Prof.Dr.Turhan USLU

Prof.Dr.Turhan USLU

Mail: turhanuslu@gmail.com

KUMULLARDA ORTA OYUNU

Mersin ili Taşucu Belediyesinin sitesinde 26 Nisan 2011 tarihinde “Taşucu Kum Mahallesinde kumul alan stabilizasyon çalışması yapılıyor” haberini gördüm.
Uluslararası Barcelona Sözleşmesi çerçevesinde kurulan Göksu deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde, kumullar üzerinde, 4000’den fazla konutun olduğu Kum Mahallesi kuracaksın ve sonra burada kumlardan şikâyetin olacak. Belediyenin haberinde; “Kumulların kış mevsiminde rüzgâr ve dalgaların etkisi ile içe doğru taşınmasından dolayı biriken malzemenin yürüyüş yollarını, yeşil alanları ve şahıs kullanımına açık yerleri doldurduğundan” şikâyetçi olacaksın. Bunun için Belediyenin Fen İşleri, Peyzaj Mimarlığı ve Su İşleri gibi üç birimi ortak bir çalışma yapacak. Sonuçta karar alıp 6000 zakkum fidanını üretip 5000 m uzunluğunda sahil şeridine daha önce diktiğin palmiyelerin önüne dikeceksin. Bu dikim için kumu 70 cm derinliğinde kazıp içine dikim toprağı getirip dökeceksin. Dikilen fidanlar için yeni sulama hatları oluşturup fidanların sulanmasını sağlayacaksın.
Bu Mahallenin Kurulmasına Çevre Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve kurulduğu zamanki Bayındırlık Bakanlığı nasıl izin veriyor? Özel Çevre Koruma Bölgesini adı üzerinde “çevreyi özel olarak iyi koruyacağım” diye kurup olayları “saldım çayıra Mevla’m kayıra” mantığıyla çözeceksin. Kumul stabilizasyonu görevi belediyenin mi diye sorgulamadan belediyenin 3 birimini bu iş için görevlendirip fidan ürettirip fidanların sulanması için sulama hatları oluşturacaksın. Türkiye’de hangi görev kimin anlamak mümkün değil.
Şimdi Taşucu Belediyesine sormak gerekir; bu kadar birimdeki bu kadar adam, bunların emeği ve onca paraya rağmen bu sorunu çözdüğünüzü söyleyebilir misiniz?
Kumullarda orta oyunu tabii ki sadece Taşucu’nda olmuyor. Antalya, Belek’te yıllarca büyük emek ve masraflarla kıyı kumullarını ağaçlandırdıktan sonra “çevreyi özel olarak iyi koruyacağım” diye bu kıyıları “özel çevre koruma bölgesi” yap. Arkasından burada onlarca otel ve bir sürü golf alanı yapılmasına izin ver. Kumul var diye buraya üşüşen onlarca otel, ağaçlandırmaların ağaçlarını kessin ve otel çevreleri ile golf alanı yapacakları kumulların üzerini toprakla kaplayıp çim yapsın.
Antalya, Kale’de yine yıllarca büyük emek ve masraflarla kıyı kumullarını ağaçlandır. Ardından buraları turizme tahsis et ve yapılan ağaçlandırmaların ağaçları kesilip oteller yapılmaya başlansın.
Hatay, Samandağ’da kıyı kumulları gerisindeki kum tepelerindeki kumları satmak için çal ve sonra deniz, kumul arkasındaki tarım arazilerini tuzu ile etkilesin. Bu kez de kumullar üzerine kamyonla toprak getirip kumul arkasına toprak kum tepeleri tesis et.
Muğla, Köyceğiz, Dalyan kıyılarını özel çevre koruma bölgesi yap. Özel Çevre Koruma Bölgesinin uzmanlar kadrosu kumullar üzerine ayaklı tesisler yapılırsa kumul etkilenmez diye karar versin. Sonra Dalyan’da kumullar üzerine ayaklar üstünde lokantalar, çay bahçeleri, tuvaletler vb. devlet eliyle yap. Eskiden onlarca insan gelirken buraya binlerce insanın gelmesini sağla.
Mersin, Kazanlı, Acıgöl bölgesindeki kumulda “Yetkili mercilerden havuz balıkçılığı yapacağım diyen birine izin vermesi ile” muazzam büyüklükte çukur kazılsın ve kumları satılsın. Daha sonra yetkililere biz havuz balıkçılığı yapmaktan vazgeçtik diyerek ortadan kaybol.
Kıyı kumullarından kum taşıyarak Bolu (Mudurnu, Sarot Termal Oteli), Eskişehir (Porsuk nehri kenarı), Isparta (Eğirdir Gölü kıyısı) ve Konya (Sille Himmet Barajı kıyısı) da suni plajlar yap. Devletin sorumlu yetkililerinden hiç biri çıkıp “arkadaş buradan niye kum alıyorsunuz, buraya döktüğünüz kumu nereden aldınız” diyen çıkmasın.
Ülkede 180 üniversite ve buralarda 140.000 öğretim üyesi var diye övün ama kardeşim bu kumulları niye ağaçlandırıyorsun, peki yaptığın ağaçlandırmadaki ağaçları niye kesiyorsun, 1960 rakamları ile ülke yüzölçümünün on binde biri alan kaplayacak kadar az olan kumullar üzerine neden oteller yapıyorsun diye soran yok.
Bütün bu olaylar kumullardaki orta oyununun giriş, karşılıklı konuşma, fasıl ve bitiş bölümleri gibi devam ediyor. Türkiye kıyı kumullarında orta oyunları oynanmakta ve etraflarında toplana devlet y