AKKUM’UN YENİDEN AÇILIŞI TRİLYONA MAL OLDU

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AKKUM’UN YENİDEN AÇILIŞI TRİLYONA MAL OLDU
Mersin’in AKKUM izcilik ve Gençlik kampı olarak bilinen ancak son yıllarda TARUMAR halde bırakılan, o muhteşem TESİS bir kısım tadilat ve onarımdan sonra SANKİ TEMELİ YENİ ATILMIŞ VE YAPILMIŞ GİBİ açılış yapılarak yeniden gençler için kamplara açıldı. Bakın olayın geçmişi ve şu an yapılan işler, mevcut tesise kaç para harcandı, ihalesi nasıl yapıldı, ihalesini kim aldı, eski hali ne idi, şimdi ne yaptılar?...

MUSTAFA GÖKTAŞ*

Mersin’in çok nadide olan bir bölgesinde SİLİFKE ilçesi sınırlarında kalan ERDEMLİ KIZKALESİNİ hemen geçince sağda denizin dibinde YARIM ADA şeklindeki o muhteşem tesisin yıllara sari hayat hikayesini ben çok iyi bilirim.

O tesis vaktin Valisi SABAHATTİN ÇAKMAKOĞLU’nun eseridir. Arsası İlimizin sayılı zenginlerinden elde edilmiş ve inşası o yıllarda büyük özveri ile yapılmış olan bu muhteşem tesis neredeyse yarım asır olacak orada. Bendeniz o yıllarda İL İZCİ KURULU ÖNDERİYİM. İzcilik teşkilatında, kurslardan geçerek değişik ulusal ve uluslar arası İZCİLİK KAMPLARINDA YÖNETİCİ VE LİDERLİK YAPMIŞ Bakanlık sertifikalı Lider, Başkurt, Oymakbaşı, Ocakbaşı unvanlarına haiz insanım.

O tesisin her yerinde, çakıl taşında, duvarında, spor tesislerinde, tuvaletinin taşında, boyasında, yemekhane salonun duvarlarında ATATÜRKÜN sözlerinin yazılmasında emeğim alınterim var.

Oradaki ÇALIŞMA KAMPLARIMIZDA Türk Askeri gibi, Türk ERGİN İzcileri olarak AMALE gibi 10’ar gün ara ile 5 ayrı kamp yaptık ve 50 gün beş kuruş almadan sadece çıkan tabldotu yiyerek ve çadırda barınarak, çalıştık. O tesis elbet o dönemde de ihale edildi. Ancak imkânlar şimdiki gibi değildi, yöneticiler SAVURGAN değildi ve bizde TÜRK İZCİLERİ OLARAK çok büyük fedakârlıklarla İŞÇİ gibi taşını temizledik, potalarını taşıyıp diktik, boyadık, duvarını ördük, ağacını diktik...

Şimdi orada görev almış MARAŞ DÖNGEL MAĞARALARINDA vakti ile kamp yaptığımızda bizim müdürümüz olan kişi, oradan ilimize gelip AKKUM’a kurucu müdür oldu. Oranın geçmişini en iyi o bilir. ayrıca orada naumslu şekilde yıllarca müdürlük yapmış kişi ve gelmiş geçmiş il müdürleri çok çok iyi bilir.  Beni AKKUMDA bu tesisi memlekete kazandırıldığı yıllarda sahada çalışırken YILAN sokmuştu da, zor yetiştirdiler HSATANEYE. Eski bir pikabın arkasında. ANILARIMIZ ÇOK BÜYÜK... Neyse...

O kampın hali yıllarca boş naçar bırakıldığında aşağıdaki linkteki haberi yaptım.

31 Temmuz 2019 günü yayınımız:

https://www.haberanaliz.net/haber/MERSiN-AKKUM-GENcLiK-KAMPI-uZERiNDE-NE-GiBi-OYUNLAR-DoNuYOR-5895

Ve derken yetkililer harekete geçtiler. Bir şeyler yaptıklarını duydum ama ne zamanki ilimiz vekili Ak Partili Zeynep Gül yılmaz hanım bana basın bülteni atı, baktım ki burasını yeniden açmışlar.ASLINDA açılmasına çok sevindim. Çünkü birileri oraya göz dikmiş RANT kapısı yapmaya çalışıyorlardı. Bense DEVLETÇİ ve MİLLETÇİYİM. İstiyordum ki, Çocukluğum, gençliğim ve 32 yaşına kadar emek verdiğim İZCİLİK teşkilatının eseri olan bu yer devletimde kalsın, milletimin çocuklarının emrine olsun ve vatana güzel evlatlar yetiştirsin. Öyle oldu. Bu açıdan ÇOK SEVİNDİM. Üzüntüm ise şimdi aşağıya alacağım ve sizlere sunacağım mali bilgiler yüzünden.

Sayın Vekilimiz Zeynep Hanım bu açılış haberini tüm BASINA bülten şeklinde atınca, hem onun haberini o anda yaptım. Ardından da ne olmuş bitmiş diye KAMU İHALE KURUMU sayfalarına girip bir araştırma yaptım.

2020 yılında 2020/539480 ihale kayıt numarası ile bu yerin tadilatı, onarımı ve modernizasyonunun yeniden yapılması için, ETÜD PROJESİ için PAZARLIKLI USUL olarak ANKARA DA BAKANLIK DÜZEYİNDE ihaleye çıkmışlar. Yani ihaleyi Bakanlık yapmış, müdürlük değil. İhalenin EKAPTAN dokümanını 3 kişi indirmiş, 3 kişi katılmış, 3 kişi geçerli teklif vermiş, Kayseri firması işi,6.11.2020 günü 205.000 TRY almış. Yani, VAR OLAN bu AKKUM KAMPININ yeniden modernizasyonu amacıyla yapılacak işlerin ETÜD VE PROJESİNİN hazırlanması için 2 yüz 5 bin lira almış ve bir proje hazırlayıp bunlara sunmuş.

İŞTE SÖZLEŞME BİLGİLERİ

Derken Ankara, Bakanlık, işi hızlandırmış ve 2021/17020 ihale kayıt numarası ile 2021 yılında, AÇIK usulde, “MERSİN AKKUM GENÇLİK KAMPI MODERNİZASYON YAPIM İŞİ” alımına çıkmış. İşin Teknik şartnamesini inceledim. EKAPTAN 42 kişi doküman indirmiş, 23 kişi teklif vermiş. 15 geçerli teklif çıkmış, bu işi ANKARA firması, 8.047.000 TRY bedelle, 5.5.2021 günü sözleşme imzalayarak İşi 300 günde bitirmek üzere almış.

İŞTE SÖZLEŞME BİLGİLERİ

İşe başlanmış, bu arada 2022 yılına gelinmiş. 300 gün geçmiş. Yani verilen ihalenin süresi bitmiş. Bu kez aynı iş için 2022/432999 ihale kayıt numarası ile MERSİN İL MÜDÜRLÜĞÜ “AKKUM GENÇLİK KAMPI BAKIM VE ONARIM İŞİ” adı altında PAZARLIKLI USUL ile ihaleye çıkmış. Bu işi için EKAPTAN 5 kişi doküman indirmiş, 4 kişi teklif vermiş, 4 geçerli teklif çıkmış, İşin garibi Mersin’de yüzlerce firma varken, ne olmuş ise bu işi de ANKARA firması, 18.5.2022 günü sözleşme imzalayarak 6.380.000 TRY bedelle almış.

İŞTE SÖZLEŞME BİLGİLERİ

Anlayacağınız, bizim yıllar evvel çok küçük bir meblağ ile ve İZCİLERİNDE amele gibi çalışarak hayata kazandırdığı yarım asırlık TESİS hayata geçirilmiş, ama bugünün parsı ile 14.632.000 TRY ye mal olmuş. Yani 14 milyon 6 yüz 32 bin liraya. Eski para ile 14,5 trilyona mal olmuş. Bu paralar harcanarak onarım yapılan yer, anladık ki o gün AÇILIYOR. Sanki yeni yapılmış bir tesismiş gibi.

KAFAMA TAKILAN SORULAR:

1-Projesini ihale ile yaptırdığınız ayrı para ödediğiniz, sonrasında ihale yapıp 300 günlük süre belirleyip işi verdiğiniz, bu AKKUM işi, bu kez ANKARA’DAN değil de, MERSİN il müdürlüğünden PAZARLIKLI alım ile bir daha onarım tadilat diye niçin ihaleye çıktınız?

2-Bu işi için ETÜT PROJESİ İÇİN 2020 de 205.000 TRY, 2021 de yapımı için 8.047.000 TRY ödeyerek işi yaptırdınız. Ne eksik kaldı, ne yapılmadı, yada ne yanlış yapıldı ki 2022 dede bu iş için yeniden ihaleye çıkıp 6.380.000 TRY ödediniz?! Üstelik her iki ihaleyi ANKARA BAKANLIK YAPARKEN, bu pazarlıklı alımı neden MERSİN’e yaptırdınız?

Bu işi incelerken, GENÇLİK SPORUN 2019-20-21-22 yıllarına sari tüm ihalelerini alımlarını ayrıca inceledim. Dosyalara ulaştım. Çoğunluk PZARLIK usulü olan işleri kimler almış, maliyeti ne kadar tek tek yayınlayacağım. Ben şöyle oldu, böyle oldu, diye yorum yapmıyorum. Yorum sizlerin.

3- Neden adı Gençlik ve İzcilik kampı iken sadece GENÇLİK kampı olarak değişmiş merak ettim?

AKKUM GENÇLİK VE İZCİLİK TESİSİLERİNİN ÖNCEKİ HALİ AŞAĞIDA

AKKUM GENÇLİK KAMPININ ADI SADECE GENÇLİK KAMPI OLMUŞ VE YENİ HALİ AŞAĞIDA

MUSTAFA GÖKTAŞ*

(Ticaret lisesi, İktisat mezunu, SÜREKLİ BASIN KARTI SAHİBİ 42 yıllık gazeteci) Milli Eğitim Gençlik Ve Spor Bakanlığından alınma Sertifikalar ile: LİDER, BAŞKURT, OYMAKBAŞI, OCAKBAŞI, ULSULARARASI EĞİTİMCİ İZCİ LİDERİ. Milli İzci. Çok sayıda ulusal ve uluslar arası İZCİLİK kampı yöneticisi, Vaktin İzcilik Medya kurulu üyesi, Mersin İl İzci Kurulu Önderi, Vaktin Mersin üniversiteler arası spor federasyonu il temsilcisi.


0Önceki Haber

0

MERSİN TOROSLARDAN ENTERESAN BİR ARAÇ KİRALAMA İŞİSonraki Haber

MERSİN TOROSLARDAN ENTERESAN BİR ARAÇ Kİ...

Başka haber bulunmuyor!