haberanaliz

Fransız mahkemesi Beşar Esad'ın dokunulmazlığı hakkında karar verecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fransız mahkemesi Beşar Esad'ın dokunulmazlığı hakkında karar verecek
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'da Vladimir Putin ve Gazze'de Benjamin Netanyahu hakkında yakalama emri çıkardığı için, Fransız yargıçların kararı sadece devrik ve sürgündeki liderleri değil, şu anda iktidarda olanları da yargılamak için yasal çerçeveyi güçlendirebilir.

Fransa'nın en yüksek mahkemesi cuma günü eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılamayacağına karar verecek ve bu karar Esad'ın kimyasal silah saldırıları iddiasıyla yargılanmasının önünü açabilir.

Karar, zulümle suçlanan görevdeki ya da eski liderlerin yargılanması için yasal bir emsal teşkil edecek.

Esad, 2013'te Guta'da ve 2018'de Duma'da kimyasal silah kullandığı iddiasıyla Fransa'da Yargıtay önünde gıyabında yargılanıyor.

Şu anda Rusya'da yaşayan Suriye'nin sürgündeki eski devlet başkanı, kimyasal saldırıların arkasında olduğunu reddetti.

Savaş suçlarına ilişkin kanıtları toplayan Suriye Medya Merkezi'nin başkanı Mazen Darwish'e göre Esad aleyhine çıkacak bir karar "mağdurlar için büyük bir zafer" olacak.

"Bu sadece Suriyelilerle ilgili değil, herhangi bir ülkeden mağdurlar için de bir kapı açacak ve ilk kez bir yerel soruşturma yargıcı, yönetimi sırasında bir başkan için tutuklama emri çıkarma hakkına sahip olacak," dedi.

Darwish, olumlu bir kararın, grubunun Esad rejiminin diğer figürlerini de takip etmesine, örneğin eski Suriye Merkez Bankası Başkanı ve Ekonomi Bakanı Adib Mayalah'a karşı kara para aklama davası açmasına izin verebileceğini söyledi. Mayalah'ın avukatları uluslararası hukuk uyarınca dokunulmazlığı olduğunu savunuyor.

Esad daha önce uluslararası hukuk çerçevesinde nispeten güvendeydi. Fransız avukat Jeanne Sulzer'e göre, devlet başkanları iktidarları sırasında yaptıkları eylemlerden dolayı yargılanamıyordu. Bu kural, liderlerin toplantılar için dünyayı dolaşmaları gerektiğinde diyalogu kolaylaştırmak için uzun zaman önce tasarlanmıştı.

Sulzer, suçlamaların ağırlığı ne olursa olsun bu tür bir dokunulmazlığın "neredeyse bir tabu" olduğunu söyledi. "Dava açabilmek için kişinin makamında oturmamasını beklemek zorundasınız." Sulzer, Esad'a karşı 2013'teki kimyasal saldırı nedeniyle açılan davanın eş başkanlığını yapmıştı.

Suriye 50 yılı aşkın bir süre Hafız Esad ve ardından oğlu Beşar tarafından yönetildi. Arap Baharı sırasında, 2011 yılında ülke genelinde Esad ailesi yönetimine karşı isyan patlak verdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre 13 yıl süren iç şavaşta yarım milyondan fazla insanın öldü. Milyonlarca kişi Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Avrupa'ya kaçtı.

HABER İÇERİK VE KAYNAK: euronews.com


İran'dan toplu sınır dışı: 4 ayda 1 milyondan fazla Afgan mülteci geri gönderildiÖnceki Haber

İran'dan toplu sınır dışı: 4 ayda 1 mily...

Rus propagandası seçimler öncesinde Moldova'yı kasıp kavuruyorSonraki Haber

Rus propagandası seçimler öncesinde Mold...

Başka haber bulunmuyor!