Perihan ÇAKIROĞLU

Perihan ÇAKIROĞLU

Mail: perihancakiroglu@gmail.com

KADIN GÜCÜNE İNANANLAR KAZANIR

Geliyor, gelmekte olan diyeceğim, çünkü 2023’te Türkiye ikinci yüzyılına başlayacak. Çok heyecan verici bence.

İlk yüzyılımızda varlığımızı pekiştirdik, ikinci yüzyılımızda yapamadıklarımızı yapmalıyız. Yok ötesi.

Bence bu yüzyılda KADININ GÜCÜ her alanda daha çok ortaya çıkacak. Gelecek yıl yapılacak (eğer erken olmazsa) seçimlerde kadının gücüne yatırım yapan partiler ve ittifaklar, toplumun yarısı olan kadın seçmenden daha çok oy alacak.

Söylemedi demeyin. Bu görüşümü toplumu inceleyip gözlemleyerek sizlere iletiyorum. Erkek politikacılara, ‘kadın politikacıların daha çok TBMM’ye girmesine’ çabalayın derim.

İşte bu tezime dayanak olacak önemli bir gelişme....

İyi haber, bir bankadan geldi. İş Bankası, kadınların gücüne inanarak elini taşın altına koydu. Bankanın gökdeleni İş Kuleleri’nin 41’inci katındaki çok önemli bir toplantıda bu gelişmeye bizzat tanık oldum.

Akıllı ve uygulanabilir bir projeye katıldı. Yıllardır Anadolu’da kadın – erkek demeden girişimciliği artırmak için kolları sıvayan TÜRKKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) ile Türkiye İş Bankası ve Birleşmiş Milletler (UN) Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, “Girişimde Kadın Gücü” adlı yeni bir projeyi hayata geçirdiler.

Hemen söylemeliyim ki, proje BM’nin ilgili birimince bölgemizdeki diğer ülkelerin kadınlarına da örnek olacak.

İş ve üretimle işveren olmak isteyen sevgili KADINLAR, ben sizlerin yerinde olsam bu proje için hemen koşarım. Küresel ayağı BM, finans ayağı İş Bankası ve yerel ayağı TÜRKKONFED olan girişimcilik hamlesine hemen koşardım. Hem kapasitemi geliştirir hem de iletişim ağlarımı güçlendirirdim. Hangi sektörde olursanız olun fark etmiyor, ölçek de önemli değil. Gider eğitim alırdım.

Eğitim şart sözü boşuna edilmiyor.

Peki, projenin detaylandırılması ve biçim verilmesi için neler yapılmış?

Girişimde Kadın Gücü Araştırma Raporu, baz alınarak zemin hazırlanmış. Yani kağıt üzerinde kalmamış, ülkemizdeki kadınların durumuna bakılmış, ona göre neler yapılacağına karar verilmiş.

İş Kuleleri’nin 41’inci katında kendimi gökyüzüne çok yakın hissederek izledim konuşmaları. Söz önce İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem’e verildi. O da bir kadındı ve en tepelere çıkmıştı bankasında.  İkinci konuşmacı da kadındı ve TORKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Reyhan Aktar idi.

Ve, üçüncü konuşmacı UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü, aynı zamanda Türkiye Temsilcisi Alia El Yassir de bir kadındı.

SİLİKON VADİSİ’NE GİDECEKSİNİZ

Girişimcilikte kendini tanımak ve farkındalık çok önemli. Verilecek eğitimler yüz yüze olarcak. Eğitimlerde iki ayak var; Toplumsal cinsiyet eşitliği için farkındalık ve teknik kapasitesini geliştirmek.

Teknik içerikleri merak edenler için yazıyorum. Dijitalleşme, bütçe yönetimi, tedarik zinciriyönetimi, markalaşma gibi konular var burada.  Kadınlarımızın çevrim içi eğitimlere katılması için portal.girişimdekadingücü.com adresinden başvuru yapmaları gerekiyor.

Yüz yüze eğitimler, Haziran ayı sonu itibarıyla İstanbul’da başlayacak ve yıl sonuna kadar 8 farklı şehirde düzenlenecek.

Eğitimlerin ardından başarılı olan 50 girişimci kadına 6 - 9 ay mentorluk desteği sunulacak. Proje kapsamında ayrıca 10 girişimci kadına İş Bankası ve iştiraklerinden çeşitli avantajlar sağlanacak, 3 girişimci kadına ise Silikon Vadisi’ni ziyaret etme imkanı sunulacak.

Haydi kadınlar, Silikon Vadisi’ne giderken beni de yanınıza alın olur mu?

FİKİR VARSA DESTEK DE VAR

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, 3 kurumun yaratacağı sinerjiyle girişim dünyasına adım atan kadınların dijitalleşme, e-ticaret, markalaşma gibi alanlarda eğitimlerle desteklenmeleri ve aralarında bir network geliştirmeleri hedefini, başarı hikayeleri yazabilecek kadınlara yol arkadaşlığı yapma bakımından çok kıymetli bulduğunu anlattı.

Erdem, heyecanla devam etti:

“Bir fikri olan ancak bu fikrin somut hale gelmesinde zorluklar yaşayan kadınlarımıza yönelik sunulan her destek, alınan her inisiyatif çok değerli. Refah ve gelişmişlik düzeyinde iyileşme ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma ancak kadınların da iş hayatının parçası olduğu bir dünyayla mümkün olabilir. Dolayısıyla bu tür işbirliklerinin ve farkındalık oluşturacak çalışmaların çoğalması, çarpan etkisiyle olabildiğince çok kadına ulaşması en büyük temennimiz.”

Türkiye’deki girişimci kadın oranının yüzde 14’ler seviyesinde olduğunu söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Reyhan Aktar da projenin anlamını anlattı:

 “Ülkemizde gerek girişimcilik kültürünün gelişimi gerekse girişimcilik kültüründe toplumsal cinsiyet eşitliğini tesis etmek için hem entelektüel hem de sosyal sermayemizi bir araya getirmemiz gerekiyor. Kadınların girişimcilik alanında gelişimini sağlayacak bilgiler ve araçlarla donatılmaları için çok paydaşlı, ortak akla dayalı bir seferberlik ortamı oluşturmamız kritik önem taşıyor. Paydaşlarımızla birlikte bu ortak vizyonu ülke çapında bir seferberliğe dönüştürmenin gururunu yaşıyoruz.”

Toplantıya bir video mesaj ile katılan UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Alia El-Yassir ise “UN Women olarak kadın girişimciliğinin ekonomik büyüme ve sürdürülebilirlik için itici bir güç olduğuna inanıyoruz. Kadınların ekonomik olarak güçlenmesine yatırım yapmanın yalnızca cinsiyet eşitliğine değil aynı zamanda yoksulluğun ortadan kaldırılmasına ve kapsayıcı ekonomik büyümeye de katkıda bulunduğunu biliyoruz” dedi.

TOPLUMUN DESTEĞİ HİSSEDİLMİYOR

Projede temel alınan rapordan söz etmiştim ya, o da ilginç sonuçlar anlatıyor kamuoyuna...

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Özaşçılar ile BAUSüretli Eğitim Merkezi Eğitmen ve Danışmanı Dr. Umut Köksal’ın anlattıkları araştırmadan dikkat çeken bir ayrıntı iletmek istiyorum.

Araştırmaya katılan girişimci kadınların yüzde 73,8’i, Türkiye’de kadınların girişimci olmasını destekliyor. Diğer taraftan yüzde 40’ı, toplumun, girişimci kadınları desteklemediğini düşündüğünü belirtiyor.

Girişimci kadınların yüzde 43,8’i, Türkiye’de kadınların erkeklere göre ev-iş hayatını dengeleme konusunda yaşadıkları sorunların girişimci olmalarını engellediğine işaret ediyor. Araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından biri de girişimci kadınlar arasındaki etkileşim. Katılımcıların yüzde 48,8’i tedarik sürecinde üretici kadınları tercih ederken, yüzde 50’si üretici kadınları daha güvenli bulduğunu ifade etti. 

İş Özü; Dünyada kadın liderlerin sayısı giderek artıyor. Kadın patronların sayısı da artıyor.

ARTIK KADININ ADI VAR