Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Mersin KHB çatısındaki çalışmalar…

Değerli Kamuoyu, biz ne yazsak yazalım, birtakım ehliyet ve liyakat sahibi olmayan tipler etraflarına çizdikleri bir çember içinde günlerini geçirip duruyorlar. Bir önceki yazımda bahsettiğim hususlarda bazı hastanelerimizin değerli yöneticileri kayıtsız kalmadılar. Bazıları ise tınlamadılar. Bende 11 Mart 2014 14:01 de ilgili yazının altına şöyle bir yorum koydum. Şimdi onu buraya alıyorum: “Değerli Kamuoyu,  Yukarıdaki yazımızda Mersin’deki hastanelerde bazı yanlışlıkları, eksiklikleri dile getirmiştik. Bu gün şu saat itibari ile yaptığım incelemelerde yazımın içinde geçen uyarılara dikkat edip, düzeltenler ve hiç o yerli olmayanlar olduğunu gördüm. Yazının içinde bahsettiğim hususlarda bakın neler gerçekleşmiş. MDH de Web sitesinde kurum içi telefon rehberi halen konmadı, aylık yemek listesi herkese açık şekilde konmadı. Toros Devlet Hastanesi, TC ibaresini hem ambleme hem başlığa koydu. Web sitesinde şu an bir eksiklik yok.  Mersin ADSM sitesinde ödeme tablosu yok, telefon rehberi yok, baştan savma eski haber ve içeriklerin yer aldığı bir site. Erdemli Devlet Hastanesi Kurum ödeme planını, borç listesini koydu. Halen kurum içi telefon rehberi yayında değil.Silifke devlet hastanesi, kurum ödeme planı olarak borç tablosunu koymuş.Anamur Devlet Hastanesi, kurum içi telefon rehberi yok. Gülnar devlethastanesi, Kurum borç ödeme listesi yok, konmamış. Kurum içi telefon rehberi yok.  Mut Devlet hastanesi Kurum borç ödeme listesi yok. Bozyazı Devlethastanesi, dâhili telefon rehberi halen yok. Yemek listesi konmuş. Halen sağlık bakanlığı loğosu yerine Bozyazı ilçesi loğosu duruyor. Aydıncık Devlethastanesi TC ibaresini koymuş. Kurum borç ödeme tablosu konmuş. Kurum içi dâhili telefon rehberi konmuş.  İnsanca, kamu yararına yaptığımız uyarımızı dikkate alıp, düzeltenler den Allah razı olsun, yapmayanların ve yapmamak için direnenlerin durumunu da takdirlerinize sunmaktan başkaca yapacağımız bir şey yok. Saygılar. / NOT. Biz hastaneye gelince kafamıza odun vuracaklarmış, döveceklermiş. Her Cuma- Cumartesi- Pazar günü Mersin’deyim ve tüm gün hastaneleri geziyorum. Buyurun gelin.

MERSİN VALİSİ EL ATTI

Tabiatıyla 4 Mart 2014 günlü yazımda çok ciddi hususları aktardım. Keminin işine geldi, kiminin gelmedi.  Fakat MERSİN TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ yetkilileri bu yazımdan sonra Sn. Mersin Valisinin emri ile harekete geçtiler.  Gittiler gezdiler ve denetimler yaptılar. Sn. Mersin Valisi’ne ve Tarım İl müdürüne bu konu için ayrıca teşekkür ederiz. Çünkü burada halkın sağlığı ve sağlıklı yaşamı önemli… Gıda güvenliği önemli…  Bakın Tarım il müdürlüğü yazdığımız yazının kendilerini ilgilendiren bölümleri ile ilgili bir resmi cevap gönderdi.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN KAMU ADINA TALEBİMİZDİR.

Mersin ilindeki tüm yataklı tedavi kurumları olan  (MERSİN DEVLETHASTANESİ- MERSİN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ- MERSİNTOROS DEVLET HASTANESİ -TARSUS DEVLET HASTANESİ-  ERDEMLİ DEVLET HASTANESİ - SİLİFKE DEVLET HASTANESİ - AYDINCIK DEVLETHASTANESİ - GÜLNAR DEVLET HASTANESİ - MUT DEVLET HASTANESİ -BOZYAZI DEVLET HASTANESİ - ANAMUR DEVLET HASTANESİ)’NDE yemek hizmeti, satın alma suretiyle ihale yolu ile özel firmalardan satın alınıyor. En son yapılan ihalenin KİK numarasını veriyorum. 2013/103267 nolu ihale.

Buradaki ihale dokümanlarında görüleceği üzere tüm hastanelerin kendi mutfakları var. İhalenin teknik şartnamesinde içerikte görecek ve okuyacaksınız. Bu mutfaklar özel şirketlere verilmiş onlar kullanıyor. Ama orada yemek üretiliyor. Orada gıda üretiliyor. Ve orada üretim var ise sizin bunu yasal çerçevede takip etmeniz, denetlemeniz gerekir.  5996 ve 5179 sayılı kanunlar ve ilgili mevzuat çerçevesinde bu işi sık sık ansızın kontrol etmeniz gerekir. Üretime katılan işçinin kılığı kıyafeti, portör muayeneleri, ayağında galoşu, başında bonesi, elinde eldiven ve yüzünde maskesi var mı yok mu kontrol lazım. Yine Üretim yapılan mutfaklarda hijyenik koşullar sağlanmış mı? Teknik şartnamede yazılı olan kadro (çalışan işçiler) nun  soyunma ve giyinme odaları hijyen mi? Duş ve banyo yerleri hijyen mi? Tuvaletler hijyen mi? Kullanılan etler ve ve tüm gıda malzemeleri gıda kodeksine uygun mu değil mi, Bunları kontrol etmeniz kamu yararınadır. Bunların sık sık farklı zamanlarda ansızın buralarda yapılmasını talep ediyoruz.

BAKAN GELDİ ŞEHİR HASTANESİ TEMELİ ATTI

Mersin için gerçekten çok önemli bir hizmet olan ŞEHİR HASTANESİ projesi için emeği geçen herkesi kutlarım. Allah razı olsun. Ancak, bu işte emeği geçen çok sayıda insan varken o temel atma töreninde o insanlar bir tek kelime ile bile anılmadılar, ayıp edildi. En başta Oranın arsasını beş kuruş almadan 500 dönüme yakın yeri bağışlayan ve veren TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI Hamit Tuna’yı onurlandırmak, şereflendirmek gerekirdi.  Arsayı vermese bir şey yapamazdınız. Arsayı veren adamı onore edeceğiniz yerde dışlıyorsunuz ve birde tören alanında siyasi konuşma yaparak sağa sola çatıyorsunuz. Orada olaylar tırmanır ve büyürdü yine olgunluk gösteren Hamit Tuna oldu ve sakinleştirdi. Ama kırıldı, incindi ve orayı terk etti. Burada değerli Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun çok dikkatli araştırma yaptırması, inceletmesi gerek. Öyle hiçbir şey kâğıt üzerinde kendilerine aktarıldığı gibi değil. Her şey iyi, her şey çok güzel değil… Bakan burası ile çok titiz ilgilenmez ise, Mersin daha da berbat hale gelir. Yaptıkları o güzel hizmetlerden halk istifade edemez.

Sağlık Bakanı çok kısa süre içinde, ACİL olarak şu işi de düzeltmeli. Çift başlı bir kurum haline geldi. Halk sağlık il müdürü ve ilçe müdürleri, Sağlık il müdürü ve ilçe müdürleri… Onlara nevi miktarda yardımcı kadroları… Yazık. Ülkemizde Sağlık Bakanı bir kişi… Bir kuruluş. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ deyiniz tek çatıda toplayıp, halk sağlığı şubesi, yataklı tedavi kurumları şubesi, özel sağlık hizmetleri şubesi gibi birimlerine ve ihtisaslarına göre bunları birleştirip bir çatıda toplayınız. Halen kavram kargaşası var. Halen yetki karmaşası var. Düzen bozuk. Kimsenin kimseden haberi yok. Bolca müdür, müdür yardımcısı, ilçe müdürü ve ilçe müdür yardımcısı var. Gereksiz. İsraf. Lütfen bu durumu bir an evvel düzeltiniz.

BİR MAİL ALDIM

13 Mart 2014 günü gece saat 00.05 de bir mail aldım. Mailin içeriğinde bir haberin link var. 2009 tarihli bir haber.  Ben haberin içeriğini link olarak aynen veriyorum. Tıklayın okuyun. Önemli çünkü.

http://www.zaman.com.tr/sehir_tarsusta-usulsuzluk-iddialari-devlet-hastanesinde-deprem-meydana-getirdi_925172.html    

Ama gönderilen maili şimdi buraya bazı isimleri kapatarak veriyorum. Çünkü yalan doğru bilemem. Devletimi uyarmak ve kamunun bir zararı olmasın diye o maili burada yayınlıyorum:  “…. S.A  Sayın Gazeteci, Sayende bir şeyleri tartışır olduk. Allah sizden razı olsun… Tarsus Ağız diş hastanesine zatın biri atanmış. Belki müdür belki de müdür yardımcısı... Belki de bilgi işlemden sorumlu memur.  Bu kişinin Adı  G.Ç…  http://www.zaman.com.tr/sehir_tarsusta-usulsuzluk-iddialari-devlet-hastanesinde-deprem-meydana-getirdi_925172.html   linkte yer alan haberde yazıldığı gibi Tarsus 70. yıl hastanesinde bilgi işlemden sorumlu iken yaptığı ihalelerden dolayı sürgün giden bir kişidir. Hakkında Bakanlıkça idari işlem yapılmış biridir. Bakın yukarıda linkini verdiğim haberde, Bakanlık müfettişlerinin raporundan alıntı ile ne diyor  ''Bir daha nakdi ve ayni konuda görevlendirilmemek ve yönetici olarak çalışmamak üzere idari vasıfları  alınarak' memur olarak gönderildi”  Şimdi bu kişi, müteahhit firma olan ….… ile arası iyi olduğundan Mersine kadar geldi. Şimdi diş hastanesine veriyorlar. Acaba neden? Lütfen araştırırsanız sevinirim. Mersin'im kimlere kalmış. Genel sekreterin arkasında il başkanı. Genel sekreter ise bir başkasının arkasında. vs. Böyle bir yönetim ve idare tarzı olur mu? Mersin HBYS fiyatlarını araştırınız. Hasta sayıları, geliri vs. HBYS ye ödenen paraları araştırdığınızda göreceksiniz. Lütfen bunları bir araştırınız. Doğruluğunuzdan şüphem yok Allah yar ve yardımcınız olsun” diyor.

O, öyle olmuş, bu, böyle olmuşu bırakalım. Burada dikkat edilmesi gereken husus, adı geçenin müfettiş raporunda ''Bir daha nakdi ve ayni konuda görevlendirilmemek ve yönetici olarak çalışmamak üzere idari vasıfları alınarak' memur olarak gönderildi” cümlesinin doğruluğuna bakın. O raporu bulun okuyun. Öyle ise ve idari davayı kazanmamış ise, bu kişinin bir göreve getirilmesi doğru değil. İkincisi HBYS ihalesi ve alımları ile ilgili çok ciddi ve titiz çalışmak lazım. Herkesin bu işi takip etmesi lazım... Orada kamunun parası harcanıyor. Tüyü bitmedik yetimlerin hakkı var. İsrafa kaçılmamalı. Dikkatli harcanmalı.

MDH’DE TAŞERON İŞÇİLERİN MAAŞLARI YİNE ÖDENMEDİ       

İhaleler suretiyle iş hizmet alımı şeklinde yapıyorlar. Bunların idari ve teknik şartnameleri ortada… İşçilerin parasının şu ana kadar çoktan ödenmesi gerekirdi. Halen yatmamış. Bugün ayın 13’ü…. Bu insanların geçimi, çoluk çocuğunun durumu, 657’li olup birada idareci durumunda olanların pek umurunda değil. Anlaşılan firmaların sahipleri ile çok iyiler. İşçilerin hakkı kul hakkı olmuyor onlar için (!) Bana gelen telefonlardan aldığım bilgi ş: BİLGİ İŞLEM- TEMİZLİK- DANIŞMA ELEMANLARI ve diğerleri halen maaşlarını alamamışlar. Burada bu işle ilgili müdür, müdür yardımcısı ve diğerlerinin görevi ne acaba? Bu insanlar neden mağdur ediliyorlar?..