haberanaliz

GAZETECİ YAZAR MUSTAFA GÖKTAŞ YAZDI: Cezaevlerindeki Adli Mahkûmların Durumu ve Çerçeve Yasa ile Toplumsal Beklenti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GAZETECİ YAZAR MUSTAFA GÖKTAŞ YAZDI: Cezaevlerindeki Adli Mahkûmların Durumu ve Çerçeve Yasa ile Toplumsal Beklenti
Araştırmacı Gazeteci Yazar ve İktisatçı, Mustafa Göktaş YAZDI: Cezaevlerindeki Adli Mahkûmların Durumu ve Çerçeve Yasa ile Toplumsal Beklenti

Çerçeve yasa bitmek üzere, herkes bir şeyler söylüyor. Ama toplumda bir AF beklentisi var ve bu beklenti boşa değil. Adli mahkûmlar çok zor şartlarda cezaevlerindeler. Cezaevleri tıka basa dolu. Onlarda devletin şefkatli ve merhametli ellerine muhtaçlar. Ne diyordu, “Bir topluluğa olan düşmanlığımız bile bizi onlar hakkında adaletsizliğe sevk etmemeli” Bu çerçeve yasada adli mahkûmlarında çoluk çocuğu, aileleri düşünülmeli.

Cezaevlerindeki doluluk oranları, tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı zor şartlar, uzun süredir hukukçuların, sivil toplum örgütlerinin ve mahkûm ailelerinin en temel gündem maddelerinden biridir. Gündemde olan yasal düzenlemeler ve çerçeve yasa tartışmaları, toplumun geniş bir kesiminde yankı bulmakta ve cezaevlerindeki adli mahkûmlar için de insani bir adım atılması yönündeki beklentileri güçlendirmektedir.

Bugün cezaevlerinin kapasitelerinin çok üzerinde dolulukla hizmet verdiği, yatak kapasitelerinin aşıldığı ve ortak kullanım alanlarının dahi koğuşa dönüştürüldüğü bilinen bir gerçektir. Bu durum, yalnızca mahkûmların fiziki koşullarını zorlaştırmakla kalmamakta, aynı zamanda infaz sisteminin temel amacı olan "ıslah ve topluma yeniden kazandırma" misyonunu da zora sokmaktadır.

Adli mahkûmların arkalarında bıraktıkları aileleri, yaşlı ana-babaları, eşleri ve en çok da masum çocukları bu süreçten doğrudan etkilenmektedir. Bir cezaevi kapısının ardında yalnızca suçlu olduğu iddia edilen ya da hüküm giymiş bir birey değil; aynı zamanda yoklukla ve sosyal dışlanmayla mücadele etmek zorunda kalan bütün bir aile yatmaktadır.

Medeni ve adil hukuk sistemlerinin temel direği adaletken, bu adaletin tamamlayıcısı da vicdan ve merhamettir. Metinde de atıfta bulunulan ilahi buyrukta ifade edildiği üzere;

"Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adalet olun; o, takvaya daha yakındır."

Bu evrensel ilke, suçun ve cezanın dengesi kurulurken dahi insan onurunun ve hakkaniyetin elden bırakılmamasını emretmektedir. Suç işlemiş ve cezasını çekmekte olan bireylerin de birer insan olduğu gerçeği, onların topluma kazandırılması yolunda atılacak şefkatli adımların önemini artırmaktadır.

Toplumsal Rehabilitasyon: Cezaların yalnızca cezalandırma odaklı değil, onarıcı adalet ilkeleriyle harmanlanması gerekir.

Ailelerin Korunması: Mahkûm yakınlarının özellikle ekonomik ve psikolojik olarak desteklenmesi, gelecekte yaşanabilecek yeni sosyal sorunların önlenmesi adına hayati önem taşır.

İnfazda Eşitlik ve Hakkaniyet: Yapılacak yasal düzenlemelerde adli-siyasi ayrımı gözetmeksizin, cezaevlerindeki fiziki ve ruhsal rehabilitasyonu sağlayacak adımların atılması kamu vicdanını rahatlatacaktır.

Çerçeve yasa çalışmaları, yalnızca teknik bir hukuk metni olmanın ötesinde, milyonlarca insanın hayatına dokunan sosyal bir meseledir.

Devletin düzenleyici ve cezalandırıcı gücü kadar, şefkatli ve kucaklayıcı yüzünün de bu süreçte hissedilmesi beklenmektedir.

Cezaevlerindeki şartların iyileştirilmesi, toplumsal barışın pekişmesi ve ailelerin bu girdaptan kurtarılması adına atılacak her insani adım, geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayacaktır.

ALLAH DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN.

Devamı devlet, Nasibi cennet, Bekayı imân, Rızayı Rahman..

Baki Selam ve Dua ile.

MUSTAFA GÖKTAŞ

Gazeteci / Yazar ve İktisatçı (Meslekte 43 yıl)

https://www.instagram.com/mustafagoktas6468/

#mustafagoktas


BU GSB PAZARLIKTAN VAZGEÇMEYECEK Mİ?Önceki Haber

BU GSB PAZARLIKTAN VAZGEÇMEYECEK Mİ?

Ren Nehri'nin su seviyesinde rekor düşüşSonraki Haber

Ren Nehri'nin su seviyesinde rekor düşüş

Başka haber bulunmuyor!