Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

İhaleler, merhaleler…

Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Bağlı Sağlık Tesisleri Özel Güvenlik Personeli Hizmet Alımı ihalesi yapıldı.

Elimdeki işlerin yoğunluğundan tek tek yazıyorum ve her gün ancak birini inceleyip işleme koyabiliyorum. Kusara bakmayın.

İhale kayıt numarası: 2013/76852, İhale tarihi: 23.07.2013, İhale saati: 10:00 olarak belirlenmişti. Ve anılan gün ve saatte de ihale yapıldı.

BAKIN NE KADAR ZAMANDIR YAZIYORUM. KHB GENEL SEKRETERİ LÜTFEDİP DE YAZILANLARIN ÖNÜNÜ ARKASINI HİÇ CİDDİ BİR ŞEKİLDE ARAŞTIRDI MI?

Genel Sekreterlik, adı açık ihale olan bu ihaleleri neden Valilik Basın Bürosu aracılığı ile Basına gününden önce duyurmaz?

Neden basına bu hususta bilgi vermez?

Eskiden, ihale İlana çıktığı an, ilan metni içeriği ile birlikte Sağlık il müdürlüğüne, oradan Valilik Basın bürosuna bildirilir ve orası da tüm basın kuruluşlarına bilgi notu geçerdi.

Basın mensuplarına ihale salonunda ayrı bir yer ayrılır, emniyet güçlerinin sivil ekipleri ile Basın mensupları ihaleyi izler, Basın mensupları temsil ettikleri kuruluşlarda izlenimlerini kamuoyu ile paylaşırdı.

Şimdi uzun süredir bu yapılmıyor?

Acaba niye?

Adı üzerinde AÇIK İHALE...

Peki, niye ihale anını, zarfların açılmasını, tekliflerin değerlendirmesini BASIN huzurunda yapmıyorlar?

Neden çekiniyorlar?

Kimden, neden korkuyorlar da, bu ihaleler basın önünde yapılmıyor.

Başbakanlık, TOKİ, RTÜK, ÇEVRE Bakanlığı, Emniyet, Ulaştırma ve diğerleri çok büyük ihaleler de dâhil AÇIK İHALELERİ basın huzurunda yapıyor da, bunlar neden yapmıyor?

Geliyorum şu GÜVENLİK hizmet alımı işine.

Bu ihalede bu işle İlgili personelinin adı, soyadı ve unvanı: Mustafa SARI Uzman ve Sıraç ÇALIK Uzman olarak belirlenmiş.

İdari Şartname kopyala yapıştır düzeni ile yapıldığından aynı tip yazım hataları burada da devam ediyor, sayfaları düzensiz kullanım, hoyrat kullanım, tasarruf edilmeme, satırlar arasındaki boşluklar, paragraf arasındaki boşlukların haddi hesabı yok. Toplam 21 A-4 sayfası.

Şartnamenin her yeri boşluk dolu… Hiçbir sayfası hazırlayanlar tarafından parefe edilip imzalanmamış.

Sıkı durun çok ciddi bir maddi hatayı daha belirteyim. İdari şartnameninMADDE 2 de yer alması gereken İŞİN SÜRESİ BELİRLENMEMİŞ. Şartnamede yok yani.  Ben okudum bulamadım.

Bunun üzerine KİK deki ihale ilanını kontrol ettim.

Baktım ki, orada işin süresi var.

İşe başlama tarihi 01.01.2014, işin bitiş tarihi 31.12.2015 diyor.

O kısım orada ilanda yayında. İlgili ilan metninin “C” bendinde işin süresi yazıyor.

Ama idari şartnamede aynı maddede “C” kısmında başka tanım var ilaveten şartnameye “Ç” kısmı konmuş o bende boş bırakılmış (!)

Yani idari Şartnamede ihaleye çıkılan bu işin süresi AÇIKÇA konmamış.

Kondu diyorlarsa nerede koymuşlar göstersinler.

Defalarca okudum. Gözümden kaçmışsa özür dilerim. Ama defalarca okudum bulamadım. Bu yönü ve yönleri ile usul ve nizam hatası var, mevzuatlara aykırı diye düşünüyorum.

Öte yandan idari şartnameyi hazırlayanlara sesleniyorum. O İŞÇİLERİN HAK VE HUKUKU için şunu açıkça burada ifade etmek istiyorum.

İdari şartnamenin 25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri başlıklı bölümünde:

Yemek Ücreti; Yükleniciye çalışanların Yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup, çalışanlar hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalandırılacaktır, İstekliler persoelin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyecek olup yemek bedeli teklif fiyata yansıtılmayacaktır.

Yol Ücreti; Yol Ücreti Teklif Fiyat Dahil olup; Yükleniciye her personel için Ayda Toplam 26 gün olmak üzere Gidiş-Dönüş günlük 3,50 TL'dir.

Giyecek Bedeli; Giyecek bedeli teklif fiyata dahil olup Teknik Şartnamenin 15.32'nci maddesinde belirtilmiştir. Sözleşme Süresi Boyunca Aşağıda Adetler Şeklinde Belirtilmiş Olup Teklif Fiyata Dahil Edilecektir.

Pantolon Yazlık /kışlık Bay/ Bayan 1620 Adet

Mont kışlık 810 Adet

Gömlek Yazlık /kışlık Bay/ Bayan 3240 Adet

Şapka Yazlık / kışlık 810 Adet

Fular / Kravat- Bay /Bayan 810 Adet

Ayakkabı Yazlık / Kışlık 1620 Adet

Çorap yazlık / Kışlık 3240 Adet

Kemer 810 Adet

Eldiven 810 Adet

Siyah hırka Bay / Bayan 810 Adet

Yağmurluk teknik şartnamenin 15.32.md. tablodaki açıklandığı gibi 95 adettir.DENMİŞ Ve bu şekilde belirlenmiş.

Bakın yemek meselesini ne kadar kesin bir dille ve bariz koymuşsunuz, kaçarı göçeri yok, adam yemeğini idareden yiyecek. Kimsenin vicdanına kalmamış. Ne güzel.

Ama yol gideri ve Giyecek ile ilgili kısmın ucu açık. İçinde Allah korkusu olan kişi, Vicdan ve merhamet taşıyan kişi, bu işçinin bu haklarının yerine gelmesinde, yani hizmetin ifasında, bizzat rol alır, kontrol komisyonun bulunduğu ortamda tutanak tutularak bu işçilerin bu belirlenen giyecek, yol yardımları yapılır. Böyle yapılmadığından taşeronların insiyatifine kalıyor, Taşeronların vicdanına kalıyor. Onlarda çoğu zaman işi ihale de kırıp aldıkları için, kazandıkları para tatlı kazanç olmadığından, çocukları işten atma tehdidi ile, bu hakları çalışanlarına vermiyor ama ellerinden teslim aldım imzaları alıyorlar. Bunu sizde çok iyi biliyorsunuz. Allahtan korkun ya. Günah ya. En azından bu hakları o çalışan gariban işçilere Devlet eli ile temin edin. Bunu o şartnameye yazmak zor mu? Yemeği kesinleştirdiğiniz gibi giyecek ve yol yardımını da kesinleştirir Taşeron firmanın vicdanına bırakmazsınız. Siz eğer vicdan ve merhamet duygularını içinizde taşıyorsanız ve Hak- hukuk- adalet  duygularına bağlı iseniz bunu yaparsınız.

AYRICA, ADSM için orada çalışan güvenlikçilere yemek verilmiyor. Orada insanlar hem çalışacak hem de cebinden mi yiyecek? Onlara neden yemek ücreti belirleyip vermiyorsunuz veya bunu bir sisteme oturtmuyorsunuz? Bu durum adil mi?

TEKNİK  ŞARTNAMEYE  GEÇİYORUM.  O da tam 21 A-4 sayfası. Teknik şartnamenin her sayfası imzalanmış 20.nci sayfasında ise hazırlayanların isim ve unvanları mevcut olarak imza altına alınıp bağıtlanmış. Bu imza işinde bu kez burada bir eksiklik yapmamışlar.

Teknik Şartnameyi Hazırlayanlar: YURDANUR YÜCE, MUHİTTİN YILDIRIM, ZEKERİYA AKMAZ, ZİYA AKÇINAR, MEHMET SIDDIK ÖZALP, CEREN KARADEMİR, AZİZ AVŞAR…

Hemen şartnamenin birinci sayfasında en başta AMAÇ bölümü var. Bakın Genel temizlik, Kat rehberliği içinde AMAÇ kısmı var ama ÇAMAŞIR için bu AMAÇ kısmı dayanak kısmı yok. Çünkü ÇAMAŞIR İŞİ kanunsuz, usulsüz, mevzuatlara aykırı diye düşünüyorum.

Bakanlığın bu işte bir ısrarı olsa TOROS DEVLETTE yeni yaptığı binada ÇAMAŞIRHANE meydana getirmezdi.

Teknik şartname Madde 4 de KHB nin hangi birimleri için bu ihalenin yapıldığı belirlenmiş. Buna Göre, MERSİN DEVLET HASTANESİ, MERSİN TOROS DEVLET HASTANESİ, MERSİN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ, MERSİN AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ, TARSUS DEVLET HASTANESİ, ANAMUR DEVLET HASTANESİ, SİLİFKE DEVLET HASTANESİ, MUT DEVLET HASTANESİ, GÜLNAR DEVLET HASTANESİ, AYDINCIK DEVLET HASTANESİ, BOZYAZI DEVLET HASTANESİ, ERDEMLİ DEVLET HASTANESİ, olmak üzere 12 birim için…

Teknik şartname Madde 5 de yapılacak işin süresi denmiş, bir süre belirlenmemiş ve sadece oraya şu ibare konmuş. “işin süresi ayrıca idari şartnamede belirtilecektir” aynen bu ibare var. Bunun üzerine tekrar idari şartnameye döndüm, defalarca okudum. Teknik şartnamedeki bu madde hükmü dolayısıyla İşin süresini gösteren idari şartnamede ayrıca bir madde göremedim. Siz okuyun bakalım görecek misiniz? İdari şartnamede işin süresi yazmıyor.  Ayrıca iyice inceleyince idari şartname madde 24 de, teklifin geçerlilik süresi belirlenmiş. 24.1 de 180 gün olarak belirlenmiş. Buraya çok dikkat edelim. Aynı şartnamede 26.ncı maddede “Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 17.02.2014tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir” denmekte. Her iki tarih arasında günü hesaplıyoruz. Geçici teminat ile geçerlik süresi maddesindeki günleri 210 olması gerekirken bir gün eksik çıkıyor. 17.2.2014 değil 18.2.2014 olması gerekir. Bu yönü ile de ihale hukuken sakat duruma düşmüş durumdadır diye düşünüyorum.

Teknik şartname Madde 6 da SIRA İLE İŞİN KAPSAMINDA OLAN TÜM HASTANELERE KAÇ KİŞİ ALINACAK, bu kişiler silahlı mı, silahsız mı, belirlemişler. Bayan ve erkek sayısı belirlemişler. Bay bayan sayıları orantısız ve hakkaniyetle ölçüşmüyor. Bu kişilerin Eğitim ve öğretim durumunu ise her hastaneye göre farklı farklı belirlemişler. Bu da adalet ve eşitlik ilkesini ortadan kaldırmış.

Şöyle ki;

MDH de görev yapacak Bayan özel güvenlikçilerden 2 kişi lisans, 1 kişi ön lisans 7 kişi lise mezunu, erkek çalışacak olanlardan 1 kişi lisans, 6 kişi ön lisans, 34 kişi lise mezunu olarak,

Kadın Doğum da, Bayan çalışacak olanlardan 1 kişi ön lisans 2 kişi lise mezunu, erkek güvenlikçilerde ise 19 kişisi de lise mezunu olarak,

Mersin Toros Devlet de, Bayan çalışacaklarda 1 kişi lisans, 11 kişi lise, erkek çalışacak da ise 1 kişi lisans, 11 kişi lise mezunu olarak,

ADSM de, bayan çalışacak olanlar 2 kişi lise bir kişi ortaokul, erkeklerde 1 kişi ön lisans, 7 kişi lise mezunu olarak,

Tarsus Devlet Hastanesinde, Bayan olarak 5 kişi lise, erkek olarak 1 kişi lisans, 2 kişi ön lisans, 21 kişi lise, 10 kişi ortaöğretim mezunu olarak,

Anamur Devlet Hastanesinde, bayan olarak 1 kişi lise, erkek olarak 1 kişi ön lisans, 13 kişi lise mezunu olarak,

Bozyazı Devlet hastanesinde, bayan hiç yok, erkek 5 kişi lise mezunu olarak,

Silifke Devlet Hastanesinde, bayan 5 kişi lise, erkek mezunu olarak,

8 kişi lise, 1 kişi ortaokul mezunu olarak,

Mut Devlet Hastanesinde, bayan 1 kişi lise, erkek 8 kişi lise mezunu olarak,

Gülnar Devlet Hastanesinde, bayan 1 kişi lise, 2 kişi ortaokul, erkek 1 kişi ön lisans, 3 kişi lise mezunu olarak,

Erdemli Devlet Hastanesinde, iki kısım olarak, bayan toplamı 2 kişi ön lisans, 7 kişi lise, erkek 20 kişi lise mezunu olarak,

Aydıncık Devlet Hastanesin de, bayan 1 kişi lise, erkek 1 kişi lise, 2 kişi ortaokul mezunu olarak, BELİRLEMİŞLER…

Dikkatli okursanız hastaneler aynı çatı altında birleşmiş tek başına bir kurum olmuş. KHB. Bu kurum bu işi ihaleye çıkıyor. İhale aşamasını uzmanlara teslim ediyor. O uzmanların ortaya koyduğu idari ve teknik şartnamelerin içerikleri bu.

Kim, neye göre, nasıl bu çalışacak olanları belirlemiş, ölçüsü ne bu işin, kuralı ve kriterleri ne, niye çalışacak kişiler arasında eğitim ve donanım farklığı var? Mersin’deki adamla, Gülnar da istihdam edilecek adamın eğitimi neden farklı?Bu durum anayasadaki eşitlik ilkesine ters bir kere… Ayrıca yürürlükteki mevzuat hükümlerine aykırı… Bir defa her hastanede en az 1 kişi 4 yıllık mezunu, 1 kişi ön lisans mezunu, bazı büyük hastanelerde ise 2 kişi 4 yıllık mezunu, 10 – 15 ön lisans mezunu olması, ayrıca lise mezunu olmayana Güvenlikçilik yaptırılmaması SAĞLIK KURULUŞU OLMASI AÇISINDAN önem arz ediyor.

O çatıda çalışanların hepsinin yüksek eğitimli, donanımlı insanların (Doktor, Hemşire, Mühendis, Diyet uzmanı, Laborant v.b) çalıştığı kurumda, insanımızın sağlık hizmeti aldığı ortamda, kültürlü, bilgili, eğitimli, güler yüzlü, donanımlı kişilerin işe alınması hizmette verim ve Kaliteyi arttırır.

Burada bu gözetilmiş mi? Hayır. Niye? Ortaokul mezunu kişinin halka davranışı ile Fakülte, yüksek okul mezunu kişinin davranışları aynı olur mu? Hangi devirdeyiz biz? Bu denli fakülte ve yüksek okul mezunu insan boş gezerken ve iş ararken, siz ilkokul ortaokul, Lise mezunlarında çakılı kalıyorsunuz. Derdiniz ne sizin? Sağlıkta doktora, ebeye, sağlık çalışanına saldırıları görüyorsunuz. Bu özel güvenlikçilerin eğitim seviyesi bu kadar düşük olursa, bu dıştan gelen saldırılar artar, bir türlü düşmez. Çünkü çoğu nasıl davranacağını bilmiyor. Üzerine o formayı giyince kendini her hususta yetkili sanıyor. Ama Eğitim ve donanım adam gibi olmuş olsa, bu sorunlarda kendiliğinden çözümlenecek. Ama özen yok, ilgi yok, dikkat yok, titizlik yok. Kara düzen, ucu açık maddeler, torpil ve icazete uygun maddeler konuyor ki, yakınlar, yandaşlar iş bulsunlar.

Ayıptır ya. Günahtır. HAK, HUKUK, ADALET VE EŞİTLİK İLKELERİNİN DEVLET ELİ İLE BU İDARİ VE ŞARTNAMELERDE TESİS EDİLMESİ LAZIM.Ama göremiyoruz.

Teknik şartname Madde 7 de, Çalışacak personelde aranacak şartlar kısmına bakıyorsunuz. Gülersiniz. Niye gülersiniz? Çünkü bir önceki madde ile resmen çelişiyor. Ve ucu açık maddeler ve izahatlar burada da yapılmış. 7.23 de yapılan tanım tam bir rezalet. Bakın ne diyor?

“Özel güvenlik görevlileri ortaokul, lise veya dengi okul mezunu, ön lisans ve lisans mezunu olmalıdır. Ön lisans ve lisans mezunu olmaları tercih nedenidir….”  Bu anlatım ile yukarıdaki madde 6 ile de çelişiyorlar.

Teknik şartname Madde 8 de, Çalışacakların uyması gereken kurallar tespit edilip konmuş. Bir okuyun anlarsınız. Uzun uzun yazmak istemiyorum. Kişilerin özel hayatı ve özel yaşamı kısıtlanıyor. Bir önceki temizlik işçileri için yazdığım ziyaretçi kabul etmeyecekler, arkadaşları ve idaricilerle tartışmayacaklar, seslerini yükseltmeyecekler gibi çok sayıda merhamete vicdana kalmış yaptırımlar koymuşlar.

Teknik şartname Madde 10 da, özel güvenlik şefi ile ilgili 4 yıllık mezunu şart koşmuş ama sayısı 50 olan yerler için demiş. Böyle şey olmaz. Olmamalı. Şef ve idareci durumunda olanlar mutlak suretli yüksek tahsilli olmalı ve bayan erkek en az birer kişi olmalı. Bunlar kesin hükmü amir maddeler olarak konmalı.

Teknik şartname Madde 12 de, ekip sorumlusunun yapacağı işi ve sorumluluğunu izah etmişler, 50 kişiden az olan yerde ekip sorumlusu tespit edilecek demiş, ona farklı ücret ödenmez, madde 11 de belirlenen özel güvenlik şefinin yapması gereken her şeyi yapacak ama o ayarda tahsili ve terbiyesi olmayacak. Olur mu? Özel güvenlik şefinin işini yapacak ise, sorumluluğu aynı ise, eğitim seviyesi ve ehliyeti de aynı olmalı. Bunlar hep yanlış tutumlar.

Teknik şartname Madde 15 de, Yüklenici firmanın sorumlulukları ve vazifeleri de sıralanmış. Allah aşkına elinize alıp okuyun. Artık yazmaktan bıktım. Birçok muallak laf ve yaptırım konmuş. Gereksiz. Ama önemli olan Çalışana vereceği giysi, malzemeler. Bunları çok dikkatli takip etmek ve ifasında kontrol teşkilatı ile tutanak tutarak çalışanlara zimmetli vermek lazım.

Teknik şartname Madde 17 de, Çalışacaklara belirlenen ücret meselesi var. Lisans mezunu adama (4 yıllık) asgari ücretin yüzde 15 fazlası, ön lisans mezunu olan adama (2 yıllık yüksek okul) Asgari ücretin yüzde 10 fazlası, Lise mezunlarını asgari ücretin yüzde 5 fazlası, ilk ve ortaokul mezunlarına ise Asgari ücret olarak belirlenmiş. Bu oranlar 4 yıllık ve 2 yıllık yüksek tahsilli için yanlış. 4 yıllık fakülte mezunu deneyimli ve sizin işinizi adam gibi sürdürecek olan bir insan asgari Ücretin en az yüzde 35 fazlası parayı alır. Böylede olması gerekir. Bu oranların elden geçmesinde çalışanlar açısından fayda var. İş yerinde çalışma barışı adına bu sağlamanız gerekir.

Benim naçizane size söyleyecek ve yazacaklarım bunlar. Siz beğenir beğenmezsiniz, ama vicdanlarınızda değerlendirin. İşin ihalesini yaptınız, teklifleri alıp değerlendirmek üzere kenara çekildiniz. Ne yaptınız bilmiyorum. Ama bu hususları gözden geçirip en iyisini, en güzelini yaparsanız kamu adına iyi olacaktır.

www.haberanaliz.net

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ ADRES: batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com