Gündem ANALİZ

Gündem ANALİZ

Mail: ganaliz@gmail.com

Ak Parti Mersin üzerine...

31 Mart seçimleri bizlere ve sizlere çok şey söyledi. Özellikle cumhur ittifakı bileşenlerine, en başta da AKP kanadına önemli mesajlar verdi. Taban, tavandan gelen tercihlere ve diretmelere DUR dedi.

Ak partinin yıllardır elinde bulunan bir belediye başkanlığı  başta olmak üzere çok sayıda ilçe belediye başkanlığını, paydaşı diğer parti ile beraber kaybetmesi parti içindeki büyük hesaplaşmanın ürünüdür.

Zaman içinde küsen, darılan ve geriye çekilip diş bileyenlerin partiye için için vurmaları, adayların yanında görünmeyip çalışmamaları, sinsi plan proje ile işleri sabote etmeleri bir kenara, birde ADAY gösterilenlerin ellerine ceplerine atmayıp, sürekli yanlarında kilerine, etraflarına para harcatmaları, tabandaki partililerin gözünden kaçmadı. Tabi vatandaşlarında gözünden kaçmadı.  Ak Parti çok yerde teşkilatlarında zayıftı.

İl Başkanı olarak atanan kişi, öncesinde görevden alınan istifası istenen Cesim Ercik döneminin ekibindendi.

Seçim öncesi ortaya çıkan il yönetimi her tür siyasi beceriden yoksun, sen ben bibim oğlan mantığı ile eski yeni vekiller ile belediye başkanlarının icazeti ile oluşturulmuş bir yönetimdi.

Yönetim kendi içinde birlik ve dirlik içinde değildi, İl yönetiminde KİRVE dayanışması, Cemaat dayanışması,  eski il ilçe başkanlarının dayanışması ile karma bir yönetim oluşturulmuş tu ama HALKDA karşılıkları yoktu. Parti tabanı bunu görüyor ama yukarıya sesini duyuramıyordu.

Son genel seçimden sonra ne oldu ise, birden bire MYK ve Merkez Disiplin Kurulun dada değişimler oldu, Mersin’in MUT ilçesi doğumlu olan iki isim buralarda yer aldı.

Biri Mustafa Sever... Zafer Çağlayan döneminin ekonomi bakan yardımcısı idi, 2014 de Mersin’e getirip Büyükşehir başkan adayı yaptılar, düzgün bir ekip ve takım kuramadı, genel merkez paraya boğduğu halde, her tür lojistik desteği verdiği halde, il ilçe örgütleri kendisine tam destek olmasına rağmen seçimi kaybetti.

Derken Bu isim Çekti gitti, bu yıla kadar ortada görünmedi, duyduk bir Yönetim kurulu üyeliği verilmiş, emekli olmuş, derken son seçimde MYK ya alınmış, hop Mersin’de yeniden belirdi.

Kullanmadığı sosyal medya hesabı aktifleşti, Mersin aklına geldi, Mersin Ak partiyi şekillendirmeye, yol haritası çizmeye başladı. Hâlbuki ortada bir yol haritası zaten var ve o haritayı REİS çizdi, kimsenin yeni yol haritası çizmesine gerek yok.

Diğeri Zeynep Gül Yılmaz. Eski vekilimiz. Hani şu polis ile muhabbeti ekranlara yansıyan avukat hanımefendi. Mut doğumlu. Mersin de her ikisinin de KALICI bir esere, icraata imza attığını ben görmedim, gören ve bilen var ise lütfen e posta atsın, düzeltelim.

31 Mart seçimlerine girer girmez bu iki isme defaten bu köşede seslendim. Bakın sırası ile tarihi ve linkini vererek ne dedim....?

6 Mart 2024 de "Mersin siyaseti ve Cumhur ittifakı..." başlığı altında, https://www.haberanaliz.net/makale/mersin-siyaseti-ve-cumhur-ittifaki-3121  link de kayıtlı olan içerikte; “Mustafa Sever de, Zeynep Gül Yılmaz’da MUT ilçemiz evladı. Mut ilçesinde ki adayın yanında niye yoklar? Tüm vakitlerini MUT ilçesinde geçirip, MUT ilçesini kazanmak ve bayrağı burca dikmek varken, neden TOROSLAR ilçesinde programlara iştirak yapıyorlar? Aynı isimler, SİLİFKE- ANAMUR- AYDINCIK- BOZYAZI- GÜLNAR- ERDEMLİ- TARSUS- ÇAMLIYAYLA- AKDENİZ- MEZİTLİ- YENİŞEHİR ilçelerindeki adayla beraber değiller? Özellikle kendileri MUT ilçesi doğumlu olmaktan gurur duyan güzel insanlar. Neden MUT ilçesi başta olmak üzere, Silifke, Anamur, Erdemli gibi önemli ilçelerde şu anki MKK ve MDK sıfatları ile her gün yapılan programlarda yer almıyorlar? Üstelik biri eski bakan yardımcısı, büyükşehir adayı, diğeri milletvekili ve her ikisi de yörenin obanın çocuğu. Tüm güç ve ağırlıkları ile o bölgede seçimi almak için gayret sarf etmeleri üstlendikleri şu anki görev gereği. Ama orada bir iki göstermelik gezinti ile yetinip, gelip TOROSLAR ilçesinde vakit öldürmek, Cumhurbaşkanı geleceği günden 1-2 gün önce kente gelip gitmek partiye güç kazandırmaz, adaylara güç kazandırmaz. Bu iki ismin de önümüzde kalan 24 gün için Mersin ilinde filen bulunmaları ve tüm adaylara eşit zaman ayırıp onların faaliyetlerine katılmaları gerekir. Ayrıca onlar için öncelik, MUT- SİLİFKE- ERDEMLİ ilçeleri olmalı orada çok daha fazla zaman geçirmeleri, kapı kapı gezmeleri gerekir. Şimdi, ben böyle yazdım diye gönül koymasınlar. Ama Mersin’li olan biteni görüyor ve üzülüyor. Mersin de elde edilmiş belediyeleri kaybedildiği vakit, biz bundan onur ve gurur mu duyacağız? Yazık olur” dedim, yazdım.

7 mart 2024 günü ise yine bu köşede, "Mersin siyaseti ve Cumhur ittifakı -2-" başlığı altında, bu linkte, https://www.haberanaliz.net/makale/mersin-siyaseti-ve-cumhur-ittifaki-2-3123  kayıtlı duran içerikte; “Dün bu köşede bir yazı kaleme aldım. Ak Parti ve MHP içindeki dostlar kırıldı, gücendiler. Kırılmak gücenmek yerine, biz nerede HATA yapıyoruz, bu seçimi nasıl alırız, ne yaparsak, nasıl davranırsak, nasıl çalışırsak kazanırız demeleri gerekirdi. Orada MUSTAFA SEVER- ZEYNEP GÜL YILMAZ isminden bahsederek, iki kardeşimizin de MUT ilçemiz kökenli olduklarını ve bu ilçede çok daha ciddi çalışma yapmaları gerektiğinin altını çizmiştim. MUT 2019 seçimlerinde MHP, 19.274 oy ile birinci, iyi parti 13.181 oy ile ikinci, 8.244 ile de CHP üçüncü parti olmuştu. Bu sefer orada işler çok karışık ve çok çok ciddi çalışılması lazım. Mustafa Sever Ak parti eski Büyükşehir adayı ve şu an MKK üyesi olarak, Zeynep Gül Yılmaz, Eski milletvekili ve şuan Merkez Disiplin Kurulu üyesi olarak, üstelik de MUT ilçesi çocukları olarak bu seçimde oradaki adaya ciddi destek sunmalıdırlar. Nasılsa öncesinde MHP aldı, ortağımız yine alır havasında harekete gerek yok, şu an yapılan anketler hiç de öyle göstermiyor. Ak partili iki üst düzey yöneticinin o ilçeden olması ve bu seçimde çok büyük farkla seçim almamaları yâda kaybetmeleri, büyük ayıp olur” demişim.  

8 Mart 2024 günü ise "Mersin Cumhur ittifakı -3-" başlığı altında, bu linkteki içerikte https://www.haberanaliz.net/makale/mersin-cumhur-ittifaki-3-3125  ise; “Dünkü yazımda adı geçenler çok alınmışlar. Alınmayacaksınız, ÇALIŞACAKSINIZ değerli kardeşlerim. Özetle ben ne dedim? Siyaset de var olduğunu, Mersin de kabul gördüğünü, tabanı ve ağırlığı olduğunu belirten ve şu an gelip göstermelik bir iki programa katılım yapan Ak parti içindekilere seslendim. MUT ilçesini, ERDEMLİ ilçesini yazdım. Bu gün ANAMUR ilçesini ele alalım” diyerek Ak parti yöneticilerini ve üst kademedekileri yeniden uyaran ve yöneticileri çalışma şeklini aktaran bir yazı kaleme almışım.

Sonra bir müddet beklemişim, 18 Mart 2024 günü dayanamayıp yenden bir yazı kaleme almışım. "MERSİN CUMHUR İTTİFAKI -4" başlıklı yazımda, linki https://www.haberanaliz.net/makale/mersin-cumhur-ittifaki-4-3138 içinde; “MUSTAFA SEVER... Birkaç köşe yazısı öncesi Ak Parti MKYK üyesi Mustafa Sever’inde adının geçtiği bir yazı kaleme aldım. Önerilerde bulundum, gönlümden geçen, onların yapması gerekenleri dile getirdim. Tabi yazı içeriğinde başkaca Ak Partili ve Ak partinin ekmeğini yemiş kişilerinde adını geçtim. Onlar KARLI DAĞDAN serinler, ohhh MAŞALLAH! Nazar değmesin, yandan yandan geziniyorlar. Memleketi MUT ilçesi başta olmak üzere, Mersin’de ikinci bölge olarak bilinen SİLİFKE- GÜLNAR ve diğer ilçelerde son bir haftadır bir çalışma sergiliyor, ama hiç yeterli değil.  Kendisini tivıtır hesabından izliyorum. Eski paylaşımlarını tekrar etmesin, ancak bu çalışmalarına hızla devam etsin. Özellikle de MUT ilçesine daha fazla ağırlık versin. MUT ilçesinde daha yaratıcı fikirlerle çalışmayı sürdürsün ve o başkan adayını boş bırakmasın. Adayın kurduğu ekibi, takım arkadaşları, yol yürüdüğü kişiler bu işleri bilmiyorlar, sahadaki çalışmaları çok amatör yürütüyorlar. Mustafa Sever bilgi ve tecrübesi ile işlere atarsa, MUT’ta sürprizler olabilir, yoksa yıkım yakındır, bakın tekrar ediyorum İYİ parti açık ara öne geçti...” demiş seslenmişim.

20 Mart da ise "MERSİN SEÇİMLERİNDE SON DURUM" başlığı altında yazdığım makalede, linki, https://www.haberanaliz.net/makale/mersin-secimlerinde-son-durum-3141 idi, içeriğinde ise; “Fakat üzüldüğüm bu değil, ÇALIŞMIYORLAR- ÇALIŞIYOR-MUŞ GİBİ gözükenlerden dolayı oradaki Cumhur ittifakı adayı büyük zarar görüyor”  diyerek  tüm ilçelerimizin son durumunu yazdım, kimlerin kazanacağını işaret ederek yol gösterdim. Orada MUT ilçesi için de “Mevcut Başkan MHP’den.. Ama şu an cumhur ittifakı olarak giriyorlar. Mut halkı adaya pek sıcak bakmıyor. MYK üyesi olan eski büyükşehir adayı,  Mustafa Sever son zamanlarda biraz destek oldu ama orada ciddi bir çalışma gözlenmiyor. Sahada E.Milletvekili şimdiki MDK üyesi Ak Partili Zeynep Gül yılmaz hiç yok. Adaya sahada destek çalışmalarında ortada yok. CHP adayının sahada varlığı yokluğu anlaşılmıyor ama Vahap Seçer desteğine rağmen geçen döneme göre oylarda düşüş var. İYİ parti adayı halen önde... Hem de 5 puan önde” demiş uyarmışım.

Kimse bu uyarılarımıza kulak asmadı, bizim geçmişteki siyasi tecrübelerimize itimat etmedi, adeta burun kıvırdılar, aynı tas aynı hamam düzeni ile çalışır gözüktüler, sosoyal medyada paylaşım yaparak seçim alacaklarını sandılar, kaybettiler.

Bu kez, 3 Nisan 2024 günü "Cumhur ittifakı Mersin!!!" başlıklı makalemde, linki: https://www.haberanaliz.net/makale/cumhur-ittifaki-mersin-3148  içinde:  “Seçim 31 Mart gecesi şekillendi, bugün 3 gün geçti. Üstelik Cumhurbaşkanı Balkon konuşmasında bunlara mesajı çok net verdi, ama Mersindekiler duymazdan geliyorlar. Her zamanki, pişkin, umarsız, arsız duruşları sergiliyorlar. Seçim sathı mahalline girilmeden ve girdikten sonra, en az 25 kez uyardık, yazdık, söyledik, umurunuzda olmadı. Sen, ben, bizim oğlancılar, teşkilatlarda yer edinmiş, makam kapmışlar, arkamızdan atıp tuttular, kendilerine toz kondurmadılar, aynaya bakma lüzumunu bile hissetmediler, Mersin’i el birliği ve gönül birliği ile bu hale getirdiler. Mersin Ak parti teşkilatları başta olmak üzere MHP teşkilatları da yetersiz kadrolar, yetersiz ve gereksiz çalışmalarla vakit öldürüp, bu sonucu el birliği ile hazırladılar. Bir defa Teşkilatlarda EKİP ve TAKIM çalışması yapılamadı. Birlik ve beraberli ruhu sağlanamadı.  Seçim süresince ortada görünmeyip, mazeret üreten çok sayıda teşkilat yönetim kurulu üyesi görmezden gelindi. Meclis sıralamalarını, aday belirlemelerini şimdilik ele almıyorum, o ayrı bir garabet. İYİ parti Tarsus ilçe başkanı erdem gösteriyor, başarısız olduk, beceremedik diyor görevinden istifa ediyor. Ülke genlinde benzer olayları değişik partilerde gördük. Bizim Mersin KRALDAN ÇOK KRALCILARIN bol olduğu yer olduğu için, şu ana kadar ne Ak Parti Nede MHP kanadında bir istifaya rastlamadık. (Görevden affımı diliyorum diyene) Ak Parti il başkanı ve yönetimi başta olmak üzere, Belediye başkanlığı elinde olup da kaybedilen ilçelerin başkan ve yönetimlerinin bu erdemi göstermesi gerekir ve görevlerinden istifa etmeleri gerekir. Hani nerede, bir hareket var mı, kabahati, yanlışı kendinde gören var mı?! Herkes suçu bir başkasında ve başka yerde arıyor... Her zamanki halleri... Şimdi reis seslendi. Mersin deki tüccar, siyaseti ticaret haline getirmiş olanlar gardını aldı, hazırlık yapıyorlar, Teşkilatlarda olası muhtemel değişikliklerde, nasıl ederiz de, kendimize yakın adamları teşkilatlara yerleştirir, siyasi gücümüzü korur, çıkarlarımıza devam ederiz!!! Bakın Ak partinin il başkanlığı yönetimlerini ele alın. Son 20 yılı. Bir il başkanı gider, yâda alınır, onun el verdiği, onun listesinde olan, ona yakın bir isim getirtilir oturtulur ve el birliği ile de listeler oluşturulur. Daha sonra ilçelerde aynı şekilde dizayn edilir. Yıllardır aynı kişiler, aynı zihniyet, aynı kadrolar partiyi elden ele devredip, egemenliklerini bırakmadılar ve partiyi bu berbat duruma getirdiler. Şimdi. Ak partide Akdeniz ilçe Başkanı ve yönetimi, Aydıncık ilçe başkanı ve yönetimi başta olmak üzere İl başkanı ve il yönetimi bu görevlerden çekilmeli, yerlerine gelecek olanlar için de bu ekip ve takımdan görüş alınmadan, genel merkez sıfırdan bir yönetim oluşturmalı. MYK ya son seçimlerde Mersin’i temsilen alındığı belirtilen MUT kökenli isim olan, geçmişte Büyükşehir adayı olmuş kaybetmiş Mustafa Sever ve yine geçmişte vekil olmuş sonrasında kaybetmiş YHD ye alınmış Zeynep Gül Yılmaz’a defalarca uyarı yazısı yazıp, gidin MUT ilçesi sizin doğduğunuz ilçe, oraya ağırlık verin, çok çalışın, hiç boş bırakmayın, yoksa İYİ parti alacak, gidin o adaya bari sahip çıkın diye yazdım, anlatamadın. Bundan sonra bu isimlere partide her hangi bir görev verilmemeli. Hangi kademelerde olursa olsun, (Vekil- Başkanlık- il ilçe başkanlığı gibi ) buralarda seçime girmiş ama kaybetmiş olan hiçbir isme yönetimlerde görev verilmemeli. VEFAYI hep reis mi duyacak, partinin yıllardır ekmeğini, kaymağını yiyenler, eşini, çocuklarını, akrabalarını, dostlarını, oynaşlarını iş aş sahibi eden ve devletin kurum kuruluşlarında makama getirenler VEFA duymayacak mı? Ak parti olmaz ise toplumda geçerliliği olmayan, Ak partinin itibarı ve gücü ile toplumda adam yerine konulan bazı tiplere DUR deme vakti gelmiştir ve Ak parti genel merkezi bu işe önem vermelidir. Öyle buradakilerle iş birliği içinde olan, Genel merkezden aynı isimleri buraya koordinatör yâda müfettiş diye gönderip MERSİN’in geleceğini bir daha çaldırmayın” diyerek seslendim...

Bu güne geliyorum. 31 Mart seçimlerinde seçime girmiş seçim kaybetmiş isimler şimdi diyar diyar gezip, filanı il başkanı yapalım, filanı ilçe başkanı yapalım, yolumuza aynen devam edelim modundalar.

Ak parti genel merkezindeki dostlarım bilsin ki, dün ve bugün seçim kaybetmiş hiçbir isimden il başkanı ve ilçe başkanı olmaz, olmamalı. Bu iş hatır gönül ilişkisi ile sürdürülürse, 2028 sizlere daha kötü gelir. Tabana, partililere, az sayıda kalan gerçek DAVA ADAMLARINA sorun, araştırın.

Partiyi kendilerinin yol alması, keselerini doldurmak için araç görenlere kapı açmayın, sıdkı sadakatle çalışacak olan neferleri arayın. Kesinlikle İl Başkanı ve ilçe başkanlarında yenileşim, teşkilatlarda değişim olmalı, ama eli cebine gidecek, kurduğu yönetimden aylık aidat adı altında para almayan (para alan emir alır) il, ilçe başkanları teminine gidin.

Adam eski vekil, eski belediye başkanı diye makama getirmeyin. Önünüze, geleceğe, gençliğe, yeniliklere bakın, değişime açık olun. Her şeyi ve her işi REİSTEN beklemeyin.

Mersin için mevcut, şu an yönetimde olan üstte ve altta kim var ise hepsi yenilenmeli, geçmişte seçim kaybetmiş, başarılı olamamış hiçbir isme yeni yönetimlerde yer verilmemeli.

Verilmediği gibi, uyarılarımızı dikkate alıp, çok daha iyi çalışmayan isimler ile kendi, minicik ilçesinde seçim kaybeden, Şimdi MYK da olan Mustafa Sever – MDK da olan Zeynep Gül Yılmaz’a da Mersin için geniş yetki verip Mersin’i şekillendirmeye kalkmayın,  bir kere daha Mersin’i sükûtu hayale uğratmayın.