Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Hastanelerde Miyav Miyav düzeni mi? -2-

Bir önceki yazımda, "Hastanelerde Miyav Miyav düzeni mi?"başlığını koyarak seslendim. 3.2.2014 günü yayına giren yazımın içeriğinde 14 ayrı foto görüntü koydum. Görüntüler Teknik şartname ile ilgili. İlgili ihale ve iş 2013/103267 ihale kayıt nolu iş.

Değerli okuyucular, Günlerdir ben yazmaktan yoruldum, ancak bu hizmeti satın alanlar ve bu hizmetten şu anda Mersin ilindeki tüm hastanelerde faydalanan kesim (Hastane memur- taşeron işçileri, hasta, hasta refakatçileri) bir türlü bu işte ayıkmadı. İşin farkında değil. İş 34 trilyonluk iş. Ve YEMEK işi… Gıda yani. Direk insan sağlığı ve sağlıklı yaşam ile ilgili. En temel TÜKETİCİ hakkı…Bu hizmetten yararlanan herkesin TÜKETİCİ olduğunu unutmaması gerek. Bir tüketici olarak da 4077 ve 6502 sayılı yasa kapsamında hakları var.

İhalede ortaya konan İdari ve Teknik şartnamelerin içinde yazan hususları, şartların gereğini sormak, araştırmak, hesap sormak, bu yemeği yiyerek bu hizmetten faydalanan herkesin yasal hakkı, kimse buna engel olamaz.

Ama insanlar tırsmışlar, korkuyorlar, bana ne başıma iş almayım anlayışında çalışırlarsa ve bu hizmetten aman bana ne diyerek faydalanırlarsa yanlış yaparlar. Hırsızlık bir suçtur. Bilip susmak da, görüp- duyup görmezden duymazdan gelmek ise suça iştiraktir. Üstelik sessiz kalmak herkesin sağlığı ile oynanmasına sesiz kalmaktır. Vebali ağırdır. O yüzden biz uyarıyoruz.

Yemek işi Teknik şartnamesinin “B” Hizmetin yapılma şekli kısmında, 6.ncı maddesi çok açık. Ne diyor? Diyor ki : “Öğle akşam yemekleri ayrı pişirilecektir. Akşamdan kalan yemek öğlene servis edilmeyecektir.”

7.nci maddesi: “Yüklenici, kurum yemekhanelerinde kart okuyuculu elektronik turnike sistemi kurmak ve sistemle uyumlu manyetik kartları temin etmekle yükümlüdür. Yüklenici, elektronik kart sistemini ve sistemi işler kılan bilgisayarı, yazıcı aparatı ile birlikte çalışmaya hazır halde kurarak işe başlayacaktır.

8.nci maddesi : “Hasta, refakatçi ve nöbetçi personele kahvaltı servisi tek kullanımlık üç gözlü köpük kahvaltı tepsisi ile yapılacak ve her kahvaltı tepsisinde kapalı şeffaf ambalaj içinde tek kullanımlık iyi kalite plastik kaşık, iyi kalite plastik bıçak, 1.kalite peçete, ambalajlı kürdan ve paket ıslak mendil bulunacaktır. Çay servisi tek kullanımlık standart dokulu karton bardak, ambalajlı şeker ve sallama poşet çayla yapılacaktır.”

14.maddede ise: “Hasta, refakatçi ve personele (Taşeron işçisi dâhil) ana öğünlerde birer adet kapalı pet bardak su (200 ml) servis yapılacaktır.”

31. maddesi: “Personel yemekhanesinin girişine tüm personellerin görebileceği bir panoyagünlük yemek menüsü yazılacaktır.”

37.maddesi: “Yüklenici çalışan personele yılda bir akciğer grafisi, 6 ayda bir portör kontrolü yaptırmakla yükümlüdür”

38.madde: “Kılık kıyafeti uygun olmayan personel çalıştırılmayacaktır. Çalışan personelin tırnakları kesilmiş, iş kıyafetleri temiz ve ütülü, ayakkabıları boyalı, saç ve sakal traşı resmi dairede çalışmaya uygun olacaktır. Personelin kılık kıyafet ve temizlik kontrolü günlük yapılacaktır. Dışarıda giyilen giysi ve ayakkabılarla mutfağa girilmemelidir. Ayrıca yemek hazırlık ve dağıtımında tıbbi maske, kep/bone, eldiven ve kolluk kullanılacaktır. Yüklenici çalışan personele yaka kimlik kartı vermekle yükümlüdür. Personel görev süresince yaka kimlik kartını mutlaka takacaktır. Yemek hizmetinde çalışan personel hastaya, refakatçiye ve hastane personeline karşı davranışlarında nezaket ve ciddiyet kurallarına uygun olarak hareket edecektir.”

41. Madde: “Mutfakta görevli olmayanların mutfağa girmesi ve dolaşması yasaktır. Şartnamede belirtilen dağıtım yerleri dışında hiçbir yere (odaya, makam, çalışma yerine v.s.) yemek servisi yapılmayacaktır.”

43. Madde: “Yüklenici personelini hastane yemek işi dışında farklı bir amaçla çalıştırmayacaktır”

44.Madde: “Yüklenici istenilen sayı ve nitelikteki personeli eksiksiz çalıştırmakla yükümlüdür”

48. Madde: “Ekmekler fırından kapalı şeffaf ambalaj içinde gelecek ve 100 gram olarak, hastaya- refakatçi ve personele tüm öğünlerde kapalı ambalajlı olarak verilecektir”

Lütfen okuyun, okutun, bilgi sahibi olun, etrafınızda ne olup bitiyor duyarlı davranın. Halen bazı hastanelerde ne yediğinden, nasıl yediğinden bir haber olan tipler, “bizim burada sorun yok, yemek çıkıyor” diyor. Be kardeşim, yemek çıkmıyor demiyoruz, elbette çıkıyor. Ama bizim burada yayınladığımız şekil ve şartlara uygun çıkıp çıkmadığı söz konusu… Önemli olan bu… İdari ve teknik şartnamelere uygun çıkıp çıkmadığı, çalışılıp çalışılmadığı, şartnamede neler yazıyor, sen ne yiyorsun, hiç bakıyor musun? Yazıyoruz ki, hem kendi hak ve hukukunu, hem devletin hak ve hukukunu koru, ayrıca da dikkatli olmakla yetimlerin hakkını koru…

Erdemli Devlet Hastanesindeki normal yemek, diyet yemek, kahvaltı sayıları ile ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞACAK elemanların sayıları ve vasıfları.

Silifke Devlet Hastanesindeki normal yemek, diyet yemek, kahvaltı sayıları ile ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞACAK elemanların sayıları ve vasıfları.

Gülnar Devlet Hastanesindeki normal yemek, diyet yemek, kahvaltı sayıları ile ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞACAK elemanların sayıları ve vasıfları.

Mut Devlet Hastanesindeki normal yemek, diyet yemek, kahvaltı sayıları ile ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞACAK elemanların sayıları ve vasıfları.

Bozyazı Devlet Hastanesindeki normal yemek, diyet yemek, kahvaltı sayıları ile ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞACAK elemanların sayıları ve vasıfları.

Aydıncık Devlet Hastanesindeki normal yemek, diyet yemek, kahvaltı sayıları ile ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞACAK elemanların sayıları ve vasıfları.

 Anamur Devlet Hastanesindeki normal yemek, diyet yemek, kahvaltı sayıları ile ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞACAK elemanların sayıları ve vasıfları. Tüm bu hastanelerde kullanılacak malzeme ve yiyeceklerin, gıdaların evsafları, ambalajları, nitelikleri, içerikleri, kaliteleri, tatlıların şekilleri, içerikleri, sebzeler ve kaliteleri, un, yoğurt, süt nasıl olacak özelliklerini aktarıyor.

Yani size  (Hastanede çalışan kesim, hastalar, refakatçiler) bu yemeği sunanlar, burada yazılan şekil ve şartlara uygun sunmak ve tüketime arz etmek zorundalar. Yani hizmeti sunanların keyfine kalmamış, ihale ile işi üstlenmişler ve size burada yazdığı gibi, hizmeti, sunmak zorundalar. Aksine durum 4077 ve 6502sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunlarına aykırılık teşkil eder ve hak aramanız gerekir. Devam edeceğim.