Gündem ANALİZ

Gündem ANALİZ

Mail: ganaliz@gmail.com

YAPILAŞMAYA DİKKAT

Ülkemizin her yerinde çarpık bir yapılaşma devam ediyor.

Kentlerde, yerleşim yerlerinde yeni yapılan binalar ve inşaatlar sadece beton yığını. Estetikten yoksun. Yaşama saygısı olmayan, doğal hayatı yok eden bir yapılaşma var.

Bazı kentlerde inşaat yapacak olanlara şu kadar ağaç dikeceksiniz, şu kadar yeri yeşil alan bırakacaksınız şartları getirmişler ama uyan yok.

Para kazanma hırsı, daha çok kazanma hırsı, yaşadığımız toprakları kirletiyor farkında değiliz.

Aslında yapılaşma şekli yaşamı elimizden alıyor, farkında değiliz.

Nüfusumuz artıyor. Buna paralel olarak konut- barınma sorunu da artıyor. Ama bu sorunun çözümü çok katlı yapılaşmalar değil.

Çevreye ve doğaya zarar vermeden, doğal alanları katletmeden, tarım alanlarını ve bitki örtüsünü yok etmeden yapılaşma yapılabilinir.

Özellikle kentsel dönüşüm yapılacak denen yerlerde buna dikkat edilerek inşaatların yapılmasına özen gösterilmeli.

Sahillere, dolgu alanı üzerlerine, dere kenarlarına, akarsu yataklarının kenarlarına, göllerin kenarlarına bu güne kadar yapılmış diye yeniden yapı izni verilmemeli.

Kentlerin içini yok eden zihniyet şimdi YAYLALIK ALANLARI yok ediyor.

Bu birbirinden eciş bücüş, mimari estetiği olmayan, çarpık kentleşmeye ve yapılaşmaya yol açan inşaat şeklinin durdurulması gerekir.

Ülkemizin her yeri bir cennet. Her yerinde tarih var ve kültürel miras var. Doğal güzellikler var. Bunları daha iyi korumak zorundayız.

30 – 40 yılı aşan binalarda kentsel dönüşüme önem verilmeli, yıkılanın yerine yapılacak olan binanın ise bizim gelenek göreneklerimize, örf ve adetlerimize, kültürümüze yakışır şekilde inşa edilmelerine özen gösterilmeli.

Vatandaşın belki yapacak parası olmayacak. Devlet desteklemeli. Ama yaşamsal alanları koruyarak, çok katlı yapılaşmaya müsaade etmeyerek bunu başarmalı.

Her yörenin kendine özgü bir bitki örtüsü var. Bu bitki örtüsüne uygun yeşillendirmenin artması lazım. Bunu başarmalıyız. Yollar ve sokaklar medeni hale getirilmeli. Merkezi idare ile yerel yönetim el ele vermeli ve bu güzellikleri sağlamalılar.