bu arkadaşlar sabah 08.30 ve 15.30 da başhekimlikte olsun kontrol edecem demiş. Bu demek oluyor ki yazımız üzerine bir şeyler yapmış ama niye 1 Aralık?Bugüne kadar nöbeti paylaşıp haksız kazanç elde edenlere bir işlem yaptınız mı? Bunu da yakinen takip edeceğim. Ben burada şu soruyu sormak istiyorum.Toros Devlet Hastanesinde 400 yatak var, şehir hastanesinde 1200 yatak var. Sn. sağlık müdürüm matematik ortada. Bir sorsana Allah aşkına, bu iki hastanede kaç covidli takip ediliyor? Şehir hastanesinde kulenin birini covide ayırmışsınız...  Bütün bu yataklar doldu da o yüzden mi insanlar acilde yatak bekliyor? Devlet bu kadar yatırım yapmış. Şehir hastanesi ve Toros devlet hastanesi sanki dolmuş gibi erdemli ve Silifke devlet hastanesine niye hasta sevk ediliyor? 

Bu doğru mu?

Doktor yok mu?

Hemşire yok mu?

Yapmayın etmeyin Mersinde bu kadar covidli hasta olması hiç şüphesiz sağlık yöneticilerinin sürecin ciddiyetinin farkında olmamaları ve yetersizlikleridir.

Sayın bakanım artık Mersine işin ehli liyakat sahibi yöneticiler atamanın zamanı gelmedi mi?

Bilimsel bakış acısına sahip insanları yönetici yapın lütfen. Yoksa iş işten geçiyor. İnsanlarımız ölüyor. Gençler ölüyor. Nöbetten kaçan, torpil bulup işi asan sağlık cezalandırın. Hakkaniyet olsun, bu mücadeleyi herkes versin, işyeri çalışma barışı bozulmasın, dürüst namuslu çalışanların şevkini kırmayın. Şehir hastanesi yöneticileri de tutmuş demişler ki; ey personel hasta olmayın, eğer hasta olursanız ceza veririm. Bu nasıl bir şeydir anlamadım...

Beni Mersinin bir çok yerinden arıyorlar. Bugün Anamur’dan aradılar;  yazdıklarımın benzeri hatta fazlası burada da var diyorlar. Silifke’den ayrı ayrı 2 sağlık çalışanı benzer durumlardan bahsetti. Şimdi bir başka sıkıntı daha öğrendim. Bir sağlık çalışanı covid hastalığına benzer klinik bulgular gösteriyorsa yani grip tablosu, baş ağrısı, burun akıntısı, yüksek ates, eklem ve kas ağrısı gibi; bakanlık genelgeleri diyor ki hemen bu sağlık çalışanını teste gönderin, ortamdan uzaklaştırın ve test sonucu gelene kadar çalıştırmayın. Özellikle şehir hastanesinde buna uyulmadığı,  personellere nöbetinizi tutun, testi sonra yaptırın şeklinde baskılar olduğu söyleniyor.

Ey Allah'ım bu nasıl iştir böyle?!

Ben açtım okudum genelge diyor ki bu hastalar olası vaka olarak değerlendirilecek yani bunları hasta gibi görün diyor. Şimdi şehir hastanesinin yöneticileri de açıp okurlar inşallah.

Sayın Sağlık Bakanım, ben yazmaktan yoruldum ama buradaki yöneticiler sizi dinlememekten, iş yapmamaktan yorulmadılar. Size gerçekleri anlatıyorum. Bir gram fazlası yok ama eksiği çok. Yüreğimiz tükendi artık. Covidli hastalara ilaç yazılıp evlerine gönderiliyor. Bu hastalar ellerinde reçete eczane eczane ilaç arıyorlar. Alın işte size büyük bir halk sağlığı sorunu. İl sağlık müdürlüğü halk sağlığı başkanı ve başkan yardımcısı nerde diye soruyorum; öğreniyorum ki onlar da covid olmuş. İl müdürünün çaycısı, özel sağlıktan sorumlu başkan yardımcısı hepsi covid olmuş. Bakın artık,hepimiz olayın ciddiyetine varalım. Hepinize geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin inşallah. Şu söylediklerim yapılsaydı inanın belki sizler de covidli olmayacaktınız bugün.

Simdi soruyorum;

1) Bu dönemde hastanelerde acil olmayan ameliyatlar yapılmaya devam edecek mi?

2) Ameliyatlar ertelenince bu kadar cerrah nöbete dâhil edilecek mi? Yoksa yine nöbet saatlerini paylaşıp tavandan döner sermaye almaya devam edecekler mi?

3)Toros devlet hastanesi 2.katı hala covid’e kapalı kalacak mı? Acil olmayan, 3 ay sonra da yapılabilecek ameliyatları özellikle ortopedistler yapmaya devam edecek mi?

4) Şehir hastanesi ve Toros devlet hastanesi boş duruyorken ve bu kadar donanım ve doktor varken hastalar ilçe hastanelerine gönderilmeye devam edecek mi?

5) Covid polikliniklerinde 5 kişi olması gerekirken hâlâ 2 kişinin üstüne mi kalacak bütün iş?

6) Siyasi torpilli ya da eşleri hastanede yönetici olanlar çalıştırılmayıp onların işi de başkalarına yaptırılmaya devam edilecek mi?

7) Çalışanla çalışmayan ayırt edilip hakkaniyetli bi döner sermaye dağılımı yapılacak mı?

8) Hastane acillerinin oksijen sistemlerinin kontrolleri yapılıp eksiklikleri tamamlanacak mı?

9) Toros Devlet Hastanesi acil oksijen tanklarının açılmasıyla meydana gelen basınç düşüklüğü ve diğer merkezi oksijen sistemindeki basınç farklılıkları vb sorunlar çözüldü mü? Diğer hastaneler oksijen sistemlerini kontrol ettirdi mi?

10) Covidli hastalara yer yok evinize gidin diyerek covid 19 hastalığında tüm Mersin halkının sağlığını tehdit ettiğinizin farkında mısınız?

11) Türkiye de en çok covidli hasta olan illerin başında Mersin geliyor? İşini doğru yapmayan, bakanlığın genelgelerini, protokollerini, algoritmalarını okumayan YÖNETİCİLER kendinizi bir sorgulayın lütfen.

BU ARADA ELİME BİRDE AŞAĞIDAKİ YAZI GEÇTİ.

BU YAZI DOĞRU MU?

DOĞRUYSA BU NASIL İŞ BÖYLE?

Baki Selam ve Dua ile.

www.haberanaliz.net

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ ADRES: batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com 

DİKKAT!  BURADA YER ALAN KÖŞE YAZISI AYNI ANDA FACEBOOK GRUBUMUZDA YAYINDADIR.

LİNKİ: https://www.facebook.com/groups/haberanaliz.net

AYNI ANDA TİVİTER HESABIMIZDA YAYINDADIR. LİNKİ: https://twitter.com/batuhansezer006