Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Yemek işindeki soruşturma usule uygun kapatıldı (!)

MDH’ nin olaylı ve alaylı yemek işi ihalesinde dönenleri gün, gün aktarmayı vazife bildik. Ve ortaya neler çıkardık neler. Buradan da aktardık. Ama yetkili, ilgili o yerli olmadı. Böyle yazdık diye de hele şu seçimler bir geçsin, biz bu herife yapacağımızı biliriz diye diş bilediler. Ayıptır ya. Ortada rezalet var, yasaya, kanuna, usul ve nizama aykırılık var. Dile getiriyoruz, eş dost hatırı için, ahbap çavuş misali olaylar üstün körü soruşturma ve incelemeler ile kapatılıyor. Bu mu yetimin hakkı, kul hakkı gözetmek? Diyorlar ki, burada hazine zararı yokmuş, devlet zararı yokmuş… Allah, Allah! Kim diyor, nasıl tespit etmiş? Bu yapılan yanlış iş ve işlemler yüzünden HASTANE aylardır doğrudan alımla idare ediliyor. Bütünlük arz eden alımlarda bir nevi parçalanıp bölünüp alınmış oluyor.  Doğru değil, hukuken ve yasal olarak yanlış. Bu şekilde işler yanlış yapıldığından ve uzadığından da doğrudan alım yönü ile devlet zarar ediyor. Siz istediğiniz kadar ucuza aldım deyin. Bu doğrudan alımlarda her seferinde bir harcama yapıyorsunuz, devletin evrakı, kalemi, alet ve edevatı ayrıca personelinin iş gücü zamanı heba oluyor. Bunların hesabı sorulacağı yerde, olaylar kapatılıyor. Yazık.,

Bakın bu konuda eski sağlık müdürü şimdiki Toros Başhekim yardımcısı olan Pratisyen hekim DR. ATAKAN KIZILOK’ u muhakkik tayin ettiler. Yazdık çizdik. O muhakkikte ifadeleri aldıktan sonra bu iş MÜFETTİŞ BİLGİ VE BECERİSİ İSTER gibi görüş belirtip KAYMAKAMLIĞA veriyor. Orası ise müfettiş isteme yerine, alıyor bu işi nasıl yapıyorsa yapıyor ve bir uyarı ve kınama gibi ufacık cezalandırma ile sadece müdür ve sadece komisyon başkanına ceza vermek yolu ile olayı kapatıyor. Bu olacak iş değil. Biz buradan defalarca yetkililere seslendik. Ne oluyor kardeşim? Devletin yasasını, kanununu biz mi yanlış anladık, siz mi yanlış uyguluyorsunuz? Nerede adalet ve hakkaniyet ölçüsü?  Burada görevi kötüye kullanmak suçu var. Ayrıca görevi ihmal etmek, suiistimal etmek suçu var. Ve burada gördüğümüz kadarı ile belgede sahtecilik suçu var. Ve üstelik ortada tutulmuş tutanaklar ve şikâyetler var. Bizim yazdıklarımız var. Birçok detayı dile getirdik. Açın bu sayfamızın eski bölümlerini konu ile ilgili olanları inceleyin. Ayıp olmuyor mu? Bu yasayı, kanunu, kişiye ve makamındaki adama göre, siyasi desteğine göre uygulamak olmuyor mu? Çok acil BAKANLIK MÜFETTİŞİ GELMELİ VE bu dosyayı bir baştan bir başa ele alıp, incelemeli, tarafları dinlemeli, ayrıca bu yemek işinin tüm merhalesini didik, didik etmeli. Kırk kere yazdık. Niye dikkate almazlar ki? 

Sadece bu soruşturmalık olanı değil, bu yemek işinin ilk ihalesinden bu yana tüm alımlarının didik, didik incelenmesi lazım.

HALEN MDH DE YEMEĞİN PİŞTİĞİ yerdeki hijyen sağlanamadı. Fiziki şartlar berbat. İşçi tuvalet ve giyinme, soyunma odaları rezil. Diyet uzmanlarının oturduğu oda minicik ve derbeder… Mutfakta oturan yemek yetkilisinin odası berbat... Mutfağa gidilen koridor, hemen yanında namaz kılıyorlar, inanın korkunç kokuyor ve görüntüsü rezil. Hiçbir Allah’ın kulu yetkili gidip burayı görmüyor mu? Ne zaman tertemiz hale getirmeyi düşünüyorlar doğrusu merak ediyorum.

SAĞLIKTAKİ ÇERÇEVE ALIMLA İLGİLİ ciddi hususları gündeme taşıdık. Ama o yerli olmadılar. İdari ve teknik şartnamedeki eksiklikleri dile getirdik. Hazırlayanların bunu taraflı hazırladıkları ve yanlış hazırladıklarını dile getirdik. Kimse bunu hazırlayanları sorgulamadı, bu adam bunu nereden buldu da yazdı diye sorguladılar. Bu nasıl anlayış anlamak mümkün değil. İşin özü yanlış, yapılan işin ruhuna aykırı yapılmış ama olayı araştıran gereğini yapan bir makam yok.

TOROS DEVLET HASTANESİNDE ortopedi işi KİK’e itiraz edilmiş. Ama bu itiraz bazı kalemler için geçerli. İtirazcı bazı kalemler için KİK’E başvurmuş. Başvuru yapmadığı ve itiraz etmediği satın alma tarafından oy birliği ile verilen ve başhekimlikçe onaylanan diğer malzemeler kuruma niçin alınmıyor? Niçin halen tek reçete düzeni devam ediyor? Tek reçeteleri inceleyen, kontrol eden, araştıran var mı? Hangi doktor bir ay içinde kaç tek reçete yazmış ve bu reçeteler hangi firmadan alınmış ve kaç paraya alınmış, daha önceleri o malzemeler kaç paraya alınıyormuş hiç bu konuları inceleyen yok mu, olmayacak mı? Bu nasıl bir iştir arkadaş. Devletin kasası hepimizin kasası…

Bu aktardığım hususlar tüm hastaneler için geçerli. Mersin merkez ve ilçelerdeki tüm hastanelerde geniş çaplı bir inceleme ve araştırma yapılması lazımdır. Dün kaça alınmışlar, bu gün kaça alınıyorlar, tek reçete alımlarının çok titiz incelenmesi lazımdır. 

ERDEMLİ DEVLETTEKİ yemek te tantanalı. İtiraz var, şikayet var, KİK KARARI var, var oğlu var. Ama işin aslını astarını araştıran, takip eden, inceleyen yetkili bir makam yok. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜFETTİŞLERİ NE ZAMAN GELECEKLER VE BU İŞLERİ NE ZAMAN ÇOK İNCE BİR ŞEKİLDE TİTİZLİKLE İNCELEYECEKLER herkes merak ediyor?

TARSUS DEVLETTEKİ YEMEK İŞİ de enteresandır. Yıllarca devlet çok astronomik rakamlardan orada yemeği almış. Oraya verilen fiyatlar dikkat çekici. Bu yıldan önce geçmiş 10 seneyi ele alıp tek tek incelmeliler. Orada kaça alınmış, diğer ilçelerde kaça alınmış, orada yemeği veren firma diğer ihalelerde ne fiyat atmış karşılıklı soruşturması yapılmalı. O kadar yazıp dile getirdik, ama olayı araştıran bir yetkili göze çarpmadı. Hep üstün körü araştırmalar. Bu bakanlık müfettişleri bir an evvel gelmeli ve bu işleri incelemeli.

AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ OLARAK bir duyum aldım. Hiç hoş olmadı. Buradan yazdık çizdik aktardık. Kimin malını, parasını kime peşkeş çekiyorsunuz? Niçin bir özel tıp merkezinin bomboş olan ve atıl durumdaki yerini kiralamaya kalkıyorsunuz? Orasının ortaklarını, sahiplerini söyledik yazdık. Hepsi sağlık il müdürlüğü bünyesindeki hastanelerde ve belirli yerlerde yetkili ve etkili durumdalar. Bir kısmı eski idareciler. Birbirinize karşı devletin imkânlarını kıyak mı geçmeye çalışıyorsunuz? Başka yer mi yok? Bu nasıl bir anlayış? Kim bu işlere geçit veriyor, göz yumuyor? 

Bu günlük de bu kadar.