Fransızlar çiftçilerin kullanımına izin verilen pestisite karşı ayakta

Duplomb Yasası, sivil toplum tarafından şiddetle eleştiriliyor; pestisitin yeniden kullanılmasına karşı bir imza kampanyası başlatıldı.
Sadece iki haftada 1,8 milyon imzanın toplandığı Duplomb Yasası karşıtı dilekçe, bu yaz Fransa siyasetinde büyük ses getirdi.
Tartışmaların merkezinde bir konu öne çıkıyor: bir pestisitin yeniden kullanımına izin verilmesi.
Yasayla birlikte çiftçilere, 2033 yılına kadar acetamipridi kullanma yetkisi tanınıyor.
Yasanın 8 Temmuz’da nihai olarak kabul edilmesinden sadece iki gün sonra 23 yaşındaki bir öğrenci 1,8 milyon imzanın toplandığı dilekçeyi kaleme aldı ve tartışmalar alevlendi.
Yeşiller Partisi Avrupa Parlamentosu milletvekillerine göre, bu yasa metni Paris’in Avrupa’daki ortaklarına son derece yanlış bir mesaj gönderiyor.
Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA) milletvekili Majdouline Sbai, “Fransa, diğer üye ülkelerdeki muhataplarına gidip, yasaklarımızı uyumlu hale getirelim, genel çıkarlar doğrultusunda hareket edelim diyebilirdi. Ama bunu yapmadı,” diyerek hayal kırıklığını dile getirdi.
Sbai, “Fransa geri adım attığında, Avrupa’yı da geriye götürmüş oluyor,” diye ekledi.
Fransa, 2018’de yasaklanan bu maddeyi, pancar, fındık, kiraz ve elma mahsullerini korumak için yeniden kullanmak istiyor. Yasa destekçileri ve ülkenin en büyük çiftçi sendikası, Fransız üreticilerin Avrupalı rakipleriyle adaletsiz bir rekabet içinde olduğunu savunuyor.
Sağ görüşlü Avrupa Parlamentosu üyesi Celine Imart, zararlı böceklerin “fındık mahsullerinin yüzde 30 ila yüzde 50’sini yok ettiğini” belirtiyor.
“Ve bu durumda ne oluyor? Komşularımızdan — Almanya’dan ya da İtalya’dan — hatta sonunda Türkiye’den fındık ithal ediyoruz. Bunlar da Fransa’daki fabrikalarda işleniyor,” diye açıklıyor.
Tartışmalı bir pestisit
Neonikotinoid grubundaki acetamiprid, arılar için ölümcül bir madde olarak kabul ediliyor. Arılar bitkilerin tozlaşmasını sağladığı için bu madde onların hayatını tehdit ediyor ve gelecekteki tozlaşmayı tehlikeye atıyor.
Sbai ayrıca, bu maddenin kanserojen olarak da değerlendirildiğini ve insan sağlığı açısından ciddi riskler barındırdığını vurguluyor.
Ancak bu konudaki halk sağlığı tartışması daha karmaşık. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bu konuda daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Kurum, geçen yıl yaptığı açıklamada “acetamiprid’in gelişimsel nörotoksisite (DNT) özellikleri hakkında ciddi belirsizlikler bulunduğunu ve bu nedenle uygun bir risk değerlendirmesi için ek verilere ihtiyaç olduğunu” ifade etmişti.
Bu pestisit, fetüs beyninin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle EFSA, günlük kabul edilebilir dozun düşürülmesini önerdi.
Celine Imart ise kamuoyundaki tartışmaların bilimsellikten uzak olduğunu savunarak, “Bu tartışmanın varlığını anlıyorum. Fakat bugün en zarar verici olan şey, bu tartışmanın yanlı yürümesi. Bilimi, akılcılığı, bilimsel verileri masaya getirdiğimizde, korku yaratan söylentilerin yarattığı duvarla karşılaşıyoruz,” dedi.
İklim politikası için bir darbe
Duplomb Yasası, son yıllarda benimsenen iklim politikalarının sorgulanması yönünde bir eğilimin parçası. Yasa, aynı zamanda yoğun hayvancılığı ve dev su rezervuarları (mega-havuzlar) inşasını kolaylaştıran maddeler de içeriyor.
Sbai, “Evet, bu yasa, önceki dönemde verilen iklim taahhütlerine bir başka darbedir,” diye değerlendiriyor.
Öte yandan Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesi Celine Imart, bu yasanın Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı sorgulamasını memnuniyetle karşıladığını söylüyor:
“Bu Yeşil Mutabakatı yıkmaya yardım ettiğim için gururluyum. Çünkü bunun yanlış bir yol olduğunu düşünüyorum. Bu zorlayıcı yaklaşım, çiftçilerin verimliliğini ve kazancını daha da azaltacak,” diyor.
Fransa’daki dilekçe, Ulusal Meclis’in konuyu tekrar tartışması için yeterli imza sayısına ulaştı.
Ulusal Meclis Başkanı, milletvekilleri arasında yeni bir görüş alışverişinden yana olduğunu belirtti. Ancak bu oturum yalnızca dilekçeyi konu alacak; halihazırda kabul edilmiş olan yasayı doğrudan iptal edecek bir oylama yapılmayacak.
HABER İÇERİK VE KAYNAK: euronews.com