Pentagon'dan NATO ortaklarına çağrı: Rusya'yı kışkırtmayın

ABD yönetiminin bazı NATO müttefiklerinden, Rusya'yı kışkırtıcı açıklamalar yapmamalarını istediği öne sürüldü. Washington'un özellikle Baltık ülkelerini uyardığı iddia ediliyor.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, Rusya tehdidine ilişkin Avrupa'dan gelen açıklamalarda tonun düşürülmesini istedi.
İddiaya göre Pentagon, bazı Avrupalı liderlerin bu yöndeki söylemlerinin güvenliği zayıflattığını öne sürdü.
Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre, açıklamalarını ölçülü tutmaları yönünde mesaj verilen ülkeler arasında Litvanya, Letonya ve Estonya da bulunuyor. İkili görüşmelerde iletilen bu mesajın diğer Avrupa devletlerine de ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor.
ABD'nin bu talebi, Trump yönetiminin beşinci yılına giren Ukrayna savaşının müzakere yoluyla sona erdirilmesi için yeniden girişimde bulunduğu bir döneme denk geliyor.
Washington bu bağlamda, Rusya'ya yaptırımların hafifletilmesi gibi adımlar atarken Ukrayna'ya da Rusya'nın enerji altyapısına saldırmaması için baskı uyguluyor.
Pentagon ne yanıt verdi?
Bazı NATO üyesi ülkelerden Rusya ile ilgili söylemlerine dikkat etmelerinin istendiği iddialarını Pentagon'a soran Reuters haber ajansına verilen yanıtta, "Müttefikler arasındaki görüşmelerin niteliği özeldir. Bu nedenle yorum yapmayacağız" denildi.
İsmini vermeyen kaynaklardan birinin aktardığına göre, ABD yetkililerinin dikkatini çeken ve rahatsız eden açıklamalar arasında, Avrupalı liderlerin Rusya'nın köşeye sıkıştığı ve giderek daha çaresiz önlemlere başvurduğu söylemi yer alıyor.
Kaynaklar, ilgili NATO ülkelerine mesajları ileten kişilerden birinin, ABD Savunma Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Elbridge Colby olduğunu aktarıyor. Colby, Avrupa'daki asker sayısını azaltmak isteyen Washington'un bu yönde başlattığı incelemeyi yöneten önemli isimlerden.
İddiaları gündeme getiren dört kişiden üçünün Avrupalı, birinin ise ABD'li bir yetkili olduğu belirtiliyor. Söz konusu kişilerin tamamı, Washington'un ilgili NATO ülkelerine mesajını çatışmacı bir dille değil dostça ilettiğini vurguladı.
Avrupa Rusya'yı "kışkırtmamalı"
Bu mesajlar, NATO içinde giderek daha iddialı hâle gelen, Rusya'nın oluşturduğu tehdidin kamuoyu önünde nasıl ele alınacağına dair süren tartışmayı yansıtıyor.
Bazı Batılı yetkililere göre, Moskova kaynaklı tehdidin vurgulanması Kremlin'in korku yaymak ve Ukrayna'ya desteği zayıflatmak istemesinden dolayı Rusya'nın işine yarayabilir.
Karşıt görüşte olanlar ise Avrupa hükümetlerinin, seçmenlerine Moskova'yı uzak tutmak için fedakârlık ve kaynak gerektiğini gösterebilmek adına şeffaf olması gerektiğini düşünüyor.
Kaynaklardan biri Reuters'a, Colby'nin yakın zamanda bir Baltık yetkilisine Rusya'ya karşı "tahrih edici" olunmaması gerektiği uyarısında bulunduğunu aktardı. Aynı kişiye göre Colby, Avrupalıların Rusya'nın "köşeye sıkışmış fare gibi" olduğunu kamuoyu önünde dile getirmesinin yararlı bir söylem olmadığını belirtti.
Colby'nin hangi somut açıklamayı kastettiği ise net değil. Ancak Estonya Başbakanı Kristen Michal, Eylül sonunda Vladimir Putin'i "köşeye sıkışmış fare" olarak nitelendirmişti. Michal bu söylemi ile, ülkesi Ukrayna'da giderek çıkmaza giren Rusya Devlet Başkanı'nın Avrupa'da sabotaj girişimlerine başvurduğunu ima etmişti.
Litvanya, Letonya ve Estonya savunma bakanlıkları, konu ile ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. NATO da konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.
Moskova Avrupa'nın kararlılığını sınıyor
Pentagon'un NATO yetkililerine ilettiği mesajlar zor bir dönemde geldi. Batılı istihbarat yetkilileri, Moskova'nın NATO ülkelerine yönelik, failleri açıkça belli olmayan saldırılarını son dönemde yoğunlaştırdığını belirtiyor.
Almanya'nın Nürnberg kentinde bir altyapı tesisini ateşe vermeyi planladıkları iddiasıyla iki Belaruslu Çarşamba günü tutuklandı. Eylül ayında da Alman hükümeti, Leipzig/Halle Havalimanı'nda bir insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişiminden Rusya'yı sorumlu tuttu. Moskova bu suçlamayı reddediyor.
Öte yandan ABD'li yetkililer, Trump yönetiminin Ukrayna'da barış çabaları kapsamında Rusya ile olası iş anlaşmalarını görüştüğünü belirtiyor. Bu girişim, büyük ölçüde Kremlin'in ekonomik izolasyonunun sürmesini isteyen Avrupalı yetkililerden tepki görüyor.
Reuters / ET,MUK
haber içerik kaynak:
https://www.dw.com/tr/pentagondan-nato-ortaklar%C4%B1na-%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1-rusyay%C4%B1-k%C4%B1%C5%9Fk%C4%B1rtmay%C4%B1n/a-79804487





































