haberanaliz

Almanya'da tüketici örgütleri benzinde vergi düşüşüne karşı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Almanya'da tüketici örgütleri benzinde vergi düşüşüne karşı
Almanya'da tüketici örgütleri, İran savaşı nedeniyle uygulanan geçici akaryakıt indirimini "etkisiz" olduğu ve "şirketlere yaradığı" gerekçesiyle eleştiriyor.

İran savaşı ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim nedeniyle dünya genelinde akaryakıt fiyatları hızla yükselirken, birçok ülke vatandaşlarını zamlardan korumak için çeşitli önlemler aldı.

Bu ülkelerden biri olan Almanya'da hükümetin Mayıs ayında yürürlüğe koyduğu litre başına 17 sentlik geçici vergi indirimi ise tartışma konusu.

Almanya'nın en büyük tüketici örgütü Tüketiciyi Koruma Merkezleri Birliği (VZBV), "işlevsiz" diye eleştirdikleri indirimin uzatılmasına karşı çıktıklarını duyurdu. İlk aşamada Haziran sonuna kadar uygulanmasına karar verilen geçici indirimin ne kadar süreyle devam edeceği henüz kesin değil. 

Birlik Başkanı Ramona Pop, Funke Medya Grubu gazetelerine yaptığı değerlendirmede, indirimi "pahalı, verimsiz ve şirketlere yarayan bir uygulama" olarak nitelendirdi.

Pop, beklenen etkinin gerçekleşmediğini belirterek, "İndirimin önemli bir kısmı tüketiciye yansımadı, petrol şirketlerinin kasasında kaldı. Fiyatlar ancak yoğun kamuoyu baskısından sonra düştü" ifadelerini kullandı.

Hükümet de temkinli
İktidarın büyük ortağı Hrıstiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) Meclis Grup Başkan Yardımcısı Sepp Müller de indirimin uzatılmasına mesafeli.

Devletin "kalıcı sübvansiyonları karşılayamayacağını" belirten Müller, vergi gelirlerinin hedefli şekilde kullanılması gerektiğini savunuyor.

İran savaşının etkilerini izlemek üzere kurulan Meclis çalışma grubunun eş başkanı da olan Müller, Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimin sürmesi halinde orta ölçekli işletmeler, lojistik sektörü ve uzun mesafe çalışanlar için hedefli desteklerin gündeme gelebileceğini belirtti.

Ancak bu desteklerin kapsamı ve yöntemine dair ayrıntı paylaşmadı.

AFP / TY,MUK

haber içerik kaynak:

https://www.dw.com/tr/almanyada-t%C3%BCketici-%C3%B6rg%C3%BCtleri-benzinde-vergi-d%C3%BC%C5%9F%C3%BC%C5%9F%C3%BCne-kar%C5%9F%C4%B1/a-77342794


Almanya'da 30 yıl aranan Kızıl Ordu Fraksiyonu üyesine hapisÖnceki Haber

Almanya'da 30 yıl aranan Kızıl Ordu Frak...

AB liderlerinden Rusya’ya sert tepki: Romanya hava sahası ihlal edildiSonraki Haber

AB liderlerinden Rusya’ya sert tepki: Ro...

Başka haber bulunmuyor!