Sayıştay Denetledi Tespit Etti, Sonuç Ne? -2-

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sayıştay Denetledi Tespit Etti, Sonuç Ne? -2-
Mersin Büyükşehir Belediyesine ait olan ve bir kamu kuruluşu olan Mersin Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi (Merulaş) 2016 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu (34 SAYFA) ilginç bulgular var, tespitler var. SAYIŞTAY’ın denetçilerinin yaptığı bu rapordan sonra ne gibi gelişmeler yaşandı belli değil.

Mersin Büyükşehir Belediyesine ait olan ve bir kamu kuruluşu olan Mersin Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi (Merulaş) 2016 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu (34 SAYFA) ilginç bulgular var, tespitler var. SAYIŞTAY’ın denetçilerinin yaptığı bu rapordan sonra ne gibi gelişmeler yaşandı belli değil. 

Mersin Büyükşehir Belediyesine ait MERULAŞ a.ş de 2016 yılında rutin denetim yapılıyor. Bu denetimde Sayıştay bulduklarını rapora döküyor ve ilgili kuruma bildiriyor. Oradan cevaplar geliyor. Sonuç itibari ile eksik, hatalı, yanlış işleri tespit ediyorlar. Ancak bulunan eksik gedik için ne gibi bir cezai ve idari işlem yapıyorlar orası belli değil. Biz Raporu Sayıştay’ın kendi sayfasında da gördük.

İşte Tespitleri…

BULGU 1: Alınan Mal ve Hizmetlere İlişkin Faturaların Zamanında Düzenlenmemesi

Mersin Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, MERULAŞ’ın aldığı mal ve hizmetlere ilişkin faturaların, mal ve/veya hizmetin alındığı tarihte değil daha sonraki tarihlerde toplu olarak düzenlendiği görülmüştür. Sonuç olarak Şirket yöneticileri bulguda belirtilen konuya katıldıklarını ve 2017 yılı işlemlerinde alınan mal ve hizmetlere ilişkin faturaların yasada belirtilen 7 günlük süre zarfında düzenleneceği hususunun takibi için daha fazla özen göstereceklerini belirtmişlerdir. Yapılacak bir husus bulunmamaktadır. Ancak 2016 yılında kanunun bu hükmüne uyulmamıştır.

BULGU 2: Şirket Binası İçin Ödenen Kiradan Gelir Vergisi Stopajının Yapılmaması

Mersin Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, MERULAŞ’ın kiraladığı ve idari amaçla kullandığı binaya ilişkin 2016 yılı için ödenmiş olan kira bedelinden gelir vergisi tevkifatının yapılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak Mersin Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Merulaş) yetkilileri, 2016 yılı içinde ödemiş oldukları kiraya ilişkin gelir vergisi stopajını ilgili olduğu dönemde değil 14.02.2017 tarihinde beyanname vermek suretiyle yerine getirmişlerdir. Verilen beyannameye göre, 9.500,00 TL vergi aslı ve 1.064 TL gecikme faizi tahakkuk etmiş olup ilgili tutar 13.03.2017 tarihinde ödenmiştir. Her ne kadar beyanname verilip vergi tahakkuk ettirilmiş olsa da, bu işlem ilgili olduğu 2016 yılında değil 2017 yılında gerçekleştirildiği için 2016 yılı işlemlerinde eksikliğe neden olmuştur.

EVET, BU SAYIŞTAY RAPORUNDA GEÇEN HUSUSLAR İÇİN DEVLET NE GİBİ CEZAİ VE İDARİ İŞLEM YAPTI?

Not: 2016 yılının raporunu neden şimdi dile getiriyorsun diyebilirsiniz? Sayıştayın denetim sonuç raporları her yılın EYLÜL ayı sonunda yayınlanır. 2016 nın raporu EYLÜL 2017 yayınlanmış. 2017 raporu ise 2018 de yani bu ay yayınlanacak. Bekleyip göreceğiz bakalım neler tespit edecekler...


Sayıştay Denetledi Tespit Etti, Sonuç Ne?Önceki Haber

Sayıştay Denetledi Tespit Etti, Sonuç Ne...

MHP'li belediye başkanı yolsuzluktan gözaltındaSonraki Haber

MHP'li belediye başkanı yolsuzluktan göz...

Başka haber bulunmuyor!