Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

KHB çatısındaki garip işler…

Biliyorsunuz, 12.Şubat.2014 günü Mersin’de bulunan ve Kamu Hastaneler Birliği çatısındaki tüm sağlık kuruluşlarından bahisle bir yazı yazdım.  Bu kadar uyarıcı, ikaz edici, yol gösterici, açıklık ve şeffaflığa davet edici omlsak da, bu bizim söylem ve yazılarımız içerdeki bazılarının işine gelmiyor! Çünkü ayrı bir düzen kurulmuş.

Mersin Devlet Hastanesi ile ilgili yazdık, o yerli olmadı muhteremler. Halen yemek listesini herkesin göreceği şekilde yayınlamaktan imtina ediyorlar. Acaba niye ki? Kurum içi telefon rehberi halen kendi sitelerinde yok. İhalelerin hiç birinin dokümanı yok. Satın alma biriminin ilanları yok. İçerikleri yok. Duyuru ve haberler eski.

Toros Devlet Hastanesi yönetimi hemen borç ödeme tablosunu güncelledi, ardından yemek listesini kamuya açık şekilde yayınladı. Yine aynı şekilde kurum içi telefon rehberini yayınladı. Satın alma biriminde ihale ilanlarını ve bilgilerini güncellediler. Ancak halen sözleşme bilgileri ve ihalelerin idari ve teknik şartname içerikleri yok. TC ibaresi halen kurumun web sitesinde, hem amblem içinde hem başlıkta yok.

Kadın Doğum hastanesinde telefon rehberi tamam, yemek menüsü tamam, ödeme tablosu tamam, ihalelerde teknik şartname içerikleri aynen yayında, o da tamam.

Mersin ADSM sitesinde ödeme tablosu yok, telefon rehberi yok, baştan savma eski haber ve içeriklerin yer aldığı bir site.

Tarsus Devlet hastanesi yemek listesi aylık olarak kamuya açık şekilde yayında, yine telefon rehberi yayında, Hastanenin borç ödeme tablosu kamuya açık şekilde şeffaf bir şekilde güncellenmiş halde yayında, ihalelerde yaklaşık bedel istek yazıları yayında, teknik şartname içerikleri ve sözleşme yapılanların bilgileri yok. Haberler güncellenmiş.

Erdemli Devlet hastanesi yemek listesi açık ve şeffaf yayında, Hastane kurum içi telefon rehberi yok. İhalelerin olduğu bölüm güncel değil, eski bilgiler içeriyor. Halen Kurum borç ödeme listesi yok.

Silifke Devlet Hastanesi, yemek listesi herkese açık şeffaf şekilde konmuş. Hastane kurum içi telefon rehberi konmuş.  İhaleler ve satın almalarla ilgili hiçbir doküman ve ilan yok. Halen Kurum borç ödeme listesi  yok.

Anamur Devlet Hastanesi, yemek listesi herkese açık şeffaf şekilde konmuş. Kurum borç ödeme tablosu güncel halde konmuş.  İhalelerle ilgili bir bilgi yok. İlan yok, içerik yok. Kurum içi telefon rehberi yok. Haberler güncellenmiş.

Gülnar Devlet Hastanesi yemek listesi herkese açık şeffaf şekilde konmuş, ancak okumakta güçlük çekiliyor. Kurum borç ödeme listesi yok, konmamış. Kurum içi telefon rehberi yok. İhaleler ve alım satıma yönelik hiçbir bilgi yok. Haber içerikleri çok eski.

Mut Devlet hastanesi yemek listesi herkese açık şeffaf şekilde konmuş. Kurum içi telefon rehberi konmuş. İhale bilgileri güncellenmiş. Kurum borç ödeme listesi yok.

Bozyazı Devlet hastanesi iyi niyetli bir çalışma yapmış, hem dahili telefon rehberini koymak hem yemek listesini koymak istemiş, belli. Ama her iki bölüme de dahili telefon rehber görüntüsü konmuş, yemek listesi görünmüyor, bir düzeltiversinler.  Borç ödeme tablosu konmuş.  Güncellemeyi ihmal etmeyin. İhale bölümünde herhangi bir satın alma bilgisi yok. Halen sağlık bakanlığı loğosu yerine Bozyazı ilçesi loğosu duruyor.

Aydıncık Devlet hastanesi loğosunda ve başlığında TC ibaresi halen yok. İhale bölümünde ilan bilgisi var teknik şartname içerikleri yok. Sözleşme bilgileri yok. Yemek listesi herkese açık şeffaf şekilde konmuş. Kurum borç ödeme tablosu halen yok. Kurum içi dahili telefon rehberi yok.

BAKIN YAZDIKLARIMA ÇOK DİKKAT EDİN. İÇLERİNDE BAZILARI HARFİYEN BU DEDİKLERİMİ UYGULUYORLAR. ÇÜNKÜ BİR SAKINCI GÖRMÜYORLAR. AYRANLARI EKŞİ DEĞİL, İÇLERİNDE ERİK KURUSU YOK(!) BAZILARI İSE AÇIKLIKTAN, ŞEFFALIKTAN KORKUYOR. ÇÜNKÜ İÇERİDE AYRI BİR DÜZEN KURULMUŞ (!) BİR TÜRLÜ O DÜZENDEN VAZGEÇMEK İSTEMİYORLAR. ARTIK O DÜZEN NASIL TATLI GELİYOR İSE BUNLARA (!) DEVLETİN İLGİLİ VE YETKİLİ BİRİMLERİ GELİP BUNLARIN BURALARI İZLESİN, DİNLESİN, TAKİBE ALSIN. ÖZELLİKLE TAŞERON (MÜTEAHİT) FİRMALAR İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLANLARI, MESAİSİ BERABER GEÇENLERİ ÇOK TİTİZ İNCELESİN, TAKİP ETSİNLER. NASIL BİR DÜZEN İÇİNDELER YAKALARLAR. NEYSE..

Günlerdir KHB çatısındaki bir YEMEK İHALESİ VE bununla ilgili bir takım ince hususları buradan dile getirdim. Bilginiz olsun, geçmişi bilin diye şimdi bu yazdığım önceki yazıların ve yayınladığım bilgi ve belgelerin linklerini aşağıya çıkartıyorum.

Bu hususlarla ilgili olarak; 30 Ekim 2013 günü:

14 Aralık 2013 günü:

6.Ocak.2014 günü: 

10. Ocak. 2014 günü:

12.Ocak.20104 günü:

14.Ocak. 2014 günü:

18.Ocak.2014 günlü aşağıdaki linkteki yazımın ise en sonunda yine seslendim:

30.Ocak. 2014 günü aşağıdaki linkteki yazımın yine sonuç bölümünde seslendim: 

31 Ocak 2014 günü yazımda ise çok geniş bilgiler sundum sizlere:

Üşenmedim, tekrar yazdım. 03.02.2014 günü:

Üşenmedim, bana ne demedim, bir daha yazdım. 05.02.2014 günü:

Ve elde ettiğim veriler ışığında, bildiğimi, gördüğümü, içimde hissettiğimi tekrar tekrar uyarmak amacıyla yazdım.

08.02.2014 günü: 

Baya bir bekledim. Ne olup bitiyor diye.

Bu arada bu bir gıda işi olduğu için, TARIM BAKANLIĞI YETKİLİLERİNE DE AYRICA SESLENDİM. Bakın o yazıda,19.02.2014 günü  yer aldı. 

Daha ne yapayım? Üstümü başımı mı yırtayım? (!) Çıplanıp ortalıkta mı gezeyim? (!) Benim bir Gazeteci olarak yapabileceklerim bundan ibaret. Gerisi devletin ilgili ve yetkili birimlerinin hassas ve titiz çalışması ile ortaya çıkacak. Çalışmıyor ise, çalıştırılmıyor ise, bu benim suçum mu? Birde üşenmiyorum, Toplamda 613 bin kişiye e-mail yolu ile yazdığım bu yazıları  gönderiyorum. Bunların 80 bini resmi kurum ve kuruluşlar (!) Makamlarda oturanlar, makamlarda oturup kalmış ise ben ne yapayım?!

Bu güne geliyorum.

Hastanelerin tamamında her biri birer TÜKETİCİ durumunda olan Hastalar, hasta refakatçileri, Kurumda çalışan personel, (657 li personel, taşeron işçileri) yemek yiyor. Yemek hizmetinden istifade ediyor, tüketiyor. Parasını devletin ödemesi, vatandaştan o anda almaması, onu yiyen ve tüketenin sessiz kalmasını gerektirmiyor. Para hazineden. Hepimizin parası. Orası KAMU yeri… Bu yüzden Orada bu işi üretenlerin, sunanların tüketicilere karşı, kamuya karşı, yasal sorumlulukları var. Şimdi bununla ilgili yasal mevzuatın bir kısmını burada hatırlatıyorum.

5179 sayılı kanunun 18 ve 22 maddesini OKUYUN.

Tarım Bakanlığının Gıda ve gıda ile temas eden Madde ve Malzemeleri Üreten iş yerlerinin çalışma izni ve gıda sicili ve üretim izni işlemleri ile sorumlu yönetici istihdamı hakkında yönetmeliği var. Daha önce bu yönetmelik içinden bazı maddeleri aktardım. Şimdi size o yönetmeliğin 5.nci maddesinin tamamını aktarıyorum.

Tarım Bakanlığınca uygulanması gereken, Gıda ve gıda ile temasda bulunan madde ve malzemelerin piyasa gözetimi kontrolü ve denetimi ile iş yeri sorumluluklarına dair yönetmelik var. Burada gıda üreten, dağıtan, satan, sunanların uyması gereken kurallar var. O maddeleri de aşağıda aktarıyorum.

Şimdi elinizi vicdanınıza koyun, yazılanları okuyun, inceleyin ve gidin bu yemeklerin üretildiği alanları gezin. Sonra tüketildiği alanları gezin. (Yemek salonları) Yemeğin üretildiği yerden tüketileceği ana kadarki sunuma bakın. Taşıma işlemine bakın. Hijyenik koşulları inceleyin. Yemeği dağıtanların, servis edenlerin giyecekleri kıyafetler, ayaklarındaki galoşlar, ellerindeki eldiven, yüzlerindeki maske, kafalarındaki bone var mı, yok mu? Bir bakın bakalım. Gidin mutfağa inin, mutfakta çalışanların durumuna bakın. Ayaklarında ne var, ellerinde ne var, kafalarında ne var, yüzlerinde ne var? Bir bakın bakalım. Bu kanun ve yönetmeliklere uyan ne tarafı var. Sonra bize laf ve söz söyleyin.

Devam edeceğim.