Prof.Dr.Turhan USLU

Prof.Dr.Turhan USLU

Mail: turhanuslu@gmail.com

KUMULLAR VE HABERANALİZ GAZETESİ

1965-1972 İl Toprak Kaynağı Envanter Raporlarına göre Türkiye’de 36600 ha’dan fazla kıyı kumulu bulunmaktaydı. Bu raporlar uydu görüntüleri ile desteklenmediği için 36600 ha’lık rakam için ancak takribi diyebilmekteyiz. Türkiye kıyı kumullarında ilk geniş çaplı tahribat, 1961 yılında İstanbul Terkos, Mersin Ortakumluk, Antalya ve Muğla’da Ovagelemiş ve Kumluova kumullarının ağaçlandırılması ile başladı. Yani kumulların ilk geniş çaplı tahribatı devlet eliyle oldu. Kumulların tahribatı giderek artmış ve bu tahribat bizzat devletin eli, izni ve göz yummaları ile devam etmektedir.

Kıyı kumullarının hızla yok edilmesi veya bazı yerlerde doğasının yok edilmesi hızla sürerken İzmir, Selçuk’ta Pananos kumulu için yapılan peyzaj projeleri yarışmasında verilen ödüller için internette yazdığım “Pananos kumulu resim yarışması” başlıklı yazı üzerine Batuhan Sezer, Haberanaliz Gazetesinde bir köşe açıp yazılar yazmamı teklif etmişti. Bu teklif üzerine 19 Mayıs 2008 tarihinden beri Haberanaliz gazetesinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kıyı bitki örtüsü ve korunması gereken kıyılar üzerinde yazılar yazıyorum. Bu yazılarda ağırlık, hızla yok edilen kıyı kumulları üzerine. Haberanaliz gazetesinin yazarlık teklifinde özellikle önem verdiğim konular şunlar;

  1. Haberanaliz, Türkiye’de kıyılar ve özellikle kumullara ilk kez sürekli ilgi gösteren kuruluş olmuştur
  2. Kıyı kumulları konusuna verdiği önem çerçevesinde gazete, manşetteki 5 köşeden birini ayırmıştır.
  3. Kumullar ile ilgili yazıları, ayrılan köşe dışında, manşette ve çevre-doğa bölümünde de vermiştir.
  4. Yazıların tamamını arşivine almış şu anda 125 yazıya da ulaşılabilmeyi sağlamıştır.
  5. Haberanaliz gazetesinin gösterdiği bu hassasiyetin çok azını çevreyi korumadan sorumlu Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ne icraatlarında ve ne de yayınlarında bugüne kadar göstermemişlerdir. Ayrıca bu bakanlıklar yazılan 125 yazıdan hiç biri için cevap haklarını kullanmamışlardır. Yetkililer bu yazıları görmemekte, duymamakta ve bu yazılar hakkında konuşmamakta.
  6. Türkiye’de 2014 yılında mevcut 196 üniversite Haberanaliz’in bu hassasiyetini göstermemiştir. Üniversitelerde mevcut yüzlerce araştırma merkezinden hiç biri kıyıları araştırmak için değildir.
  7. Sivil Toplum Kuruluşları (Dernek, Vakıf vb.) Türkiye kıyıları ile Haberanaliz gazetesi kadar ilgilenmemişlerdir. Örneğin Türkiye’de 2014 yılında faal dernek sayısı 103848’dir. Bu kuruluşlar yurtiçi ve yurt dışından temin ettikleri milyonlarca liralık projelerden hiçbirini kıyılar için kullanmamışlardır.

Haberanaliz gazetesindeki arşiv ve yayınlarımız gelecek nesillere kalacak belgeler olup bu nesiller zamanımızdaki nesli ve yetkilileri pek hayırla anmayacaktır.