GENÇLİK SPOR NEDEN “ANLAMAZDAN” GELİYOR?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GENÇLİK SPOR NEDEN “ANLAMAZDAN” GELİYOR?
22 Ağustos 2023 günü buradan “MESELE YEMEK İHALESİ DEĞİL, VERİLEN YEMEK VE MALİYETİ” başlığı ile bir haber yayınladık. Mersin Gençlik Spor bu haberimizi KAMU ÇIKARI için iyi araştırıp, incelemesi gerekirken, anlamazdan gelirken, bu işleri yapan değişik firmalardan farklı sesler geldi.

Önceki haberimizin linki:

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-genclik-sporda-sessizlik-hakim-19275

BUGÜN ELE ALACAĞIMIZ KONUYLA İLGİLİ OLARAK İSE ÖNCEKİ HABERİMİZİN LİNKİ:

https://www.haberanaliz.net/haber/mesele-yemek-ihalesi-degil-verilen-yemek-ve-maliyeti-19244

Öncelikle Valilik ve ilgili Birimler şunu bilmeli ki, biz DEVLETİN DÜŞMANI DEĞİL, DOSTUYUZ. Allah Devlete ve millete hiçbir zaman zeval vermesin. Meselemiz TÜYÜ BİTMEDİK YETİMLERİN- ŞEHİTLERİN HAKKININ OLDUĞU BEYTÜL MAL DEDİĞİMİZ DEVLET KESESİNDEN YAPILAN HARCAMALARA DİKKAT EDİLMESİ. Yapılan alımlarda ve kontrollerde çok dikkatli olunması.

Verdiğimiz linklerdeki haberleri okumadan direk yeni haberimizi okuyunca, olayları anlamakta güçlük çekiyorsunuz. Oysa FİKRİ TAKİP denen bir gerçek var. Öncesini bilmeyen sonrasını anlamakta zorluk çeker. Lütfen ne demek istediğimizi doğru anlamaya çalışın.

YEMEK İHALESİ, YEMEK ALIMI İŞİ, çok dikkat isteyen, çok büyük hassasiyet gerektiren iştir. GIDA olayı öyle hafife alınamaz. Tarım Bakanlığının gıda kodeksi ortada. Ayrıca, GSB büyük bir kuruluş. Yenilendi. Eski hali yok. Kredi yurtlar kurumunun yurtları dâhil tüm kamplarda ve kendi müdürlüğünde yemek hizmeti işi var. O kurumda değişik branşlardan onlarca mühendis var da, DİYET UZMANI - GIDA MÜHENDİSİ kadrosunda neden yok? Çok önemli. Devletin kurumunda kendisinin kadrosunda bu kişilerin olması lazım... Şartnamelere şirketin diyet uzmanı ve gıda mühendisi çalıştırması şartının konması yasa gereğidir, koyarsınız. Ama o şirketi temsil ettiği için şirketin yararına çalışacaktır. Aleyhine çalışması hayatın olağan akışına aykırı olur... Sizin kendi GIDA mühendisiniz ve DİYET uzmanınız olması şart ve elzemdir. Ayrıca Sizde yok ise, DEVLET büyük bir kurumdur. HASTANELER başta olmak üzere TARIM müdürlüğünde bu kişiler var. Geçici görevle çağırırsınız, gelir görev yaparlar. Ama en doğrusu sizde kadroda olmaları... Çünkü o şartnamenin DİYET UZMANI- GIDA MÜHENDİSİ tarafından hazırlanması gerekir. Ayrıca sizin sürekli yurtlarda ve kamplarda DİYET UZMANI ve GIDA MÜHENDİSİNE ihtiyacınız var. Bu iş süreklilik arz eden iş çünkü... Bakın deprem oluyor afetzedeler geliyor kamplarda barınıyor, onlara yemek hizmeti alıyorsunuz...

İdare PAZARLIKLI ALIMDA şartnameleri ekapa koymuyor. Açık ihalelerde koyuyor. Oysa Pazarlı alımlarda da şartnamelerin konması kamu yararıdır. Şimdi https://www.haberanaliz.net/haber/mesele-yemek-ihalesi-degil-verilen-yemek-ve-maliyeti-19244

Bu içerikte yayınladığımız bazı hususları açalım size...

2022/182856 sayılı Hizmet – Açık ihale ile alınan “6 Nisan -26 Nisan, 4 Mayıs- 30 Kasım,2 Temmuz -30 Kasım 2022 Tarihleri Arasında 3 kısım halinde yapılacak olan Gençlik Kampı Organizasyonu Hizmet Alım İşi” nin ihale dosyasını ele alıyorum. Dosyayı dikkatli inceliyorum. ŞAŞMAMAK ELDE DEĞİL...

24 sayfalık yemek hizmeti alımı teknik şartnamesi hazırlanmış. Bilgisayar ortamında yazıldığı belli... Kimin, nerede, nasıl, hangi bilgi ile hazırladığı belli değil. Altına bir kaşe basılıp imzalanarak, imzalayan kişi sorumluluğu almış. Burada ilgili şartnamenin 4 sayfasını yayınlıyorum.

Aynı ihale dosyasını inceliyorum. İçinde ARAÇ TEKNİK şartnamesi var, 1 sayfa, o da aynı şekilde hazırlanmış ve kaşe basılarak imzalanmış. Devam ediyorum, Ayrı ayrı içerikli HASTA NAKİL ARACI teknik şartnamesi, PERSONEL TEKNİK şartnamesi, SEYEHAT VE SAĞLIK sigortası teknik şartnamesi, YAT GEZİSİ teknik şartnamesi var, hepsi aynı şekilde hazırlanmış ve imzalanmış. İmzalayan ve sorumluluğu üzerine alan kişi hep aynı kişi... Evrakta ismi yazılı...

4734 sayılı kanun ile 4735 sayılı kanun açık ve bağlayıcı maddeleri olan kanunlardır. İhalelerde nelere dikkat edilmesi gerekir burada amir hükümlü maddeler vardır. Ayrıca, “GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI TARAFINDAN 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNUN 3 ÜNCÜ MADDESİNİN (f) BENDİ KAPSAMINDA YAPILACAK İHALELERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR” 11.4.2022 günlü 31096 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.İlgili bölüm aşağıda yayında:

Öte yandan, TEKNİK ŞARTNAMELER hazırlanırken belirli prensipler söz konusudur. İŞİN EHLİ VE UZMANI tarafından hazırlanması gerekir. Bir kişi devletin memuru amiri olabilir. Ama her işten anlaması mümkün değildir. Öyle olmuş olsa, değişik kadrolar ihdas edilmez, her işi herkes yapar. Burada tüm teknik şartnameleri aynı kişinin hazırlaması ne anlama geliyor?

Bu ihalede ayrı ayrı hazırlanan ve dosyaya konan; 1- ARAÇ TEKNİK, 2- HASTA NAKİL ARACI, 3- PERSONEL TEKNİK, 4- SEYEHAT VE SAĞLIK SİĞORTASI, 5- YAT GEZİSİ TEKNİK 6- YEMEK TEKNİK şartnamesi var ve hepsinin aynı kişi hazırlamış ve imzalamış görünüyor. Bir kişinin tüm bu işlerin tekniğinden, içeriğinden, evsafından anlaması mümkün mü? Nasıl olur? Hepsi ayrı uzmanlık ve eğitim isteyen konular.

Bugün yemek işini genel ele alıyorum. Gerek AÇIK ihalede, gerek pazarlıklı ve doğrudan temin ile yemek hizmeti alırken kesinlikle teknik şartnameyi idare, resmi sıfatı olan DİYET UZMANI- GIDA MÜHENDİSİ tarafından hazırlamalı.

Örnek şartname isterseniz HASTANELER- ÜNİVERSİTEDE yıllarca verilen hizmetlerin teknik şartnameleri var, sizlere sunarız.

Sizin dosyaya koyduğunuz şartname o şartnameleri incelediğiniz vakit ne denli eksik ve hatalı olduğunu, istismara açık olduğunu, kişilerin insafına kaldığını anlarsınız. Size aşağıda Hastanede verilen bir yemek için alınan hizmet alımı ihalesindeki teknik şartnameden bazı sayfalar veriyorum. Altta. Dikkatli inceleyin...

 

Üstü açık ifade ile DOYURUCU OLACAK demeyle YEMEK doyurucu olmaz. İçine ne girecek, nasıl girecek, kaç gram girecek yukarıdaki örnek şartnamedeki gibi reçetesi olacak ki, malzemeden çalınmasın. Sizin kontrol ve muayene edenleriniz arasında da işin ehli ve uzmanı yok. Yemekler pişerken, dağıtımı yapılırken içine malzeme katılırken gramajı evsafı dikkatlice kontrol eden gıda mühendisiniz yâda diyet uzmanınız yok. Şirkette çalışanın size ne faydası olacak? Olsa bile onu denetleyecek kontrol edecek olanda sizdeki aynı branştaki kişilerdir. Sizde o kişiler yok. İşten anlayan uzman kişi olmaz ise neyi nasıl alıyorsunuz nasıl bileceksiniz. Bu para ve kaynaklar DEVLETİN kaynakları.

İHALEDE sunduğunuz teknik şartnamenin 4. Sayfasında KAHVALTILIK başlığı ile yayınladığınız yeri dikkatle okuyun. 1 adet piknik tereyağı – 1 adet piknik reçel – 1 adet piknik bal – 1 adet piknik pekmez – 1 adet az yağlı piknik süt diyorsunuz... Peki kaç gram? Bir önceki yayında uyardım sizleri. Niye bozuluyorsunuz? Bunların gramajları var. Gramajı yazacaksın ve alırken da o gramaj mı bakacaksın.

Yine çorbalar 160-170 gram pişmiş – baklağiller 250 gram pişmiş – pilav makarnalar 200 gram pişmiş- börekler 150 gram pişmiş – denerek şartnameye koymuşsunuz. İyi de içine ne, nasıl, hangi gramajda, hangi evsaf da girecek belli değil. Etlerin KARKAS bütün halde gelip orada parçalanması gerekir. Teknik şartnamede bunlar yazıyor mu?

MERSİN GENÇLİK SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ AYNI TAS AYNI HAMAM

YEMEĞİN ADETİ- MİKTARI- ÖĞÜN ÖĞÜN BELLİ Mİ? DEĞİL!!!

Yemek kaç öğün, SABAH- ÖĞLE- AKŞAM bunlar belli olacak, verilecek yemeğin çeşidi belli olacak, bunların kaçar gram olacağı, evsafı, adedi, sayısı belli olacakNormal Yemek: ..... Öğün, Normal Kahvaltı: .... Öğün, Ara Öğün: ....  Öğün, varsa Bebek Menüsü: .... Öğün, Rejim (diyet) : ....  Öğün,  gibi. Noktalı yerlere hizmetten faydalanacak olanların toplam sayısını yazacaksınız. Yazacaksınız ki, maliyet hesabı doğru çıksın, ayrıca bunlar dağıtılırken de tutanak tutup rasyonları tespit edeceksiniz ki, ödeme yaparken ne kadar yemek verdi ise o kadar para alacak. 

Ondan sonra ne diye yazıyor diyerek uyarı ve iyi niyetli ikazlarımızı kötüye yorumluyorsunuz. Yazık günah.

 

                                                                           

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir.

Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ e- posta ADRES:

batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com

NOT: YAZILI İZİN ALMADAN, SİTEMİZDE YER ALAN HİÇ BİR HABER VE İÇERİK KULLANILAMAZ. KULLANANLAR HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILIR.


TOROSLAR BELEDİYESİNDE 12,5 MİLYONLUK PAZARLIKLI İŞİDE ALHAN’IN ALDIĞI ORTAYA ÇIKTIÖnceki Haber

TOROSLAR BELEDİYESİNDE 12,5 MİLYONLUK PA...

İMAR İNŞAATIN PAZARLIKLI 16.5 MİLYONLIK BİR ALIMI DAHA ORTAYA ÇIKTISonraki Haber

İMAR İNŞAATIN PAZARLIKLI 16.5 MİLYONLIK...

Başka haber bulunmuyor!