Sağlık ANALİZ

Sağlık ANALİZ

Mail: saglikanaliz@gmail.com

Aynı Tas aynı Hamam Hikâyesi…

Burada en son yazımı 2 Şubat 2015 günü yazdım. 
O günden bu güne aile büyüklerimin sağlık sorunları ile uğraşıyorum. 
O bir yandan, bir yandan da toplumda üstlendiğim sosyal görevler var, yetişemiyorum. 
Netice itibari ile önceki gün akşam öğreniyorum ki, KHB çatısında çok sayıda ihale tamamlanmış, kimisi yine eski firmaların üzerinde kalmış, kimisi itirazlı, kimisi iptal edilmiş, kimisi ise uygun ortam beklenir vaziyet de. Üzüldüm. 
Piyasa berbat halde. Serbest rekabet tam oluşmadığı gibi, haksız rekabet oldukça çok. Her alanda böyle. 
Fakat burası devlet kurumu ve özellikle çare arayan hastaların sırtından para kazanan bir yer.
Burada daha dikkatli olunması lazım…
Fakat ne dersem diyeyim, yazayım, içerde bu işlere kulak tıkayan ve umursamayan bir kitle var. 
Onları orada tutan siyasi ekip ve takım da destek olunca, sonuç alamıyorsunuz. 
Siyasilere sesleniyorsunuz, ne yapalım abi, adamlar kazanacak ki (firmalar) , partiye de yardım etsinler deyip işin içinden çıkıyorlar. 
Partiye yardım etmesi için devleti mi tırtıklaması lazım, hırsızlık mı yapması lazım, çalması mı lazım, fahiş fiyatla mal mı satması lazım, bu yardımı bizim sırtımıza mı yüklemesi lazım?! Diye sorduğunuz da, yapacak bir şey yok, sistem böyle derlerse, ben ne yapayım siz ne yapacaksınız?!
Benim Devlete olan inancım tamdır.
Ben Ne Cumhurbaşkanımızın, ne Başbakanımızın, Ne Sağlık Bakanımızın Mersin’deki Sağlık alanında yapılan ihalelere müdahil olup, şöyle yapın, böyle yapın, şuna verin, buna verin ki partiye yardım etsin diyeceğini ve böyle bir hareket yapacağına inanmıyorum. 
Bu tamamen buradaki, yani yereldeki bazı uyanık geçinenlerin çaktırmadan yürüttükleri tezğahlarıdır diye düşünüyorum.
O yüzden yazımın başını Aynı tas Aynı hamam diye attım. 
Bakınız KHB çatısında yeni yakıla yapılacak ihaleler var. 
Bu arada pazarlıkla yapılan alımlar var. 
Özellikle hizmet ihaleleri. 
Yani süreklilik arz eden işler.
Görüntüleme işi birçok yerde yıllardır iki üç aylık alım şeklinde devam ettiriliyor. İşi alanlar hep aynı firmalar. 
Doğumevinin 2015/2199 sayılı ihalesi ise “19 KALEM TIBBİ CİHAZ VE CİHAZ BAKIM ONARIM İLAÇLAMA(1 YILLIK)” şubatta gerçekleşti, şimdi değerlendiriliyor. Yakında açıklarlar. Ben teknik ve idari şartnamesini inceliyorum. Doğruyu söylemek gerekse hoşuma gitmedi. Bu bir hizmet alımı... Daha açık ve şeffaf olmalı, serbest rekabeti tam sağlamalı. 
Yine aynı hastanenin 2015/8402 sayılı ihalesi de benzer şekilde. “59 KALEM LABARATUVAR SARF MALZEMELERİ” Şubat da yapıldı. Değerlendirmesi devam ediyor. Teknik ve idari şartnamesini inceliyorum. Burada da sıkıntı büyük… 
Bozyazı da “Bozyazı Devlet Hastanesi Diş Polikıliniği binası yapım işi” 2015/477 ihale nosuyla şubat ayında yapıldı. Orada da sıkıntı var. İdari ve teknik şartnamesini bu işin uzmanı olanlarla inceliyorum. Bu yazdıklarımın birçoğunun neticesi de halen sonuçlanmış değil. 
2015/11732 ihale nolu, “Masa üstü Bilgisayar alımı iş”i pazarlıkla yapılmasına rağmen şubat ayında aniden iptal edildi.Bununla da ilgili çok değişik söylemler duyuyorum.
2015/1043 ihale nolu, "Mersin KHB Bağlık Merkez ve İlçe Devlet Hastanelerine Hasta Nakil Ambulansı ve Evde Sağlık Hizmet Aracı Kiralaması" Şubat ayında yapıldı, sonucu belli değil. Halen teklifler değerlendirme aşamasında. Bu arada onunda idari teknik şartnamelerini inceliyorum.
2015/20496 ihale nolu, "MR,Bt ve Dijital Mamoğrafi cihazı hizmet alımı" pazarlık usulü yapıldı, sonucu da yayınlandı. Fakat piyasada bu hususta ciddi sıkıntılar var.
2015/3586 ihale nolu "43 Kalem Sütur 2 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme" alımı işi ihale edildi. Mart ayında yapıldı. Halen tekliflerin değerlendirmesi devam ediyor.
2015/9893 ihale nolu "111 kalem muhtelif kırtasiye ve toner alımı" mal alım işi mart ayında yapıldı. Kim aldı, kimle yakın bakacağız.
2015/18990 nolu ihale "Muhtelif Tadilat İşi Alımı" iptal edildi. Bu iş TOROS ile ilgili. Bu bina daha yeni inşa edildi.  Burası için bu alıma ne gerek var ona da bakacağız.
2015/156263 nolu "76 KALEM KIRTASİYE, YEDEK PARÇA VE SPOR MALZEMELERİ ALIMI" mal alımı yapıldı.Spor malzemesi işini biri açıklarsa sevinirim.Neden ve niçin alındı, nasıl alındı, teknik şartnamesindeki detayları açıklarlarsa sevinirim.
2015/11458 nolu ihale, "2015 YILI CİHAZ VE SİSTEM BAKIMI İŞİ" iptal edildi.Bunu da inceliyorum.
2015/14409 nolu ihale "2015 YILI BİLGİSAYAR, BİLGİSAYAR MALZEMESİ, KAMERA, KLİMA VE TELEVİZYON ALIMI" yapıldı, teklif değerlendirmesi halen yapılıyor.
2015/26580 nolu ihale " BT HİZMETİ ALIMI" hizmet alımı yapıldı, pazarlıklı, teklif değerlendiriliyor.
2015/18025 nolu ihale "52 Kalem Muhtelif Tıbbi Sarf Malzemesi Alımı" yapıldı, pazarlıklı alım, teklif değerlendirmesi yapılıyor.
2015/4120 nolu ihale yen yapıldı "Mersin İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Bağlı Sağlık Tesisleri Laboratuar Sarf Malzemesi Alımı" teklifi değerlendiriliyor.
2015/21719 nolu ihale "MERSİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ 45 KISIM 63 KALEM KIRTASİYE MALZEME ALIMI VE UYUMLU TONER DEĞİŞİMİ" yeni yapıldı, teklifi değerlendiriliyor.
Bu arada, 2015/28795, 2015/28241, 2015/16522, 2015/28431, 2015/16371, 2015/10010, 2015/26360, 2015/22506, 2015/22640,  2015/29925, 2015/19627, 2015/15396, 2015/26708, 2015/27050, nolu çeşitli mal ve malzeme alımı işi ihaleye açık vaziyet de. Kimi pazarlıklı, kimi açık ihale.
2015/32953 nolu her zaman itiraz konusu olan ve çok büyük dedikoduları olan "HBYS ( Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet alımı)" bu kez yine pazarlıklı alımla çıkıyor, davet usulü ve ayın 24'ünde. Dökümanlarına ulaşamıyoruz, çünkü ortada yok. 
Yine aynı adam ve firma alacak deniyor. 
Zaten kaç zamandır sürekli iki üç aylık pazarlıklı alımlar ile ilin her yerindeki sağlık tesisinde bu şekilde sürdürülüyor. 
2015/20372 nolu "Tarsus Devlet Hastanesi, (MR Ve BT) Silifke Devlet Hastanesi ( BT), Erdemli Devlet Hastanesi (MR) Mut Devlet Hastanesi (BT) Cihazı/Cihazları Görüntüleme Hizmet Alımı" tartışmalara neden olan ve sürekli belirli firmaların katılım yaptığı ihalede yapılıyor. Ayın 26 sında.
Bunların hepsinin Teknik ve idari şartnamesini inceliyorum.
2015/30151 nolu "Mersin İli Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Bağlı Sağlık Tesisi Tarsus DH Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Tadilat Yapım İşi" var. 7 Nisan günü.
Tüm bu yazdığım ihalelerle ilgili yapılanların şeklini ve içeriklerini inceliyorum. 
Kuruma İtirazları ve itirazlara verilen cevapları inceliyorum. 
Bu arada yapılacak olan ihalelerin teknik ve idari şartnamelerini inceliyorum. 
İşleri alanların partilimi parti ile alakası yok mu onu inceliyorum.
İşleri dünden bu yana kim, hangi firmalar almış onları inceliyorum. 
Diğer taraftan şartnameleri hazırlayanları inceliyorum. 
İşin ehli ve uzmanları mı, kimdirler, nasıl hazırlamışlar bakıyorum. 
Diğer taraftan her ihalede rol alan satın almadaki komisyon üyelerine bakıyorum. 
Teknik şartnameyi hazırlayıp, aynı anda satın almada da olan var mı ona da bakıyorum. 
Öte yandan tartışması çok su götürecek olan, 2014/173039 nolu "Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Sağlık Tesisleri 92 Set ve Açılımı Ortopedi Malzemesi Alımı" ihalesi var. 
Şubat ayında kapalı kapılar ardında sözde AÇIK olarak yapıldı. 
Teknik ve idari şartnamesini aldım inceledim. 
İki ayrı zamanda zeyilname yapılmış.
Bu ihaleye İtirazlar var. İtirazlara cevaplar verilmemiş bile. Tınnn yani… Kimse itirazı mitirazı umursamıyor.
Şimdi ihalenin teklif değerlendirmesi bitmiş. Karar çıkmış. Henüz KİK'de kararın yayını yok. 
Bu iş çok dedikodusu olan, içinde hinliklerin olabileceği bir iş olduğu için ben de hem itirazlar hem teknik şartname içeriği hem de ihaleye katılım yapan firmalar açısından olayı inceliyorum. O konuyu size bu gün yarın ayrıca aktaracağım.
Bu arada beni bu hususla ilgili piyasada kendini adam sanan ve tehdite yeltenenler var, AKILLI OLSUNLAR. Kimse Devletten üstün değil. Yanlarına devletin belirli kesimlerinde yer edinmiş çıkarcı tipleri alınca sanıyorlar ki, her şey yolunda gidiyor. Öyle değil. Bu devletin sahipleri var. Yiyicisi, kemiricisi olduğu kadar, hesap sorucusu da var. Meraklanmasınlar. Kimseye pabuç bırakmam. 
2014/167566 nolu "MERSİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ 3 YIL SÜRE İLE YEMEK HİZMET ALIMI İŞİ" hizmet alımı yapıldı. Teklif değerlendirmesi yapıldı, sonuç belli değil.
2014/34555, nolu "ÇAMAŞIR YIKAMA KURUTMA VE ÜTÜLEME" işi ihalesi 26.3.2014 günü yapıldı, alan firma içerdeki firma. Pazarlıklı alım.
2014/47592 nolu "Çamaşır Yıkama, Ütüleme ve Paketleme hizmet alımı" işi 30.4.2014 günü yapıldı. Pazarlıklı. Alan firma içerdeki firma idi... Çamaşır işleri hep aynı firma ve etrafında dönüp duruyor.
Şimdi KHB çatısında bulunan sağlık işletmelerindeki ihalelerin çok titiz, bu işlerin ehli ve uzmanları tarafından yapılması lazım. 
İsmi uzman olabilir. 
Uzmanlık kadrosunu neye göre, neden ve niçin verdiniz ben bilemem.
Kimse bilemez. 
Ünvanında Uzman yazanların uzmanlıklarını, tahsillerini, ilgi ve yetki alanlarını açıklarsanız seviniriz.
Bilmediğimiz ve sizde her tür yazmamıza rağmen açıklamadığınız için, ilgili ve yetkililer buna baksın, ne diyelim.
Teknik şartnamelerin hazırlanışı önemli. 
Birini, bir firmayı yada markayı tarif eden ibareler olursa, yada lastikli cümleler devlet zarar görecektir. 
Şimdi ben yukarıda ele aldığım sonuçlanmış, sonuçlanmamış, ihale aşamasında ne var ise hepsinin dökümanını aldım ve inceliyorum. 
Nerede bir eksiklik görürsem uyarırım.
Bu arada işleri alan firmaların hep aynı firmalar yada onların ilintili bağlantılı olduğu yan firmalar olduğunu üzülerek gördüm.
Yazık günah. 
Tüyü bitmedik yetimlerin hakkı olan devlet kasasını idare ediyorsunuz. 
Bu işleri icra ederken biraz daha dikkat.
Bu firmaların görünürdeki sahip ve yöneticilerinin parti içinde kimlerle el ele gezditklmerini, partinin faaliyetlerinde nasıl göründüklerini de foto görüntü olarak tespitler yaptım. 
Kimi açılışta, kimi etkinlikte, kimi başkanlarla boy boy resim çektirmekten geri kalmıyorlar.
Demek ki bu işler böyle oluyor.
Dürüstlük, namuslu olmak böyle olmayı gerektiriyor.
Bir dikkat etmeniz gereken konu da, satın alma birimlerinde çalışanların, kurumla iş yapan medikal firmalar ve taşeron firmaların sahip ve yöneticileri ile olan ilişkileri. 
Bunları sadece kamera ile kurumda takip etmek yetmez, mesai dışında, öğle arasında, nereye gidiyor geliyor, Sıklıkla kimlerle telefonla görüşüyor ciddi takip etmeniz lazım. 
Aldıkları maaş ile yaşam standartlarını iyi kontrol etmeniz lazım. 
Bir maaşla ev geçindirmek, çoluk çocuk bakmak, okutmak, sosyal yaşamı takip etmek, araba almak, ev almak v.s. her açıdan takibi gerekir.
Devlet bir kontrol etsin bakalım.
Bizden (Gazetecilerden) her yıl resmi olarak savcılıkça mal beyanı istemeyi biliyorlar. 
Özellikle satın alma, ihale birimleri, teknik şartnameleri hazırlayanlar, altında imzaları olanlar çok ciddi incelensin, takip edilsin. 
Herhangi bir suistimal olacaksa önlenir. 
Fena mı olur.
Evet, bu günlük bu kadar… 
Yarına bir başka hususu önemle ele alacağım. 
Fakat burada aktardığım ihalelerin hepsini inceliyorum. 
Kolay değil. 
Bir başıma yapıyorum. 
Elimde devletin imkânları da yok.
Amaç devletin kazanması, tüyü bitmedik yetimin hakkının korunması, beytülmala sahip çıkmak