Prof. Şenyiğit'ten toz taşınımı uyarısı: Ciddi kriz oluşabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Şenyiğit'ten toz taşınımı uyarısı: Ciddi kriz oluşabilir
Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz taşınımı etkisi altında olan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman için uyarıda bulundu. Şenyiğit, “Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insan ölmektedir. Bunun 4 milyonu bu şekilde toz taşınımı, dış hava kirliliğinden olmaktadır. Türkiye’de de, bu rakamın 30 bin civarında olduğunu biliyoruz. Ciddi anlamda kriz oluşabilir” dedi.

Kuzey Afrika ve Suriye üzerinden gelen toz taşınımı, Güneydoğu Anadolu’da Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman’ı etkisi altına aldı. Görüş mesafesinin düştüğü bu kentlerde, uzmanı dışarı çıkmak zorunda olanları ve kronik rahatsızlığı olanları uyardı.

Toz taşınımının dünya için çok gerekli olan bir doğa olayı olduğunu söyleyen Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz taşınımı ile Afrika’dan, Sahra çöllerinden, Avustralya’dan, Orta Asya’dan gelen tozların bütün dünyaya yayılmakta olduğunu, bunun bir nevi gübre görevi görmekte olduğunu belirtti.

"DÖNGÜNÜN DEVAM ETMESİ İÇİN OLMASI GEREKİYOR"

Okyanuslara kadar tozların gittiğini aktaran Şenyiğit, “Planktonların da bu gelen minerallerden beslendiğini biliyoruz. Ancak dünyamız için çok elzem olan bu olay, belli bir miktarı aştığı zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yılda 2 milyar ton civarında toz taşınımının olduğunu belirtmek isterim. Döngünün devam etmesi için de bunun olması gerekiyor. Ancak özelikle Orta Doğu bölgesi bundan çok etkilenmektedir. Orta Doğu bölgesi içinde de Güneydoğu Anadolu bölgesi ve İç Anadolu bölgesi dünyada en fazla etkilenen yerler olarak kabul edilmektedir. Tüm Güneydoğu Anadolu bölgesiyle beraber İç Anadolu bölgesinde Konya, Karaman, Niğde ve Nevşehir illeri bundan ciddi anlamda etkilenmektedir. Dolayısıyla bölge insanlarının çok dikkatli olması gerekmektedir” dedi.

"ÖZELLİKLE ALERJİK HASTALIĞI OLANLARA" UYARI

"Genellikle kabul edilen miktar esasında Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bize belirttiği miktar 24 saatlik ortalamanın aslında 50 mikrogram metreküpte bunu geçmemesi lazım" diyen Şenyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yılda da ortalama en fazla 35’ten fazla bunun aşılması gerekiyor. Ancak, bugün için Diyarbakır’da ölçülen değerin bunun çok yüksek olduğu, 242 mikrogram metreküp olduğunu, normalin çok çok üstünde, Mardin’de, Diyarbakır’ın dahi iki kat üstünde olduğunu ve değerin 46 civarında olduğunu, Batman’da da 69 olduğunu vurgulamak isterim.

Mardin, Diyarbakır, Batman’da yaşayanların bu konuda çok çok dikkatli olması gerekmektedir. Özelikle alerjik hastalığı olanların, akciğer hastalığı olanların, bundan ciddi anlamda etkilendiğini çok iyi biliyoruz. Fakat ilginçtir, Afrika’da yapılan çalışmada menenjit ile bu toz taşınımının bir etkileşimi olduğu ispatlanmıştır."

"7 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR"

Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insanın öldüğünü aktaran Prof. Şenyiğit, "Bunun 4 milyonu bu şekilde toz taşınımı, dış hava kirliliğinden olmaktadır. Türkiye’de de, bu rakamın 30 bin civarında çok iyi olduğunu biliyoruz. Ciddi anlamda kriz oluşabilir. Bu dönemde mümkünse dışarı çıkmayın. Çıkmanız gerekiyorsa, lütfen maske ile çıkın. Çıktığınız zaman eğer şikayetleriniz artıyorsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun" şeklinde konuştu.

birgün gazetesi


Şarap üreticisine 50 milyon liraya varan teminat zorunluluğuÖnceki Haber

Şarap üreticisine 50 milyon liraya varan...

Çocukların gizlediği dijital zorbalığa dikkatSonraki Haber

Çocukların gizlediği dijital zorbalığa d...

Başka haber bulunmuyor!