Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Sağlıkta gelişen olaylar ve yargılamanın seyri..

Bu arada MERSİN ilindeki tüm hastanelerde hummalı bir çalışma sergilendiği ortaya çıktı.

Herkes “aman ha” diyerek açık kapatma, eksik giderme derdinde. 

Aman yapsınlar. 

Yeter ki halkımıza doğru, sağlıklı hizmet gelsin.

Bu arada 2007 yılında ortaya çıkan ve 22/10/2007 günü inceleme soruşturması açılan 24/12/2007 günü ise soruşturma ve araştırma ile incelemesi biten 23/1/2007 gün 99/3, 99/04, 99/05, 99/06, 99/07 sayılı Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi MEHMET AYDOSTU imzalı raporlar 23.1.2008 tarihinde işleme girdi. 

Bu işleme girme tarihinden sonra bu tarihe kadar çok farklı gelişmeler yaşandı. 

Şöyleki;

Haklarında soruşturma ve inceleme yapılan kişilerin sayısı dosya kapsamında tam 56 kişi. Doktoru, eczası, Hastane Müdürü, Başhekimi, satın almacısı, firmalar neler, neler. Hatırlayın bu dosya münderecatı neticesi çok sayıda isim, TUTUKLANARAK CEZAEVİNE KONDU. İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA VE DEVLET ZARARI İÇERİĞİ İLE. 

ANAMUR Devlet Hastanesi o zamanki Başhekimi Kürşat Erdem başta olmak üzere çok sayıda devlet görevlisi ve medikal firma sahibi ve yöneticisi tutuklanarak cezaevine atıldılar. Bunların bir kısmı 7,5 ay tutuklu kalarak mahkemeleri devam ettirilirken, bir kısmı 5,5 ay, bir kısmı ise 3 ay tutuklu kalarak hapis yatarak mahkemelerine devam edildi.

Mahkeme dosyasında hastanedeki alımlara FESAT karıştırma iddiası yer alırken, bu suçu o günkü Başhekim Kürşat ERDEM döneminde MEDİKAL firmaların kaşeli boş teklif mektuplarını veya sahte olarak yapılan ve anılan firmaların bilgilerini taşıyan kaşe ve teklif mektuplarını kullandıkları,

25.4.2007 günlü EKG cihazsı ihalesine fesat karıştırdıkları,

15.12.2006 tarihinde Fototerapi ihalesine fesat karıştırdıkları,

29.6.2006 tarihindeki ortopedi ihalesine fesat karıştırdıkları, 

1.8.2007 tarihli doğrudan teminde gerçeğe aykırı tutanak tutulduğu ve 39.744 YTL devletin zarar uğratıldığı, 

6.6.2006 tarihinde 77.331 YTL devletin zarara uğratıldığı,

23.2.2006 tarihinde 26.728 YTL devletin zarara sokulduğu,

9.6.2005 tarihinde 44.059 YTL devlet zararına sebep olunduğu,

Bu arada iflas etmiş firmadan teklif alarak yaklaşık maliyet belirlendiği,

29.000 YTL lik bağışın usulsüz alındığı ve kullanıldığı, 

Gibi 21 ayrı suç ve suçlama ile yapılan tahkikatta ilgililer suçlu bulunup MAHKEMEYE SEVK EDİLMİŞLERDİ.

Şimdi…

Silifke Ağır Ceza Mahkemesinde 2008/208 dosya nosu ile devam eden bu davada 19.uncu celseye gelinmiş durumda.

Dosyayı baştan aşağı inceledim.

16.9.2011 günü yapılan son duruşmada gelen bilirkişi raporu sanıkların aleyhine görülüyor.

Bu arada sanıklar ve müdafileri de duruşmaya katılıyorlar.

Tabiatıyla BİLİRKİŞİ raporuna itirazlar var.

Öte yandan sanıkların bir kısmı mal varlıklarına konan tedbirin kaldırılmasını istiyor talep ediyor. 

Mahkeme sanıklara ve sanık müdafilerine bilirkişi raporunu inceleyip ve beyanda bulunmak üzere süre veriyor. Bu arada sanıkların mal varlıklarının üzerindeki tedbirin kaldırılması bakımından ara karar vermek üzere dosyayı incelemeye alıyor. Katılmayan sanıklara tekrar tebligat çıkartılıp duruşma günü bildiriliyor. Ve duruşma 28.10.2011 gününe bırakılıyor.

Mahkeme bu arada rutin olarak heyet değiştirmiş. Giden heyet gitmiş, gelen dosyayı yeniden inceliyor. Dolayısıyla iş uzuyor. Ama önümüzdeki günler karar verilecek hale gelecektir.

Neyse..

Bu dosya kapsamında o dönemde çok sayıda medikal firma ihaleye fesat karıştırma ve devleti zarara uğratma suçlamaları ile ihalelerden yasaklandılar.

Bunlardan bazıları şöyle:

Faruk Ercan Hızla- Çukurova Medikal, Ufuk Emre- Emre tıp, Görkem medikal, Havva Sağlam, Fatma Sağlam, Güney Medikal, Bülent Sermet Metin, Saray gıda…

İşin garibi bu ihalelerden yasaklananların bir kısma alelacele başka firma kurup piyasaya yeniden aynı işleri sunmaya ve vermeye başlamışlar.

İçlerinde biri var ki, Erdemli’ de yerel gazete ilanları ile doğrudan alımlar ve ara alımlarda 2008/2011 arasında rekor kırmış... 

2011 de ihale yasağı kalkınca ise eski firmasını faaliyete sokup düzene devam etmiş... 

Bu yüzden 2009- 2010 yılları arasında Erdemli devlet hastanesinde ara alımların tek tek incelenmesi ve kesilen faturaların sahiplerinin araştırılmasında büyük fayda var. 

Bu arada bu dosya kapsamındaki kişilerin ilimiz dâhilindeki tüm hastanelere hangi firmalar aracılığı ile iş yaparak tıbbi sarf malzemesi verdiklerini ve verdikleri malzemelerin faturaları ile yan tekliflerinin incelenmesinde fayda var. 

Bu firmalardan kimlerin yakınları, aile bireyleri ilgili hastanelerde etkin görevdeler ve yetkili makamlardalar bunun tespiti ile 657 tabi devlet memurunun bu firmalar için nüfuz kullanıp kullanmadığının araştırılması gerekir.

Yine aynı kişilerin dava devam ederken edindikleri mallar ve taşınmazların incelenmesi gerekir.

Öte yandan, Silifke ağır cezada davası devam eden firmaların 2008- 2010 arasında hangi ilçelerde hangi hastanelere hangi firma üzerinden mal verdiklerinin de ciddi bir şekilde araştırılması gerekir.

Özellikle yerel gazete ilanı ile yapılan doğrudan alım ve ara alımların çok detaylı incelenmesinde fayda var. Erdemli’ de ayrı bir şekilde çok titiz ve detaylı incelenmesinin devlet açısından çok önemli olacağı kanaatindeyim. 

Devletin zararı, kamunun zararı söz konusu...

Bu firmaların devlet içindeki uzantıları, yakınları, akrabalarının da mal kazanımları, servet beyanları, mal beyanlarının araştırılması gerekmektedir.

Alınan işlerde hangi firma almış, onun yan teklifçisi durumunda olan kim bunların çok iyi incelenmesi ve firmaların SGK, MALİYE, SAĞLIK BAKANLIĞI müfettişlerince geniş kapsamlı araştırılmasında fayda var.

Firmaların mal girişleri, depo kayıtları, defter kayıtları, kestikleri faturaların geldisi gittisinin iyice incelenmesi lazım.

Bu dosya ve kapsamı ile ilgili ayrıca seyri ile ilgili ve firmaların son halleri ile ilgili yazılarımız devam edecektir.

Bu günlük bu kadar…