Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Toros’da bazı ihaleler iptal!

Mersin Toros Devlet Hastanesinde zaman zaman ihaleler iptal edilir.

Bu iptalleri kimse sorgulamaz ve araştırmaz.

Devlet yapmıştır, gerek görmüş iptal etmiştir denir.

Oysa bu ihalelerin hazırlık aşamasından itibaren, idari ve teknik şartnamelerine kadar her tür işlemin titizlikle incelenmesi, bu işlerde görev alanların, ihaleye katılım yapanların, işleri alanların, aldıktan sonra işi ifa ederken sıkı takibinin araştırılıp incelenmesi KAMU YARARINADIR...

Bildiğiniz üzere EMAR ile ilgili buradan yazdım. Linkleri aşağıda. Tıklayın okuyun....

https://www.haberanaliz.net/makale/toros-devlette-emar-ihalesi-yapiliyor-1596

https://www.haberanaliz.net/makale/emar-ve-tomo-ihalesi-1669

ŞİMDİ EMAR İHALESİ İPTAL EDİLMİŞ. EDİLME GEREKÇESİ AŞAĞIDAKİ TABLODA KIRMIZI İŞARETLİ YER.

İPTAL SEBEBİ: “İHALEYE GEÇERLİ TEKLİF VEREN İSTEKLİ ÇIKMAMASI NEDENİYLE”

Daha önce yazdık. Teknik ve idari şartnameler KAMUNUN YARARI gözetilerek ve titizlikle hazırlanmaz ise rekabet oluşmaz herkes giremez dedik. Firma Doküman alır ama ihaleye katılamaz.

Bazen de bazı yerlerde İçerdeki firma da ne hikmetse aynı malzemeler ve cihazlarla, şirketin sahip ve adını değiştirerek 20 yıl bu işi götürür.

Kimse sen bu ihaleyi yeni aldın, içerdeki donanımı teknik malzeme, cihazı değiştirmedin demez...

Yine bir ihaleyi gündeme taşımıştık. 3 kalem bakım onarım işi idi. Linki aşağıda:

https://www.haberanaliz.net/makale/toros-devlette-yeni-bir-ihale-daha-1626

Bu ihalede iptal edildi. İptal gerekçesi aşağıdaki tabloda kırmızı işaretli...

İPTAL SEBEBİ: “İHALEYE GEÇERLİ TEKLİF VEREN İSTEKLİ ÇIKMAMASI NEDENİYLE”

Birde 53 kalem asansör için yedek parça malzeme alımı işi vardı. O da iptal edildi. Onun da tablosu aşağıda.

İPTAL SEBEBİ: “İHALEYE GEÇERLİ TEKLİF VEREN İSTEKLİ ÇIKMAMASI NEDENİYLE”

Bakın, hem de dikkatli bakın. Her üç ihalenin de iptal gerekçesi aynı. İşi AÇIK ihale yapabilirsiniz. Ama eğer teknik şartname serbest rekabetin gelişmesine vesile olmuyorsa kimse katılamaz.

Bu işte dikkat edilecek husus, içerde bu işleri sürekli yapan kişilerin bağlantılarını araştırmak, işi alan firmnın teknik şartnamede yazan her hususu madde madde aynen yerine getirip getirmediğini incelemek, donanım ve cihazları, teknik malzemeleri değiştirip değiştirmediğini tespit etmektir. Bunu yapmadığınız sürece içerdeki firmalar aynı cihaz ve malzeme ile işe devam edecek diğerleri ise, gelince, düzeni yeniden kuracak olduğundan farklı teklifler verecekler veya işe giremeyeceklerdir. İçerdeki hep avantajlı çıkacaktır. Oysa yüksek teklif verdi denen elenirken, diğeri, bu avantajdan faydalanıp işini dümen suyuna uyduracaktır.

Şimdi burada size basit bir misal ile olayı anlatmaya çalışayım.  

Örneğin. Devlet araç kiralama işi satın alacak. Kendisinde hizmet sunan İçerdeki araba 2015 model. Marka model belli. Siz yeni ihaleye çıkıyorsunuz, teknik şartnameye 2020 model şartı koyuyorsunuz, marka model yine aynı. İhaleye giren aynı marka modele 2020’ye göre teklif veriyor. Çünkü olması gereken bu... İçerdeki firma ise bazıları tarafından korunup kollandığı için düşük teklif veriyor. İşi alıyor. Fakat uygulamada 2020 değil 2015 araç ile işi devam ettiriyor, kimse bu işe ses çıkarmıyor, herkes olayı görmezden geliyor Kim kazanıyor? Sürekli orada aynı işi yapan kişiler ve onları koruyup kollayan bir kısım bürokrat. Bunlara dikkat etmek lazım. Bunları sıkı incelemek lazım. Devletin kör kuruşunu hesap etmek lazım. Tüyü bitmedik yetimin hakkını korumak lazım. Sürekli kontrol ve muayene kurulları değişmeli, her değişiklikte ise o kurullara idari ve teknik şartname verilmeli, onlar okumalı ve işi sıkı takip etmeli. Kontrol ve muayenede görev alanlar teknik ve idari şartname hazırlanmasında yer almamalı. Teknik şartnameyi hazırlayanlar sık sık değiştirilmeli. Eğer işin uzmanı ve ehli kurumda yoksa, başka devlet kurumundan görevlendirme  yapılmalı... Sağlık da çok sayıda mühendis var. İhalelerde teknik şartnameler hazırlanırken sık sık o mühendisler değiştirilmeli ve teknisyen ve teknikerlere şartname hazırlatılmamalıdır. Hep aynı inşaat mühendisi, makine mühendisi, biyomedikal mühendisi, aynı diyetisyen, aynı iş ve ihalede teknik şartnamede görevlendirilmemeli ki, firmalarla ahbap çavuş ilişkileri gelişmesin. Tarafsız, serbest rekabete açık şartnameler ortaya çıksın. Bugünlük bu kadar...

Baki Selam ve Dua ile.

www.haberanaliz.net

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ ADRES:  batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com 

DİKKAT!  BURADA YER ALAN KÖŞE YAZISI AYNI ANDA FACEBOOK GRUBUMUZDA YAYINDADIR.

LİNKİ: https://www.facebook.com/groups/haberanaliz.net

AYNI ANDA TİVİTER HESABIMIZDA YAYINDADIR. LİNKİ: https://twitter.com/batuhansezer006