Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

MERSİN ADSM YEMEK İHALESİ

MERSİN ADSM YEMEK İHALESİ

18 Aralık 2021 günü buradan seslendim. Başlığı. “YEMEK İHALESİNDE YENİ GELİŞMELER” idi. Linki aşağıda:

https://www.haberanaliz.net/makale/yemek-ihalesinde-yeni-gelismeler-2380

Biliyorsunuz BU ihale 10.1.2022 günü yapılacak. 2021/832129 nolu. İdarenin satın alma biriminde her şeyi ayarlanmış, teknik şartnamesi de idari şartnamesi de hazırlanıp imzaya açılıp imzalattırılmış ve böylece sorumluluk teknik şartnameyi imzalayanlara ait olmuş.

Bir önceki yazıda uyarıcı olmaya çalıştım. Şimdi aşağıda sizlere yayınlayacağım ekran görüntüleri teknik şartnamedeki sayfalardan alınma. Kırmızı olarak çizdiğim yerleri sizlerde LÜTFEN dikkatle okuyunuz.

Şimdi; Aşağıdaki bölümde yemeğin dışarıda nasıl hazırlanacağı ve sunumunun nasıl yapılacağı aktarılıyor. Bu yemek hazırlığında kontrol ve muayene teşkilatı tam kadro her gün sabah orada olacaklar mı, yemeğin teknik şartnameye uygun hazırlandığını nasıl tespit edecekler? Yoksa işi alacak firmanın insafına mı kalınacak?

Aşağıda ise Kuru gıdanın nasıl saklanacağı aktarılıyor. Ayrıca temizlik ve hijyene dikkat çekiliyor. Gıda maddesi ile temizlik maddesi aynı yerde olmayacak deniyor. Peki, her an siz bunu denetliyor olacak mısınız? İdareden günlük olarak kim orada bu işin başında duracak ve kontrol edecek?

Biz ne dedik öğlen ve akşam menüsü ayrı olmalı. Yoksa öğlen verdiği yemeği akşam ısıtır tekrar verir dedik. Ki, uygulamada hep böyle olmuştur, önleyememişlerdir. Aşağıda öğlen ve akşam menüsü aynı olacak ama ayrı saatlerde pişip hazırlanacak demekte. Nasıl denetleyeceksin, öğlen ve akşam yemek hazırlanırken orada bu işten anlayan bir sorumlun olacak mı? Mutfak ayrı yerde çünki. Dışarıda hazırlanacak olan yemek.

Aşağıdaki maddeleri dikkatli okuyun. Hastalara ve refakatçilere yemek plastik kaplarda verilirken, personel ve idareye tabakta servis edileceği yazılıyor. 8 ve 10 maddeler. Tek kullanımlık plastik tabak ve çatal kullanımı sizce doğrumu? Plastik ürünler kansorojen yayarlar. Hasta ile refakatçiye bunlarla sizlere tabakla. Niye?  Hasta ve refakatçiye Paslanmaz, Kromdan yada çelikten servis tabildotta dağıtımı çok mu zor?

İŞTE SİZE ÖRNEK OLAN HİJYENİK, KROM VE ÇELİK PASLANMAZ TERTEMİZ TABLDOT SERVİS TABAKLARINDAN DOLU VE BOŞ ÖRNEKLER.... AŞAĞIDA...

Bakın et karkas gelecek denmiş. Doğru bir iş. Ancak mutfak dışarıda. Her an orada değilsiniz.. Siz geldiğinizde karkas et gelmiş olur, siz kontrol eder gidersiniz, siz gittikten sonra et değişir. Sizin kontrolünüz esnasında dolapta karkas etler dururlar. Yemekte ise dışarıdan gelen ucuz ve parçalanmış etler kullanılırsa bunun önüne nasıl geçeceksiniz? Bunu nasıl kontrol edeceksiniz? Aynı şekilde kullanılacak yağları nasıl kontrol altına alacaksınız?

Ne demiştik? Çıkacak yemek listesi ve menüsünün aylık olarak önceden belirlenip şartnameye konması gerekir demiştik. Öyle olmaz ise, kişilerin vicdanına kalırsınız, hile döner demiştik. Bakın aşağıya, 48- 49 maddelere. Yemek listesi ayın 15 inde hazırlanıp idareye sunulacaktır deniyor. Gıda mühendisi yok. Varsa diyetisyen hazırlar diyor. Ucu açık. Hazırlayanlar firma ile oturup maliyeti ucuz olanları hazırlar ve parayı da ihaledeki rakama göre alırsa bunu nasıl önleyeceksiniz?

İş olsun torba dolsun misali yemek makama taşınmayacak, odalarda yenmeyecek, kimseye özel yemek servis edilmeyecek demişler. 63 madde. Ama uygulama öyle olmuyor. Bunu kim denetleyecek yada uygulayacak? Başhekime, Müdüre ve diğer idarecilerin odalarına makamlarına yemekçinin özel kahvaltılar, tatlılar, poçalar, börekler, yemekler göndermesini kim engelleyecek? Onlara bağlı olan kontrol teşkilat mı? Güldürmeyin Allah aşkına. O zaman bu idarecilerin kapılarını gören kamere yerleştirin, kim girip çıkıyor iyi bakın. Eğer bu maddeye harfiyen uyarlarsa saygı duyarım, ama iş olsun diye yazılmış ise ayıp.

73 maddede bir kamera işi koymuşlar. Ama kesin ifade yok. Kamera yemeğin piştiği, hazırlandığı, saklandığı, personelin nasıl çalıştığını gören aynı zamanda etin- sütün ve malzemenin nasıl geldiğini, girdiğini, depolandığını gören yerlere mutlak konmalı. Ayrıca fabrika yada hazırlanan mutfağı dışarıdan iki üç ayrı noktadan gören kamerada konmalı. Oraya kim gelip gidiyor, malzemeler nasıl geliyor, nereden geliyor, ilgili ilgisiz kimse girip çıkıyor mu diye. 7/24 kayıtta olmalı. Ve idarede bunu an be an sürekli izleyen biri olmalı. Yoksa sizden 3 kişilik bir ekip her gün için 7/24 orada olamayacağına göre hile döner. Malzemeden çalınır, etten sütten, yağdan, gramajdan çalınır. Önleyemezsiniz ve millet de rezil yemek yer. Bakar rezil yemek çıkıyor yemez. Yazık günahtır.

Devam edeceğim.

ALLAH, DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN.

Baki Selam ve Dua ile.

www.haberanaliz.net

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ ADRES: batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com