haberanaliz

Kanada Başbakanı Carney, Trump ile görüştü: 'Kanada asla satılık olmayacak'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanada Başbakanı Carney, Trump ile görüştü: 'Kanada asla satılık olmayacak'
Kanada ve ABD liderleri arasındaki bir toplantı genellikle yüksek riskli bir hesaplaşma olarak görülmez ancak Trump'ın Kanada'yı ilhak etme ve 51'inci eyalet haline getirme yönündeki açıklamaları nedeniyle görüşme gergin bir zeminde gerçekleştirildi.

Kanada'nın yeni başbakanı Mark Carney, iki komşu arasındaki anlaşmazlıklar ve yüksek tansiyon ortamında Salı günü ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere Beyaz Saray'ı ziyaret etti.

Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri liderleri arasındaki bir toplantı genellikle yüksek riskli bir hesaplaşma olarak görülmez ancak Trump'ın Kanada'yı 51'inci eyalet haline getirme yönündeki açıklamaları nedeniyle bu görüşme gergin bir zeminde gerçekleştirildi.

Çok geçmeden bir gazeteci herkesin aklındaki soruyu, yani Trump'ın hala Kanada'yı ilhak etmek isteyip istemediğini sordu. Trump, iki ülke arasındaki sınırı sadece keyfi bir sınır olarak nitelendirerek, bu konudaki ilgisinin devam ettiğini ifade etti.

Kanada Başbakanı'nın bu yorumlara yanıtı hızlı oldu. Carney, Trump'a Kanada'nın "asla satılık olmayacağını" vurgularken, Trump ise kaşlarını kaldırarak "Asla 'asla' deme," diye karşılık verdi. Carney de alçak sesle "Asla, asla, asla" dedi.

Bu görüşme, Trump'ın Oval Ofis toplantılarını kısa ve sıradan etkileşimlerden, yabancı liderleri sık sık ABD Başkanı'nı yatıştırmak ya da ona meydan okumak arasında karar vermeye zorlayan gergin durumlara dönüştürmesi hakkında fikir verdi.

Bu yöntem, destekçileri için heyecan verici olabilirken, daha ölçülü bir uluslararası diplomasi tarzına alışkın diplomatlar için istikrarsızlık yaratabilir.

Trump'ın ilk döneminde İrlanda'nın ABD Büyükelçisi olan Daniel Mulhall, "Bununla başa çıkmanın bir formülü yok," dedi. Başkan'ın öngörülemeyen davranışlarını bir "risk faktörü" ve "normdan olağanüstü bir sapma" olarak nitelendirdi.

Carney'nin seçim döneminde yürüttüğü kampanya, Trump'ın agresif söylemine yönelik hayal kırıklığı dalgası tarafından yönlendirilmişti. Bu da onun ülkesini savunmak için Trump ile doğrudan yüzleşme fırsatıydı. Carney, nazik ama iddialı bir tavır sergiledi.

Öyle görünüyor ki Carney, en azından Trump'ın bakış açısına göre, doğru dengeyi tutturdu. Görüşmenin sonunda ABD Başkanı "Bu adamı sevdim," dedi.

Trump ile çok çeşitli konuları ele aldıklarını söyleyen Carney, müzakerelerin doğasının karmaşık olmasına rağmen yine de "yapıcı" geçtiğini sözlerine ekledi.

Bir muhabirin Carney'e Kanada'ya uygulanan yüzde 25'e varan gümrük vergilerinin kaldırılması yönünde bir gelişme olup olmayacağını sorması üzerine Trump açıkça "hayır" dedi. ABD Başkanı, talepleri karşılanana kadar gümrük vergilerinin devam edeceğini de vurguladı.

Carney'nin gelişinden kısa bir süre önce Trump sosyal medya hesabından Washington'un kuzey komşusundan "hiçbir şeye" ihtiyacı olmadığını belirtti.

Trump, Washington'un montajı ABD'de yapılmış olsa bile Kanada'dan otomobil satın almakla ilgilenmediğini savundu. Ayrıca, 63 milyar dolarlık mal ticareti açığını abartarak 200 milyar dolar olarak ifade etti ve bunun bir tür sübvansiyon olduğunu, ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Carney gümrük tarifelerine ilişkin söylemlerin Trump'ı etkilemeyeceğini kabul ederek, "Bu daha geniş kapsamlı bir konuşma," dedi. "İşin içinde çok daha büyük güçler söz konusu ve bu, biraz zaman ve bazı tartışmalar gerektirecek. İşte bu yüzden buradayız, bu tartışmaları yapmak için."

Trump, Carney ile görüşmesinin "harika" geçtiğini ve devam eden ilişkinin "güçlü" olacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Kanada, Amerika Birleşik Devletleri'nin 36 eyaleti için birincil ihracat noktası ve sınırdan günde yaklaşık 2,7 milyar dolarlık mal ve hizmet geçiyor. ABD'ye ithal edilen ham petrolün yaklaşık yüzde 60'ı ve elektriğin yüzde 85'i Kanada'dan geliyor.

Kanada aynı zamanda Washington'a çelik, alüminyum ve uranyum sağlayan en büyük yabancı tedarikçi ve Pentagon'un ulusal güvenlik amacıyla göz diktiği 34 önemli mineral ve metale sahip.

Kanada, tüm ihracatının yüzde 77'sini ABD'ye yapan, dünya çapında ticarete en bağımlı ülkelerden biri.

haber ve kaynak: euronews.com


Rus gazeteci: 'Rusya'da gazetecilik yapmak artık mümkün değil'Önceki Haber

Rus gazeteci: 'Rusya'da gazetecilik yapm...

Erdoğan: “Anadolu medyasının sesi gür çıktığı müddetçe demokrasimiz de serpilecek, sağlam temeller üzerinde yükselecektir”Sonraki Haber

Erdoğan: “Anadolu medyasının sesi gür çı...

Başka haber bulunmuyor!