Basın kartları 2 yıldır neden verilmiyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Basın kartları 2 yıldır neden verilmiyor?
Ayhan Barut, gazetecilere verilmeyen basın kartlarını Meclis gündemine taşıdı"Sistemde kullanımda görülen kartlar neden sahiplerine verilmiyor?""Basın kartları 2 yıldır neden verilmiyor?""Gazeteciler mağdur ediliyor"

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Basın Kartı Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin ardından gazetecilerin 2 yıldır süren basın kartı mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı. E-Devlet sistemi üzerinden yapılan sorgulamalarda 'kullanımda' görülen basın kartlarının sahiplerine hala verilmediğine dikkat çeken Barut, "Gerekçesiz biçimde bir çok basın emekçisinin basın kartları iptal edildiğinde yanlışlık olduğunu savunup durumu düzelteceklerini söyleyenler 2 yılda adım atmadı" dedi.

2 YILDIR SÜREN MAĞDURİYET

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Basın Kartı Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ve yenilenme süreci, birçok gazetecinin mağduriyet yaşamasına yol açmıştır. Bazı gazetecilerin kartlarının iptal edilmesi, bazılarının ise 2 yıla yakın zaman geçmesine rağmen kartlarının verilmemesine bir anlam verilemediği gibi süreç hakkında kamuoyuna herhangi bir açıklama da yapılmamaktadır" diye konuştu.

"MAĞDURİYET BİTMELİDİR"

Halkın haber alma hakkı için mücadele eden basın emekçilerinin mağdur edilmesine tepki gösteren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Geçmiş dönemlerde 'sarı', şimdilerde ise 'turkuaz' olan basın kartları, gazeteciler için zorunlu bir gereklilik olmasa da mesleğin kazanılmış haklarını temsilen önem taşıdığı gibi halkın haber alma hakkı için mücadele eden gazeteciler için de kıymetlidir. Birçok basın emekçisinin 'gerekçesiz' bir biçimde iptal edilen, kamuoyunda oluşan haklı tepkilerin ardından ilgili kurumlarca 'yanlışlık oldu ama düzeltildi' denilen basın kartlarıyla ilgili süreçte şeffaflık çerçevesinde gazetecilere ve kamuoyuna açıklama yapılmalıdır. Halkın gözü ve kulağı olan, toplumun sesini yansıtan gazetecilerin mağduriyeti zaman yitirilmeden giderilmelidir."

"BASIN KARTI İPTAL EDİLEN GAZETECİ VAR MI?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt arandı:
"1- Son ‘Basın Kartı Yönetmeliği’nin Resmi Gazetede yayınlandığı 14 Aralık 2018 tarihinden bu yana Türkiye’de kaç basın mensubuna basın kartı verilmiştir?
2- Yönetmeliğin yayınlandığı tarihten soru önergemizin sunulduğu güne kadar Türkiye’de basın kartı iptal edilen basın mensubu var mıdır? Varsa kaç kişidir? İptal edilme gerekçeleri nelerdir?
3- Sarı basın kartının turkuaz renkle değiştirilme sürecinin devam ettiği bilinmektedir. Son iki yılda turkuaz basın kartı almak için başvuran basın mensubu sayısı kaçtır?
4- Son 2 yılda turkuaz basın kartı alan basın mensubu sayısı kaçtır?
5- Yönetmelik gereği son 2 yılda sarı basın kartını turkuaz basın kartı ile değiştirmek için başvurmasına rağmen basın kartı alamayan basın mensubu var mıdır? Varsa kaç kişidir? Kartları neden verilmemiştir?
6- E-Devlet uygulaması kayıtlarına göre sarı basın kartları kullanımda olmasına karşın Turkuaz basın kartı verilmeyen gazeteci sayısı kaçtır? Basın kartları ne zaman verilecektir?"


0Önceki Haber

0

0Sonraki Haber

0

Başka haber bulunmuyor!