Gündem ANALİZ

Gündem ANALİZ

Mail: ganaliz@gmail.com

Sesleniyorum!

Hem Yetkiliye Hem ilgiliye Sesleniyorum!

Mersin’de SAĞLIK alanında Şehir hastanesinin yapılması, onun öncesi Toros Devlet Hastanesinin binasının yenilenmesi modernize edilip hizmete açılması halkımızı memnun etmiştir.

Şehir hastanesinin hizmete girmesi ile merkezde bulunan 600 yatak kapasiteli yılların Mersin Devlet Hastanesi hizmeti sonlandırmış ve burasının kadrosu değişik hastanelere dağıtılmıştır. Binası uzun süre atıl kalmış, sonra Sağlık müdürlüğüne ait küçük bir birim oraya yerleştirilmiştir.

Aynı şekilde Mersin Kadın doğum ve çocuk hastanesi binası da boşalmış ve orada da yine bir küçük birim hizmet vermektedir.

Bu iki boşalan hastane binası devasa tesistir ve buralar böyle kaderine terk edilecek yerler değildir.

Mersin’de farklı kültürlerden insanlar yaşamaktadır.

Evde bakamaz, yada bakıma muhtaç Yaşlısını, hastasını getirip acil kapısı önüne bırakıp kaçanları biliriz.

Ben daha öncede bu hususu birkaç kez dile getirdim.

“Geriatrik Rehabilitasyon Merkezi” oluşturulmalı dedim.

İnsanda Yaşlanma ile meydana gelen fizyolojik değişiklikler ve eşlik eden kronik hastalıklar nedeniyle azalan fonksiyonları geliştirmek ve yaşam kalitelerini geliştirmek amacıyla hasta ve ailesinin de içinde bulunduğu birçok profesyonel disiplin ile birlikte program uygulayan merkezlerdir buralar.

Geriatrik rehabilitasyon ciddi anlamda multidisipliner bir programdır ve Mersin için gereklidir. Bu boş binalardan birisi yaşlı ve bakıma muhtaç olan, Eklem fleksibilitesini, kas gücünü ve kas direncini yitirmiş olan insanlarımız için çok önemlidir.

Bu merkezlerdeki programlar, Hastanın kardiyovasküler ve pulmoner kapasitesini arttırarak egzersiz kapasitesinin artmasına yardımcı olmakta, Osteoporoz (kemik erimesi) oluşumunu azaltmakta, kemik direncini ve mineralizasyonunu arttırmakta, Denge ve postürün düzelmesi sağlanmaktadır. (Bilindiği üzere Yaşlılarda sıkça gözlenen denge problemleri günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkilemektedir). Yaşlılarda çok sık rastlanan üriner inkontinansa (idrar kaçırma) bağlı gelişen problemleri azaltmaya yardımcı olduğu, Diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, akciğer kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların etkilerini minimuma indirdiği,  Obezite ve diğer beslenme bozuklukları üzerinde olumlu etkileri olduğu da uzmanlar tarafından aktarılmaktadır.

Mersin’de bu binalardan birisi bu iş için tahsis edilemez mi ve bu merkez açılamaz mı?

Bu merkezin açılması ile İstihdam sağlandığı gibi, birilerine ekmek kapısı açılır, insanlara büyük de bir hizmet sağlanmış olunur. İster istemez bu merkezin etrafındaki esnaf da birden bire canlanır. Bir sektör oluşur, yeni iş sahaları açılır, insanlar iş de bulur çalışır.

Acaba bu fikrim değerlendirilir mi ve birilerinin dikkatini çeker mi diye yazıp paylaşmak istedim.

Cennet Mersin’imize lafla değil, icraatla sahip çıkalım. Lütfen!