haberanaliz

Sri Lanka’da eski devlet başkanının eşi, bağış yolsuzluğu suçlamasıyla tutuklandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sri Lanka’da eski devlet başkanının eşi, bağış yolsuzluğu suçlamasıyla tutuklandı
Sri Lanka’nın eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa’nın eşi Shiranthi Rajapaksa, yolsuzluk iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. Yetkililer, eski first lady’yi görevde olduğu dönemde yardım kuruluşuna yapılan bağışları amacı dışında kullanmakla suçluyor.

Sri Lanka’nın eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa’nın eşi Shiranthi Rajapaksa, first lady olduğu dönemde yardım kuruluşuna yapılan bağışları amacı dışında kullandığı iddiasıyla çarşamba günü gözaltına alındı.

Polis, Shiranthi Rajapaksa’yı evinde sorguladıktan sonra mahkemeye çıkardı. Mahkeme, soruşturma kapsamında bir hafta tutuklu kalmasına karar verdi. Yakın zamanda geçirdiği ameliyat nedeniyle bir gözü bandajlı olan Rajapaksa, polis eşliğinde cezaevine götürülmek üzere araca bindirildi.

Rajapaksa, yardım kuruluşunun bir devlet bankasından, devlet hastanesine tarayıcı cihaz alınması için bağış olarak aldığı parayı amacı dışında kullanmakla suçlanıyor.

Bankanın o dönemki yöneticisi de paranın yardım kuruluşuna aktarılması sırasında prosedürleri atladığı iddiasıyla gözaltına alındı. Mahkeme daha sonra yöneticiyi kefaletle serbest bıraktı.

Eski Devlet Başkanı Rajapaksa çiftinin oğlu ve milletvekili Namal Rajapaksa da rüşvet suçlamasıyla gözaltına alındı.

Mahinda Rajapaksa ve kardeşi Gotabhaya Rajapaksa’nın, artık var olmayan Tamil Kaplanları’nı yenilgiye uğratmak ve 26 yıllık iç savaşı sona erdirmek için 2009’da yürüttüğü askeri harekatın ardından aile, ülkenin Sinhala Budist çoğunluğunun büyük desteğini kazandı.

Mahinda Rajapaksa’nın 2010’da yeniden seçilmesinden sonra rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile özgürlüklerin kısıtlandığı yönündeki eleştiriler arttı. Rajapaksa, 2015’te üçüncü dönem için yarışırken seçimi kaybetti.

Oğlu, kardeşleri, yeğenleri ve yeğen çocukları üst düzey kamu görevlerine getirilen aile, devlet yönetiminde geniş bir nüfuz sahibi oldu.

Aile, 2019’da güvenliğin öne çıkan bir gündem maddesi haline gelmesiyle yeniden iktidara döndü. Paskalya Pazarı’nda kilise ve otelleri hedef alan, IŞİD’den ilham alan intihar saldırılarında 267 kişi hayatını kaybetti. Aynı yıl Gotabhaya Rajapaksa cumhurbaşkanı seçildi.

Ancak COVID-19 salgını, turizmdeki gerileme ve Gotabhaya Rajapaksa’nın ekonomi politikaları ülkeyi ekonomik krize sürükledi. Büyük çaplı halk protestoları sırasında istifa etmek ve ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Yerine geçen Anura Kumara Dissanayake, 2024’te yolsuzlukla mücadele vaadiyle cumhurbaşkanı seçildi.

Dissanayake, seçim kampanyasında Rajapaksa ailesinde ve önceki yönetimlerde yolsuzluk yaptığından şüphelenilen herkes hakkında işlem başlatacağını söylemişti.

HABER İÇERİK KAYNAK:

https://tr.euronews.com/2026/10/08/sri-lankada-eski-devlet-baskaninin-esi-bagis-yolsuzlugu-suclamasiyla-tutuklandi


GAZETECİ YAZAR MUSTAFA GÖKTAŞ YAZDI: Dönüşüm ve Gelecek Vizyonumuz nasıl olmalı?Önceki Haber

GAZETECİ YAZAR MUSTAFA GÖKTAŞ YAZDI: Dön...

Rubio Atina'da: Avrupa savunmada daha fazla sorumluluk üstlenmeliSonraki Haber

Rubio Atina'da: Avrupa savunmada daha fa...

Başka haber bulunmuyor!