Prof.Dr.Turhan USLU

Prof.Dr.Turhan USLU

Mail: turhanuslu@gmail.com

BÜROKRATLAR İLK HEDEFİNİZ KUMULLAR, İLERİ

Türkiye, kıyı turizminden, doğa turizminden, flora turizminden ve kumul turizminden ve buralardaki biyolojik zenginliklerin gelecek nesillere bırakılmasından vazgeçmiş durumda. Ülkeyi yönetenler kıyı yaşam ortamları ve kıyı kumullarını yok etmek için adeta bürokratlara talimat vermişlerdir. Bu talimatlar doğrultusunda sırasıyla kıyıların koruma statüleri değiştirilmekte, tahsisler yapılmakta, plan ve projeler yapılıp tesisler yapılmakta.

Bu çerçevede yapımı devam etmekte olan Ordu-Giresun havaalanından söz etmek istiyorum. Ordu’ya 19 km ve Giresun’a 25 km mesafede olan havaalanı Gülyalı ve Ayrılık yerleşim yerleri arasında denizin doldurulması ile yapılmakta. 1970 yılında Ordu ve Giresunlulara yapılan havaalanı vaadi yıllar süren serüvenden sonra 2009 yılında son bir ihale ile bitme aşamasına gelmiştir. Basına verilen bilgilere göre deniz doldurularak yapılan havaalanları sıralamasına göre dünyada 3’üncü, Avrupa ile Türkiye’de ilk. Biz bu havaalanının gerekliliği ile bölge nüfusu ve ekonomisi arasındaki ilişkiye incelemeyeceğiz. Türkiye’nin çevresinde Karadeniz, Ege, Akdeniz, Avrupa’nın Atlantik ve Baltık kıyılarında böyle havaalanı yapılmazken neden Türkiye yapıyor sorusunu, kıyıların doğası etkilemesi yönünden kısaca ele alacağız.

Türkiye’de önce 1996-2006 yılları arasında Karadeniz bölünmüş yol projesi kıyıya çok yakın yapılarak, kıyı yaşam ortamları büyük oranda tahrip edilmişti. Bu arada bu yol ile Ordu’da 1, Giresun’da ise 3 büyük kıyı kumulu büyük oranda yok olmuştu. Ayrıca birçok plaj (küçük kumul) da yok olmuştu.

Bu yol projesinden sonra havaalanı yapılan yerde kıyı erozyonunu önlemek ve yolun tahribini engellemek için 4 mahmuz yapılmıştı. Bunlar da kıyı dinamizmini ve akıntılarını etkilemişler.

Şimdi de Gülyalı-Ayrılık yerleşim yerleri arasında kuş uçuşu 2600 m uzunluğunda ve en geniş yeri denize doğru 740 m olan bir alan doldurulmaktadır.

Gülyalı, Villalar mevkii ve Kum Saati Plajları havaalanı yapım sahası içinde kalmışlar ve yakında tamamen toprakla doldurularak yok edilecektir. Bunların dışında

  1. Gülyalı Plajı; Dolgu sahasının hemen bitişiği
  2. Küçük Ev Plajı: Dolgu sahasına kuş uçuşu 1860 m
  3. Tepe altı (Halk Plajı) Plajı: Dolgu sahasına kuş uçuşu 2470 m
  4. Mavi dünya Plajı: Dolgu sahasına kuş uçuşu 2970 m

olup havaalanından etkilenecek plajlardır. Gülyalı-Ayrılık arasının eski uydu görüntülerini bulamadığımızdan etkilenen plajlar konusunda eksikliklerimiz olabilir.

Ordu’dan geçen bölünmüş yol ile bu havaalanının çevreye hiç zararının olmadığını iddia eden bürokratlara şu soruları sormak gerek “On dokuz Mayıs Üniversitesi’nce araştırılan Ordu kumul, plajları ve buralardaki bitki türleri ile bitki toplulukları şimdi neredeler?”