TUNCAY AKIN: TANRININ TOZU (DİATOMLU TOPRAK)

TUNCAY AKIN, "TANRININ TOZU (DİATOMLU TOPRAK)" DEDİ VE YAZDI:
Bir madde düşünün kedi, köpek, küçük baş, büyük baş hayvanlarda görünen biti ve pireyi hayvanlara zarar vermeden öldürüyor ve aynı zamanda uygun oranda suya karışırtırıp kullanıldığında ise ağaçlarda, sebzelerde, böcek ve akarlarda başarı ile sonuç vermektedir Bu kimyasal olmayan ürün meyve ve sebzelerde kimyasal kalıntı oluşturmuyor, ilaçlama yapan kişilere hiçbir zarar vermiyor ve topraktaki iyi huylu canlılar ölmüyor. Bu ürün 1978 yılında ABD’de insan sağlığına zararı yoktur diye belgelenmiş olup depolanmış tahıl zararlılarına karşı etkili olduğu raporlanmıştır.
*Yurdumuzda ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden İnanç Şafak Doğanay 2013 yılında yüksek lisans tezinde faydalarından bahsetmiştir.
*Ankara Zirai Mücadele Mer.Araş.Ens.Müd. adına 2016 yılında Sait Ertürk, Mustafa Alkan ve Tuğba Fırat Akdeniz araştırmalarını toplayarak 5-8 Eylül 2016 tarihli Uluslararası katılımlı Türkiye VI Bitki koruma kongresinde diatom ile alakalı gerekli bilgileri anlatmışlardır.
*Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünde görev yapan akademisyen Murat Çetin ve Beyhan Taş diatomun rezerv miktarlarını ve oluşumunu anlatmışlardır.
*2016 yılında T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için Diyarbakır Zirai Mücadele Araş. Ens.Müd. tarafından Ayhan Öğreten ve Sedat Eren depolanmış buğday zararlarına karşı bir çalışma yapıp bir rapor hazırlamışlardır. Bu raporun içerisinde depolanmış ürün zararlıları haricinde, halk sağlığı açısından hamam böceği, tahta kurusu, karınca vb. ev haşerelerinde kullanımının son derece güvenli olup direnç ve kalıntı riski bulunmamaktadır bilgisi de bulunmaktadır.
*2020 yılında T.C.Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü’sünden Bitki Koruma Ana Bilimdalı ’ndan Ganime Ciniviz Yüksek Lisans tezinde Diatom toprağının depolanmış mısırlarda zararlı mısır bitine karşı etkisinin belirlenmesi için çalışma yapmıştır. Bu çalışma sonucunda en yüksek etkiyi Ankara bölgesindeki diotumun yaptığı ortaya çıkmıştır.
*Türkiye Etimoloji Dergisi 2019 yılındaki bir sayısında Mustafa Alkan, Sait Ertürk, Turgay Atay ve Ayşegül Çağlayan birlikte bir çalışma yapmış olup yerli diotom topraklarının Tenebrio Molitor L.1758 ergin ve lavralarına karşı insektisidal etkinliğini araştırıp incelemişler ve bu çalışma da elde edilen sonuçlar da yerel diotom topraklarının bu zararlıların mücadelesinde kullanımında ümit vaad edici sonuçlara ulaşmışlardır.
Şimdi gelelim bu ürünün neden bilinmedi ve kullanılmadığı noktasına;
-Üniversiteler araştırma yapmış ( yalnız Çukurova Üniversite’sinin araştırmasına ulaşamadım) halka ve üreticiye uzak kaldığı için kullanma alanı bulunamamıştır.
-Ziraat Mühendislerinin bir çoğu bu üründen bilgileri olmadığını söylediler demek ki Üniversite eğitim esnasında akademisyenler öğrencilerine bu üründen bahsetmemişlerdir.
-Ürünü bile Zirai ilaç bayii / Ziraat Mühendisi bu ürünü niye satmıyor? Çünkü karlılık çok az şahsi kazanç milletin sağlığı ve kazancının önüne geçiyor.
-Peki kamuoyuna bağlı kuruluşlar neden ilgilenmiyor? Onlar rutin davranışlarının dışına çıkmak istemiyorlar. Çünkü karşılarına başkalarının çıkmasını istemiyorlar.
Öyleyse bizim ne yapmamız gerekiyor. Bu ürünü birkaç ağaçta veya tuzaklarda denememiz gerekir. Yalnız ciddi olarak ilgilenecek gördüğüne inanacak ve kullanmaya başlayacak üreticilere ihtiyacımız bulunmaktadır.
Diatomun içerisinde SI2O - %70-90
AI2O3 - %2-10
FE203 - %1-8
CaO, MgO, K20 - %1-2 bulunmaktadır.
Bu aynı zamanda yapraktan gübre anlamına gelir ki bitkinin streslere dayanıklılığını arttırır. Silisyum’dan dolayı güneş ışığını yansıtma özelliği de mevcuttur.