Perihan ÇAKIROĞLU

Perihan ÇAKIROĞLU

Mail: perihancakiroglu@gmail.com

HERKESE GÖRE ANAYASA OLUR MU?

İşi bilen uzman hukukçular, Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay 3. Ceza Dairesi arasındaki hukuk krizinde objektif görüşler beyan ettiler.

İktidarın şahin kanadı ve MHP yöneticileri bu görüşlere katılmadılar.

İktidarın görmüş geçirmiş ve hukuka saygılı bireyleri, “Aman böyle bir kriz olamaz, olmamalı” çizgisinde uyarılarda bulundular..

Daha önce beğenmediği kararları için AYM’nin kapatılması gerektiğini savunan MHP Lideri Devlet Bahçeli, kriz çıktığından bu yana sessizliğini koruyordu. O bunu yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan krizi  yorumlamaya devam ediyordu.

Bahçeli, konuştu nihayet. Eski görüşünde yine.

“Anayasa Mahkemesi ya kapatılmalı ya da yeniden yapılandırılmalı” dedi.

Yani Cumhur cephesinde yeni bir şey yok.

Anladığımız şu ki, Erdoğan bazı bürokratlar tarafından hazırlandığı iddia edilen Anayasa taslağını tedavüle koymak istiyor.

Peki bu taslak nasıl hazırlandı?

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, Yetkin Report adlı haber sitesinde ayrıntılı olarak dile getirdi. Gün’ün anlattıkları şu ana kadar da yalanlanmadı.

Bir dizi çalıştaylar düzenlenmiş, sözü olan bilim insanları ve STK’ların temsilcileri katılmış ardından da bir Anayasa metni hazırlanmış.

Gün, BBC’nin kapsamlı bir haberinde de bunun yer aldığını  belirtiyor ancak taslak metnin, danışmanlar ve bazı bürokratlarca hazırlandığını özetle toplumsal uzlaşmayı yansıtmadığını vurguluyor.

Çok ayrıntılı bilgiler veren Gün, yapılan çalıştaylardan hukukçuların ve STK’ların neden haberi olmadığını da sorguluyor.

Her görüşe saygı duyarak neye üzülüyorum biliyor musunuz?

Hala 1980 darbesinden sonra hazırlanan ve 100’den fazla maddesi değiştirilmiş şu delik deşik edilen Anayasa’yı bir türlü değiştiremedik. Çünkü, korkuluyor.

“Gider eteri, gelir beteri” diye düşünülüyor ve ihtilal anayasasına razı olunuyor.

Aslına bakılırsa ülkede herkes uygulamadaki Anayasa’dan şikayet ediliyor ancak toplumsal uzlaşma ve partiler mutabakatı sağlanamadığı için yeni bir anayasa yapamıyoruz.

ANAYASA TASLAKLARI AÇIKLANMALI

Siyaset krizine dönüşen bu gidişatın değişebilmesi için en iyi yöntem, Cumhur İttifakı’nın Anayasa taslağı ve dağılmadan önce Millet İttifakı’nın üzerinde uzlaştığı muhalefetin zaten hazır olan Anayasa taslağı kamuoyuna açıklanmalı.

Değiştirilemez ilk 4 maddeleri de iyice görelim. Erdoğan ile Bahçeli ve muhalefet partileri taslak metinleri halka anlatsınlar.

Belki de bir orta yol bulunur.

CHP ve Ak Parti yöneticileri aralarında konuşsunlar. Dünyanın sonu değil ya. Madem millet iradesi hakim olsun diyorlarsa HODRİ MEYDAN..

Kavgalar hepimizi yoruyor.

Çok mu şey istiyoruz acaba?

Huzur ve sükunet istiyoruz.

Tek şartımız var; Herkese göre hukuk olmayacağı gibi herkesin kafasına göre de ANAYASA olmaz.

İhtiyaçlarımızı karşılayacak, laik ve demokrat, özgürlüklerimizi koruyacak, hak ve hukukun üstünlüğünü baştacı edecek, ülkemiz insanlarına eşitlikle yaklaşacak, kalkınma ve refahı sağlayacak bir ANAYASA’ya acil gereklilik var.

Tartışmaları ve dalaşmaları bir kenara bırakıp toplumsal mutabakat metnini ortaya koyun artık.