Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

İmkân meselesi değil, iman meselesidir mücadele etmek!

Değerli insanlar, günlerdir dile getiriyorum.
KHB oluşumu ile atamaları yapılan ve sözleşme imzalanan Mersin deki 70 kişiyi inceleme ve araştırmaya alın bakın.
Hangisi LİYAKAT- EHLİYET ölçülerinde göreve getirilmişler?
663 sayılı kararname belli. Kararnameyi bir kenara bırakın devletin yasa ve yönetmelikleri de belli.
Yasayı yönetmeliği boş ver diyenler var.
Öyle ise 663 sayılı kararnameyi iyi okuyun.
O kararnamenin 32. Maddesinde BİRLİK PERSONELİNİN NİTELİĞİ VE STATÜSÜ başlıklı alanda çok sayıda izahat var.
En başta mezuniyeti tahsili anlatılıyor.
Ardından da genel sekreterlik için 8 yıl, diğer kadrolar için ise 5 yıllık deneyim ve tecrübe şartı koymuş.
İdarecilik yönünden…
Söyler misiniz, bunların hangisi 8 yıl ve 5 yıl deneyim yani iş tecrübesi var?
Şimdi derler ki, adam yılların 657 sayılı kanunla devlet memuru.
Olabilir.
İdare ve yöneticilikte bu şartlara haiz mi, uyuyor mu?
Yok!
Ama ben yaparım olur mantığı ile görevlendirmeler yapıldı.
Çoğunun deneyimi, iş tecrübesi yok.
Getirilip başa geçirildiler.
Şimdi Birliklerde yapılan iç yazışmaları, alt kademelere gönderilen emir ve tebligatları DEVLET TERBİYESİ ALMIŞ, kanun ve genelgelerden haberi olan (Kaldıysa tabi) biri eline alıp okusun.
Ağlanacak halimize gülersiniz…
Planlama yok, kolektif çalışma yok.
Bu yeni ekip Mersin’de hiçbir başarıya imza atamaz.
Buradan ilgilileri uyarmak benim görevim.
MDH başta olmak üzere diğer hastanelerde kadrolu 657 tabi müdür yardımcısı iken 663 sayılı kararnameden sonra araştırmacı durumuna düşen çok sayıda işin ehli ve uzmanı kişi AKDENİZ ilçe müdürlüğüne boş küçük bir odaya doluşturulmuşlar. Hazırlık tamam. Yarından sonra ordalar.
MDH de sürekli itiraz edip alınan kararlara şerh düşen ve gerçekleri haykıran Diyet uzmanı Tarsus’a süresiz geçici görevle gönderilmiş. Kimse konuşmasın, herkes ne diyorsak onu yapsın mantığı hâkim. Yazık.
Mutfağa gelen etleri kontrol eden kim? Dana eti yerine SIĞIR eti gelirse kilosunda 2 lira fark ederse kim kazançlı çıkar? Yemeğe bakan yeni müdür yardımcısı, diyet uzmanları be hastane yöneticisi etler geldiğinde yumurtaları üzerinde duruyor mu, durmuyor mu bir baksınlar. Ne eti? Ayrıca işten atılanlar bir iki kişi değil, yazık o insanlara. Bir iki kişi olur, giden firmanın adamı dersiniz anladık. Ama bu atılanların hepsi mi giden firmanın adamı? Günah. İdareciler neden sessiz? Neden o işçilerin haklarını savunmazlar? Ayrıca işi alan firmanın şartnamelere göre orada çalıştıracağı adamlar belli.Bordroyu elinize alıp kontrol edin. Orada fazladan kim var? Niye orada, ne işi var? Neden ilgisi ve alakası olmayanlar o mutfakta ya da firma odasında emir yağdırıyorlar? Niye kimse bunu ve bunları görmüyor? Yoksa görecek olanlar görülüyorlar mı?
ÇAMAŞIR İHALESİ bitti. Üç firma katılım yapmış. Güya açık ihale… SERBESTLİK – REKABET- AÇIKLIK- ilkeleri ihlal edilmiş bir şartname ile çıkıldı. İçerdeki firma bu kez kendi firması ile girmemiş. İşi alanın evraklarını kontrol edin. Kimle taahhütname imzalamış, kimin mekânını kiralamış, işi gerçekte yapan kim ortaya çıkar. Yazık.
BİLGİ İŞLEM VE BİLGİSYAR ihalelerinizi çok dikkatli yapın. Bakın şu anda işin başında olanlar geldikleri kurumda bu iş yüzünden yargıdalar. Halen yargılanıyorlar, her hangi bir aklanma da yok. Dikkat edin burada da devlet zarara uğramasın.
Yeni Acil binası hızla yapılıyor. Oradaki ağaçlara kıyıldı. Orası doğru tercih miydi tartışmak istemiyorum. Ancak temele atılan demirler ve dökülen beton hoşuma gitti, malzemeden çalınmadığını gördüm. İlerde ne olur bilmem. Şimdilik bu temel demirleri ve beton için ilgililere teşekkür ederim. Orada tüyü bitmedik yetimin hakkı var. Sürekli her aşamada kontrol edin.
Bir tebrik de Hastanenin temizlik firması müdürü Murat Bey’e.. Disiplinli çalışması ile randıman aldı. Dilerim hep böyle devam eder.
Mersin Merkez başta olmak üzere tüm hastanelerde ENGELLİLER için yapılması gereken düzenlemeler yapılmamış halde. Halen çoğu yerde rampalar yok, olan yerler TSE uygunluğu yok. İşaret ve seslendirmeler yok. Tuvaletleri, asansörleri ayrı değil. Merdivenlerden çıkmaları için düzenekler yok.
Hastanelerdeki güvenlik kameraları sadece koridorları değil, servislerin önünü, polikliniklerin önünü, bahçe içini, bahçe dışını, iç ve dış giriş kapılarını, satın alma biriminin kapısını,  görmeli. Amirlerin kapılarını, ameliyathane ve yoğun bakım önlerini görmeli.
Tüm hastanelerdeki KANTİNLERİN satışa arz ettikleri mal ve hizmetlerin fiyat kontrolü, kalite kontrolü yapılmalı. Vatandaş soyulmamalı. Ayrıca hijyen kontrolü yapılmalı.
ADSM nin yeni yeri ne oldu? Israr ile orası kiralansın diyenler kimler? Komisyonda imza atmayan var mı? DMO dan alınan ünitlere ne oldu? Yazdıklarımızı soruşturanlar olayı kapadılar mı?
TOROS Devlet dâhil ORTOPEDİ İHALESİ ÇIKTI. Teknik şartnameyi kim hazırladı? Bu şartname neden belirli malları tarif ediyor? Firmaların işi keka ki, ses çıkaran, itiraz eden yok. Ben inceliyorum. Kamu adına buradan duyuracağım.
Bu arada biz yazıyoruz diye işi bozulanlar ileri geri laf ediyorlar.
Bu yazının başlığı ne idi?
Mücadele etmek, imkân meselesi değil iman meselesi idi.
Benim imanım bunu gerektiriyor.
Güçlünün yanında yer almayı değil, güçsüze sahip çıkmayı, mağdura sahip çıkmayı, hakkı ve haklıyı ortaya koymayı gerektiriyor.