haberanaliz
Mustafa GÖKTAŞ

Mustafa GÖKTAŞ

Mail: mustafagoktas006@gmail.com

YUNUS EMRE STRESİ YENİN

Günümüz dünyasının getirdiği stres, kimlik karmaşası ve iletişim kazaları, Yunus Emre’nin yüzyıllar öncesinden gelen reçetesiyle şifa bulur. Bu derin felsefeyi pratik hayatımıza entegre etmek için şu adımları uygulayabiliriz:

"Dünya bir penceredir..." (Misafirlik Bilinci)

Maddi kayıplar, kaçırılan fırsatlar veya yaşlanma korkusu bizi yıpratır.

Pratik Uygulama: Büyük bir problemle karşılaştığınızda kendinize şu soruyu sorun:  "Bu durum 5 yıl sonra, ya da bu dünyadan göçerken benim için ne kadar önemli olacak?"

Kazanç: Olayları gözünüzde büyütmeyi bıraktığınızda, omuzlarınızdaki o ağır yükün kalktığını ve zihninizin özgürleştiğini hissedeceksiniz.

"Ete kemiğe büründüm..." (Ruhun Farkındalığı)

Kendimizi sadece bedenimizden, markalardan, paradan veya unvanlardan ibaret sanmak bizi sığlaştırır.

Pratik Uygulama: Gün içinde sadece bedeninizi (açlık, yorgunluk, dış görünüş) beslemekle kalmayın; ruhunuzu da besleyin. Tefekkür edin, doğada vakit geçirin, sessizliği dinleyin ve içinizdeki o zamansız varlığı (ruhu) hissedin.

Kazanç: Maddi dünyanın geçici hazları yerine, kalıcı bir iç huzur ve derin bir öz güven kazanırsınız.

 "Söz ola kese savaşı..." (Sözün Kimyası)

Öfkeyle söylenen tek bir kelime yılların dostluğunu bitirebilir; tatlı bir dil ise en sert kalpleri yumuşatır.

Pratik Uygulama: Tartışma anlarında veya birine cevap vermeden önce "3 Saniye Kuralı" uygulayın. Nefes alın ve kendinize şunu sorun: "Bu söyleyeceğim söz karşımdakinin kalbini mi yapacak, yoksa sadece benim egomu mu tatmin edecek?"

Kazanç: Çevrenizde saygı duyulan, sakinleştirici ve birleştirici bir insana dönüşürsünüz. İletişim çatışmalarınız hızla azalır.

Yunus Emre’nin bu muazzam felsefesi, teoride kalmayıp hayata geçirildiğinde insanı adeta yeniden inşa eder.

Kendimize sürekli: “Hiçbir dünyevi kaybı kalbime dert etmeyeceğim. Aynada gördüğüm bedenin ardındaki cevheri, ruhumu hissedecek ve onu temiz tutacağım. Dilimi bir silah gibi değil, bir şifa gibi kullanacak; kırıcı her kelimeden uzak duracağım. Çünkü ben dünyaya dava için değil, gönüller yapmaya geldim.”

Yunus Emre, Anadolu’nun en zorlu dönemlerinde (Moğol istilaları ve kıtlık zamanlarında) yaşamış, insanlara birliği, barışı ve ilahi aşkı en sade Türkçe ile aşılamış bir gönül eridir. Onun felsefesi "benlikten vazgeçmek" ve "gönül kırmamak" üzerine kuruludur.

ALLAH DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN.

Devamı devlet, Nasibi cennet, Bekayı imân, Rızayı Rahman..

Baki Selam ve Dua ile.

MUSTAFA GÖKTAŞ

Gazeteci / Yazar ve İktisatçı (Meslekte 43 yıl)

https://www.instagram.com/mustafagoktas6468/

#mustafagoktas