Gündem ANALİZ

Gündem ANALİZ

Mail: ganaliz@gmail.com

Serdar Soydan’ın su vaadi

Allah aşkına insan söylerken utanır biraz.

Hiç bir şey bilmeyen bir insan olsanız dahi, artık GOOGLE diye bir arama motoru var.

Oraya danışırsınız...

Bakın “belediyeler suyu bedava verebilir mi” diye yazdım.

Karşıma ne çıktı?

“Belediye ve bağlı idareler, meclis kararıyla mabetlere, eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına, hastanelere ve cem evlerine indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilirler” diye çıktı.

Niye yazıyorum?

Hiç unutmuyorum, EGE’de bir belediye (Dikili Belediye Başkanı Özgüven: İnsanların sağlığı, eğitimi, işi, işsizliği, aşı o belediyeden sorulmalı, demiş, suyu halka ücretsiz dağıtmıştı) yıllar önce halka BEDAVA SU VERDİ diye, Sayıştay denetimine takıldı, ardından içişleri müfettişleri gelip rapor hazırladı, yargılandı, devleti zarar ettirdi diye.

Yasalar diyor ki; belediyeler ürettikleri mal ve hizmetten ücret almak zorundadırlar.

Görevi kötüye kullanmaktan haklarında dava açıldı 2008 den 2018’e kadar yargılandılar.

Sonraları, 2021 yılıydı sanırım yeni bir ilave ek kararname çıkardılar. Karara göre belediyeler, yetkili karar organlarının aldığı karar ile hane başı aylık toplam kullanımın beşte birini aşmayacak şekilde bir üst sınır koymak suretiyle "insani su hakkı" kapsamında ücretsiz veya indirimli su tarifesi belirleyebilecekti.

Yani suyun yüzde 20’sini ücretsiz verebilecek hale getirdiler.

Daha açıkçası, Kanun'un ilgili maddeleri uyarınca, yetkili karar organlarının aldığı karar ile hane başı aylık toplam kullanımın beşte birini aşmayacak şekilde bir üst sınır koymak suretiyle, insani su hakkı kapsamında ücretsiz veya indirimli su tarifesi belirleyebilecekler dendi.

Bundan dolayı çok sayıda Belediye suyu indirimli verdiler ama Mersin’de biz bunu göremedik.

Şimdi CUMHUR İTTİFAKI Mersin Büyükşehir Başkan Adayı MHP’li Serdar Soydan, bu gün basına bir BÜLTEN geçti:

“SU FİYATLARINI İNDİRECEĞİZ… ÜCRETSİZ SU VERECEĞİZ”

Başlığı bu içeriği bu... Cümlenin içine ise;  “Dar gelirli vatandaşlarımızın her zaman yanında olacağız. Belli limitlere kadar ücretsiz su vereceğiz” ibaresini koymuşlar.

Su Fiyatlarını indireceğiz, TAMAM, bunu kabul ettik.

Yapabilme hakkına sahipsiniz, yasalar, mevzuatlar belli.

Yukarıda yazdık zati.

Ama suyu bedava vereceğim dediğiniz zaman, bu olmuyor, yasa, mevzuat karşı çıkıyor, veremiyorsunuz, verme şekli belli, yukarıda naklettik, ilada vereceğim derseniz görevi kötüye kullanmaktan yargıya düşüyorsunuz, örnekleri var, birini de yukarıda naklettim.

Belirli limitte verebilme imkânını ise 2021 de bir yasal düzenleme ile devlet açtı zaten. Onu da yukarıda yazdım.

“SU FİYATLARINI İNDİRECEĞİZ… ÜCRETSİZ SU VERECEĞİZ” başlığını atarak, haberin içinde ise “Belli limitlere kadar ücretsiz su vereceğiz” demek doğru olmuyor.

Tıpkı VİTRİNLERE ASILAN SAHTE İNDİRİM, YANILTICI İNDİRİM reklamları gibi oluyor.

Halkı, Tüketici olan insanları, yanıltıcı bilgi ile oyalayıp, bedava su vereceğim diyerek OY istemiş olmuyor musunuz?

Gönderilen Bültenin içinde: “Biz göreve gelir gelmez su fiyatlarını indireceğiz. Dar gelirli ve emekli vatandaşlarımıza belli limitlere kadar ücretsiz su, ayrıca yine emeklilerimize 10 Bin TL’ye kadar sosyal destek vereceğiz” cümlesi de var.

10 bin liraya kadar yardımı her ay mı yapacaksınız, 3 ayda mı, yılda iki defa altı ayda bir mi, bayramdan bayrama mı, yılda bir kez mi, nasıl yapacaksınız?

Bunu izah edeceksiniz.

Emekli aç, açlıkla boğuşuyor, onun oyuna herkes talip, sizde talipsiniz, öyle ise bunu daha açık bir dille belirteceksiniz.

“Yılda bir defa, iki defa, altı ayda bir, 3 ayda bir, her ay” gibi bu söylemin içini dolduracaksınız.