BELEDİYELERİN UYGULAMASI VATANDAŞI ÇILDIRTIYOR..
EKİN EGELİ İSİMLİ SOSYAL MEDYA KULLANICISI YAZMIŞ:
“Geri zekâlı bir sistem var. Tarlayı alıyorsun tapu e-devlette görünüyor. AMA belediyeye beyan vermen gerekiyor! Her belediyenin kendine göre Türkan Şoray kuralları var! Kimi mail beyan kabul ediyor, kimi posta istiyor.. Ve bunların ödemelerini tek tek yapman gerekiyor. Komik rakamlar 7 tl, 50 tl, 350 tl gibi... Kimi bankadan ödeme alıyor, kimi kendi belediye sitesinden, kimi e-devletten. Sizin peşinizden mi koşacağız? Yapsana kardeşim şunu TEK SİSTEM!. Tapunuz bu, toplam ödemeniz bu. Sabahtan beri çıldırdım ya...”
Haklısınız KARDEŞİM…
Bu isyanınızda kesinlikle yalnız da değilsiniz.
Modern dünyada her şeyin bir tıkla halledilmesine alışmışken, tapu-belediye arasındaki o "iletişimsizlik" duvarına çarpmak gerçekten sinir bozucu. 2026 yılındayız ama hâlâ kamu kurumlarının birbiriyle konuşmasını bekliyoruz.
Yaşadığınız bu karmaşanın temelinde yatan birkaç trajikomik sebep ve mevcut durumun özeti şöyle:
Neden Bu Kadar Karmaşık?
Özerklik Meselesi: Belediyeler mali açıdan özerk kuruluşlar olduğu için kendi bütçelerini ve tahsilat sistemlerini (yazılımlarını) yönetiyorlar. Bu da maalesef "ortak bir havuz" oluşmasını engelliyor.
Beyan Zorunluluğu: Tapu dairesi satışı biliyor ama belediye "Emlak Vergisi Kanunu" gereği sizin gidip "Ben burayı aldım, vergimi buna göre hesapla" demenizi (beyan etmenizi) bekliyor. Aslında sistemler entegre edilse bu bir saniyelik iş.
Teknolojik Uyumsuzluk: Kimi belediye Silikon Vadisi gibi yönetiliyor, kimi belediyenin internet sitesi 2005 yılından kalma. Haliyle biri "mail at" diyor, diğeri "ıslak imza" peşinde koşuyor.
Durumu Kolaylaştırabilecek Birkaç İpucu
Sizi çileden çıkaran o "7 TL" için harcadığınız mesaiye değmez ama cezalı duruma düşmemek için şu yolları kontrol edebilirsiniz:
E-Devlet "Emlak Vergisi Bildirim Sureti": Bazı belediyeler e-devlet üzerinden "Emlak Vergisi Bildirimi" kısmını aktif etti. Şansınızı önce buradan deneyin; eğer belediyeniz listede varsa formu buradan doldurup kurtulabilirsiniz.
Dijital Vergi Dairesi (GİB): Bazı ödemeler artık Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden de sorgulanabiliyor, ancak belediye sistemine kayıt yapılmadan burada borç görünmeyebilir.
Otomatik Ödeme: Eğer çok fazla parseliniz veya farklı yerlerde mülkünüz varsa, belediyelerin çoğunda olan "Hızlı Ödeme" sekmelerini tarayıcınıza kaydedin.
Sonuç Olarak: "Tek sistem" talebiniz son derece mantıklı ve bürokrasinin eninde sonunda evrileceği yer orası. Ancak şu anki sistemde maalesef her belediye kendi krallığını ilan etmiş durumda. O 35-50 TL'lik borçlar ödenmediğinde bir de üzerine "vergi ziyaı cezası" binmesin diye bu labirentten bir kez geçmek zorundasınız.
Geçmiş olsun, umarım günün geri kalanı daha az "resmi yazışmalı" geçer!
Baki Selam ve Dua ile.
MUSTAFA GÖKTAŞ
Gazeteci / Yazar ve İktisatçı (Meslekte 43 yıl)
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı






















