haberanaliz

TESK: Hurda araç yasası acilen çıkarılmalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TESK: Hurda araç yasası acilen çıkarılmalı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Hurda araç yasası bir an evvel gündeme gelmeli” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyon 618 bin 554.

TESK başkanı hurda araç yasasının hem yüksek enflasyon hem de piyasaların canlanması için gerekli olduğunu savunuyor. Palandöken’in aktardığına göre 8 milyon 20 yaş üstünde araç var ve bunlar hurdaya çıkmayı bekliyor.

Hurda araç yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirten Palandöken’in söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

* 2018’de uygulanan son hurda teşviki kanunuyla 16 yaş ve üzeri araçlar hurda teşviki kapsamına alınmıştı. Bu kapsamda 16-20 yaş arası 2,6 milyon, 21 yaş üzeriyse yaklaşık 5 milyon olmak üzere toplam 7,7 milyon araç teşvikten yararlanmıştı.

* Dolayısıyla hem doğayı kirleten hem de aşırı tüketim yapan hurda araçların, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yerini daha güvenli ve konforlu araçlara bırakması şart. Üstelik ülkemize kazandıracağı ekonomik fayda da büyük.

* Şu anda yılda 20 milyon ton hurda ithal ediyoruz. Bu durum dikkate alındığında, hem ithal ettiğimiz hurdanın azalması hem de ülkemizde hurdalık vaziyette bekleyen araçların ekonomiye kazandırılması daha kârlı bir tablo ortaya çıkaracaktır.

* Yapılması gereken, hurda araçlarının toplanması ve ithalatın azaltılmasıyla ilgili somut adımlar atmaktır. İnsanlar daha az yakıt tüketen, daha yeni ve konforlu araçlara bindiğinde, enflasyonda da belli ölçüde gerileme olacak veya en azından enflasyonu artıran bir unsur olmaktan çıkacaktır.

‘Kredilerle süreç desteklenmeli’

Bu düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte, önümüzdeki ay Meclisin açılması sonrasında, trafikteki bu araçların toplanması ve vatandaşların araçlarını yenilemesi sayesinde piyasaların canlanma süreci de hızlanacaktır.

* Bu süreçte fabrikalar daha fazla üretim yapacak, yerli üretimde ve ithalatta istihdam artacak. Dolayısıyla yeni teknolojik araçların üretimi teşvik edilmiş olacak.

* Aracını yenilemek isteyenler için cazip kredi alternatifleri de sunulmalı. Faiz oranları düşük tutulmalı ki vatandaşların yeni araç alımları, ekonomiye canlılık kazandırabilsin.

* Böylelikle piyasaya yeni araçlar ve yeni modeller girecek, yollarımızda daha güvenli, donanımlı ve kazasız bir seyir mümkün olacak. Ayrıca, eski araçların parça maliyetlerinin yüksekliği düşünüldüğünde, yeni araçlarla birlikte önemli bir tasarruf da sağlanmış olacak.

HABER İÇERİK VE KAYNAK: 

https://www.diken.com.tr/tesk-hurda-arac-yasasi-acilen-cikarilmali/


Bakırhan: Komisyon barışa uygun düzenlemeleri yapmalıdırÖnceki Haber

Bakırhan: Komisyon barışa uygun düzenlem...

Çözüm süreci çalıştayında konuşan Mehdi Eker: Kerkük ne kadar Türkse İstanbul o kadar KürttürSonraki Haber

Çözüm süreci çalıştayında konuşan Mehdi...

Başka haber bulunmuyor!