Perihan ÇAKIROĞLU

Perihan ÇAKIROĞLU

Mail: perihancakiroglu@gmail.com

MİLYONLARCA GENCE NEDEN DİPLOMA VERİLİYOR?

Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlarken, gençlerin en büyük sorunlarına bakınca İŞSİZLİK, ilk sırayı alıyor.

Elinde üniversite diploması kapı kapı dolaşan ama iş bulamayan milyonlarca insan var.

Gelgelelim iş dünyası da aradığı nitelikte eleman bulamadıklarından sürekli yakınıyorlar. Üniversiteyi bitiren gençleri, alıp eğiterek firmasına kazandıran çok az işveren mevcut. Hazır eleman istiyorlar, hiç emek vermeden hazır çalışan olmaz ki..

Çoğumuz hangi meslek olursa olsun işyerinde deneyimli insanlar tarafından tecrübe kazandırılmadan işimizde yükselemedik.

O nedenle iş dünyasına aralarında yetenekli gençlerin de olduğu diplomalı gençlere sahip çıkmaları çağrısında bulunuyorum.

Belki de en işsiz kesim eğitim fakültelerini bitirip öğretmen olamayan gençler..

CHP Genel Başkanı Özgür Özel boşuna “Eğitim Mitingi” yapmadı..

Saraçhane’de yapılan miting, ülke sorunlarını ortaya koyması ve farkındalığı artırması açısından çok önemliydi.

Özel’in,  “Öğretmen yapmayacaksanız 1 milyon gence neden DİPLOMA verdiniz?” sorusu ise çok anlamlıydı.

Sadece eğitim fakültelerinden mezun olanlar için değil, çok sayıda bölümden mezun olanlar için de geçerli bu soru.

Hem kamu hem de özel sektör kuruluşları da bu soruyu düşünmeli.

Herkes yazılımcı olmak için okumuyor. Sosyoloji okuyanlar, psikoloji, tarih, matematik vs,vs,, okuyanlar da iş bulamıyor.

Öyleyse neden planlama yapılmıyor. Ülkeye hangi alanlarda yeni insan lazım? Neden araştırılmıyor her yıl.

Ona göre meslek liseleri de planlanmalı.

Özel, meseleyi çok açık ortaya koyuyor;

“Seçim meydanlarının ardından yapılan 31 Mart seçimlerinin üzerinden tam 48 gün geçti. O gün demiştik. Gerekirse masada müzakere ederek, hakkınızı arayarak, derdinizi anlatarak, dinlerlerse ne ala? Dinlemezlerse sizlerle bir meydanlara çıkarak, sokaklara dökülerek sizin hakkınızı arayacağız. İşte gün o gündür. Söyledik dinlemediler. İstedik, istediniz yapmadılar. Verilen sözleri tutmadılar. Bundan sonra sokaklar, meydanlar bizimdir. Buradan partimizin üçüncü genel başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı Karaoğlan Ecevit’e rahmetler dileyerek onu anmak isterim. 2002 yılıydı. Bülent Ecevit koalisyon hükümetinin Başbakanıydı. O gün kendisini meydan meydan gezip eleştiren birisi o günden beri neredeyse iktidardadır. Yürütmenin başındadır. O gün Ecevit’e madem atamayacaktın, bu 68 bin günahsızı niye okuttun, niye diploma verdin diye eleştiren Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun, niye umut verdin, niye diploma verdin? Halen daha niye onlara sırtını dönüyorsun? Seçim yaklaşırken 2022 yılı KPSS’sine ek atama sözü verenler bu sözünü unuttular. Bugün Türkiye’de 91 bin norm kadro açığı var. Biraz önce Şanlıurfa milletvekilimiz diyor ki bizim orada okul var. Öğrenci var. Sıra var. Tahta var. Tebeşir var ama bir tek öğretmen yok. Öğretmen var. 1 milyon tane var ama onları atayan yok. Bir ülkede okuyacak öğrenci, öğretmene hasretken, ateş gibi 1 milyon öğretmen oracıkta duruyorken nasıl atamazsınız? Nasıl öğretmeni öğrencisinden, öğrenciyi hak ettiği eğitimden mahrum bırakırsınız?”

Özel soruyor biz de soruyoruz; Eğitimde müfredat konusunu yaz - boz haline getirirken bunu neye göre yapıyorsunuz?

Meslek planlaması olmadan MÜFREDAT nasıl değişir?

Modası geçmiş yöntemlerle müfredat yapılmaz.

Şimdi, bu konuya virgül koyup geçen haftalarda farklı toplantılar düzenleyen ve GENÇLERE de hitap eden bazı haberlere yer vermek istiyorum ufuk açıcı olması için..

VERİYLE GELECEK VE GENÇLERE İŞ

19 Mayıs Gençlik Bayramı’nda gençlere istihdam sağlamaya yönelik küçük bir tarama yaptım. Örnek bir proje buldum,

Çatısı altında 31 federasyon ve ulusal-uluslararası 365 üye dernek üzerinden 60 bini aşkın şirket yer alan üye tabanı ile toplam (enerji dışı) dış ticaretin yüzde 83'ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55'ini sağlayan Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), ilginç bir projeye imza atmış.

“Veriyle Gelecek Projesi” kapsamında ne istihdamda ne de eğitimde olan 80 genç, veri bilimi alanında uzmanlaştırılmak için eğitimlere alınmış. Başkan Süleyman Sönmez, “19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılını kutladığımız bu önemli yılda da Türkiye'deki gençlerin istihdam olanaklarını artırmak ve eğitimlerini güçlendirmek üzere hayata geçirdiğimiz projeye hız kesmeden devam edeceğiz” diyor. Proje ortakları arasında birçok kurum da var. Aile, Çalşma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığı'nın sözleşme yöneticisi, İŞKUR da operasyon faydalanıcısı..
Toplamda 742 başvuru arasından uygun görülen 80 aday, dört grup halinde 120 saat süren yüz yüze veri bilimi eğitim programına katıldı. MEB/Üniversite onaylı sertifikaların sahibi olacak katılımcıların arasından başarılı olan 20 kişinin işbaşı eğitimlerine başlaması planlanıyor. Tüm katılımcılar İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları tarafından desteklenecek ve kariyer koçları tarafından Kişisel Aksiyon Planları (IAP) hazırlanacak. Gençler ayrıca IAP'lerine göre iş görüşmelerine, iş kulüplerine, seminerlere, istihdam fuarlarına ve kariyer günlerine katılacak.
Dijital kariyer fuarında startup kurucuları ve üst düzey yöneticilerle buluşan adaylar, önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek webinarlara katılarak iş liderleriyle etkileşime girecekler.

Başkan Sönmez, “Hayalimizdeki Türkiye'nin teminatı olarak gördüğümüz gençlere yönelik hayata geçirdiğimiz projenin geldiği noktayı görmekten mutluluk duyuyoruz. Hibe programını, Cumhuriyetin 100'üncü yılında ‘ne istihdamda ne eğitimde' olan 100 gencin kapsamlı ve bütüncül işgücü piyasası tedbirleri yoluyla istihdam edilebilirliğini artırmak ve işgücü piyasasına katılımlarını desteklemek hedefiyle başlatmıştık. Şimdiden 80 gencin hayatına dokunduk. Bundan sonraki süreçte de öncelikli çalışma alanlarımızın başında eğitim gelecek. Çünkü biliyoruz ki dünyada şekillenmekte olan yeni ekonomik mimariye entegre olmamızın ön koşulu gençlere fırsat eşitliğini sağlamaktan geçiyor. Bu fırsat eşitliği de gençlere yeni çağın becerilerini kazandıracak iyi bir eğitimle mümkün. Projemiz kapsamında verilen veri bilimi eğitimiyle gençleriize iş dünyasına ve topluma değer katarak, stratejik kararlara yön verebilmeleri için veri analizi öğretiliyor” dedi.
Keşke bu tür projeler ev gençlerini evden çıkarabilse.

Gençlere daha çok dokunmalı..

Aslında iş arayan gençlere her birimiz destek olmalıyız..