Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

KALAMAR OYUNU -2-

KALAMAR OYUNU -2-

BİR ÖNCEKİ YAZIMDA CEVAPLARINI BİLDİĞİM BAZI SORULAR BİRİLERİ DERS ÇIKARSIN DİYE SORDUM.

TABİİ BU SORUNUN CEVAPLARINI, ASLINDA DEVLETİN İLGİLİ KURUM-KURULUŞLARI VE İŞİN İÇİNDEKİLER DE ÇOK İYİ BİLİYORLAR...

Hastanelerin gelirlerinin ve giderlerinin dengesinin nasıl oluşturulduğu, çalışanlara daha çok para düşmesi için neler yapılacağı konularında, sorular sormuştuk. Çalışanlar bize her gün yazıyor, döner sermaye istiyorlar. Biraz ekonomi bilen ya gelir arttıracak ya gideri kısacak.  İŞTEN ARTMAZ DİŞTEN ARTAR diye bir atasözümüz var. Hepimiz böyle büyüdük, bunu bilmiyorum diyen yalan söyler. Şu şartlarda, sağlık çalışanlarının, özellikle hastanelerde Corona ile mücadele eden sağlık çalışanlarının, döner sermayesi artması için giderlerin kısılması gerekir...

Gelelim şu meşhur gider kısmımeselesine. Ya da gider kısmameselesine...

Mersin'deki en büyük merkez hastane durumunda olan Toros Devlet Hastanesi ve en popüler olan HBYS ihalesi üzerinden örneklerle tespitlerimizi paylaşacağız. Diğer kurumlar ve ihaleleri de tespitli ancak bir örnekle biz anlatalım da, sonucunun değerlendirilmesini ise ilgili ve yetkililere bırakalım.

Mersin sağlıkta önceden HBYS sistemi genel sekreterlik bünyesinde yapılan ihaleler ile yapılıyordu. Hastaneler, ilgili sözleşmede kendilerine düşen bölümlerdeki hizmetleri yürütüyor, değerlendirmelerini yapıyor, kendilerine düşen bedelleri de ödüyorlardıOralarda da dönenleri çok defa yazdım o nedenle bu defa onlara girmeyeceğim. Maksat örnek vererek anlatmak olduğu için, süreyi, ihaleleri, il sağlık müdürlüğü tarafından yapıldığı 2017 tarihinden itibaren vereceğim.

İKN/2017_254985 NUMARALI İHALE TOROS DEVLET HASTANESİ AYLIK HBS HİZMET BEDELİ: 68.500 TL

İKN/2018_557655 NUMARALI İHALE TOROS DEVLET HASTANESİ AYLIK EPB HİZMET BEDELİ: 110.000 TL

Bu ihaleler il sağlık müdürlüğü tarafından yapılıyor. Yani çıkış şartları aynı ve aradaki fiyat farkı olmakla birlikte belki kabul edilebilecek aralıkta bir artıştır... Sonra olanlar oluyor.

İl sağlık müdürlüğü tarafından çıkılan ve ihale bedeli yaklaşık 30 milyon eski parayla trilyon olan yeni ihalenin iptal edilmesi üzerine, tekrardan ihale hazırlıkları başlıyor.

Bu hazırlıklar ve ihale sürecindeki zaman ve diğer koşullardaki aksama nedeniyle, ALELACELE kendine bağlı sağlık kuruluşlarına HBYS hizmet alım yetki devri yapılıyor. Yani sağlık müdürlüğü HBYS hizmetini hastanelere kendiniz alın diyor. Bunun üzerine her kurum, her hastane kendi ihalesini 3'er aylık periyotlarla yapıyor.

Toros Devlet Hastanesinin 21 B pazarlık usulü ile yaptığı ihale fiyatlarına bir göz atalım.

04.05.2021 TARİHİNDE, İKN: 2021_ 197753 NUMARALI İHALE, TOROS DEVLET HASTANESİ AYLIK EBYS HİZMET BEDELİ 175.158 TL

17.06.2021 TARİHİNDE,  İKN: 2021_337953 NUMARALI İHALE, TOROS DEVLET HASTANESİ AYLIK HBS HİZMET BEDELİ 194.782 TL

Toros Devlet Hastanesi'nin aylık giderlerine iyice bir bakın..  Yani, firma içerideki aynı malzemeler ile zaten yürütüyor olduğu işi, il sağlık müdürlüğü yapınca kaç TL'ye yaptığı ihale işini, Toros Devlet Hastanesi yapınca, yani Toros devlet hastanesi idarecileri tarafından yapılınca, kaç TL yaptığına ALLAH RIZASI İÇİN bakın. Bir anda, zaten yürütülmekte olan işe, firma veya idare yaklaşık maliyeti kim belirledi ise, artık birden ayda 84.782 TL artış olmuş...

Firma yıllardır iş yapıyor, devlet kendi menfaatlerini korumak amacıyla bir ihaleye çıkıyor, yaşanan aksilikler hizmetin yürümesine engel olmasın diye işi kolaylaştırıyor ama firmanın bu durumdan nasıl faydalanmaya çalıştığını, devletine karşı hiçbir vefa duymadığını, ülkemizin zorda olduğu bu günlerde bile fahiş fiyat artışı ile durumdan nemalanmaya çalıştığı açıkça görülüyor. İdare açısından olaya bakıldığında, eski fiyatları bilmiyorlar mı?  Firmanın il sağlık müdürlüğüne, ne teklif ettiğini bilmiyorlar mı, bu kadar fiyat farkını ödemeye nasıl yürekleri el veriyor, nasıl vicdanları el veriyor, yetim hakkı, kul hakkı, tüyü bitmemiş bebelerin hakkını hiç düşünmüyorlar mı?

Sağlık müdürlüğüne gelince; yaptığınız ihale belli, yıllardır bu işin değişik firmalar adı altında ama aynı kişi tarafından kaç liraya yapıldığı belli.

İdari Mali işlerin sorumluları, hastane müdürleri, sormazlar mı, siz bu işi kaça yapıyorsunuz?

Bakın aynı firma bize bu fiyata teklif verdi geçmişte bu fiyatlara hizmet verdi diye sormazlar mı?

Hastane müdürleri birbirleri ile sağlık müdürlüğü idari mali işler ile istişare yapmaz mı?

İl sağlık müdürlüğü devletin menfaatlerini korumak için çırpınıyor, donanım, yazılım ayrı ayrı ihale hazırlayarak kamu menfaatini korumaya çabalıyor....

Bazı dürüst bürokratlar makamlarından olmayı göze alarak rakamları azaltmış iken bu durum nedir?

Hastane başhekimlikleri, ayrı bir Cumhuriyetmiş gibi, müdürlüğün çabalarını yok sayarak, büyük bir cesaret ve güç ile mevcut firmayı koruyup kollamaya devam edebiliyorlar....  Bu cesaret kimden alınıyor?  Bu hastane ve bu ihaleden sadece küçük bir örnek...

Diğer hastaneler,  sizde neler yaptığınızı çok iyi biliyorsunuz...

İl sağlık müdürlüğü yetkilileri size sesleniyorum,  sizde neler olduğunu ya bilmiyor, yada bilmezden geliyorsunuz....

Bilmiyorsanız, aha da şimdi buradaki yazımızdan öğrendiniz.

Bakalım bundan sonra neler olacak, kim hangi yetkisine nasıl kullanacak?

GELEYİM, BEN BURADA YAZIP ELEŞTİRİYORUM DİYE, BENİM AKLIMI, YETENEKLERİMİ, BU HUSUSLARDAKİ BİLGİMİ TEST ETMEYE KALKANLAR VAR.

Hastaneye amir olunca yada sağlıkta bir makama gelince KERAMETİ KENDİNDEN MENKUL BAZI AĞIZLAR, akıl veriyorlar. Aklınızı kendinize saklayın.

657 sayılı kanunu, 4784- 4785 sayılı kanunları, Döner sermaye mevzuatını, Sağlık mevzuatını, Kılık kıyafet yönetmeliğini, 4483 sayılı Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu, TCK’yı, CMUK ve yürürlükteki çok sayıdaki mevzuata hâkim olmayanlar, abuk subuk iş yapıyorlar. Bunu da maharet sanıyorlar.

Beyler, Bayanlar, bir hastanenin başarısını ölçen uluslar arası bir takım ölçütler kriterler vardır. 

Mesela bir hastanın hastanede ortalama kalış süresi.

Yani teşhis ve tanı yöntemlerini iyi hekim becerileri ile yöneterek hasta insanı en kısa sürede tedavi etmesidir.

Mesela hastane enfeksiyon oranının düşük olması WHO örgütü kriterlerine göre.

Mesela Borç ödeme süresinin 60 günü geçmemesi gibi.

Mesela hastane sabit giderlerinin aylık gelirin % 10 unu geçmemesi gibi.

Mesela personel giderlerinin (Maaş+döner sermaye ek pirimi+nöbet ücretleri gibi) Gelirin % 30’unu geçmemesi gibi..

Mesela Yatırım rasyosunun 1.7 üzerinde olması gibi (gelir artırıcı yatırım yapmayan yeni tıbbi cihaz ve sistem almayan hastaneler ileriki yıllarda finansal sorunlar yaşarlar)

Mesela bağımsız bir kuruluş tarafından yapılmış, Hasta ve Çalışan anket sonuçlarının, memnuniyet oranının % 70 üzerinde olması gibi.

Mesela radyolojik tetkiklerde tomografi ve MR randevularında bekleme süresi 1 haftayı geçmemesi gibi.

Bu kriterleri sağlayan Hastaneler iyi hastane ve bu hastaneleri yöneten yöneticilerde liyakatli ve donanımlı yöneticilerdir.

Gerisi BAĞLAR GAZELİDİR.

Bulunduğu makamın hakkını veremeyenler, hak etmediği makama oturtulanların giydiği gömlek bol gelecektir, gelmiştir de.

ALLAH, DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN.

Baki Selam ve Dua ile.

www.haberanaliz.net

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ ADRES: batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com

Yorum Yazın